Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Den här gamla skolan utanför Södertälje är till salu för 5,8 miljoner kronor.
Foto: Lina Östling
2 AV 2
Här är mycket bevarat, trots rejäl renovering de senaste åren.
Foto: Lina Östling

Idylliska skolan från 1850 är till salu – ett helt magiskt hem

Drömmer du om att köpa en villa som inte ser ut som alla andra?

Då kan nog den här idylliska bostaden vara något.

Det är den gamla skolan i Enhörna, Södertälje, som är till salu – och det här är definitivt ett hem som är något utöver det vanliga.

Visst kan man ana att det här huset en gång har varit en skola. Men numera är det en fantastiskt vacker villa med enorm karaktär. Det röda huset i Valla, Enhörna, byggdes 1850 eftersom byn behövde en skola. Sedan var användes huset som skola i ungefär 150 år. I slutet av 1990-talet sålde kommunen huset, som gjordes om till bostad. Sedan dess har mycket gjorts och huset har fått en total förvandling.

– Det är ett fantastiskt hus som har mycket bevarad charm kvar. Det har gjorts en del renoveringar, men smakfulla, säger Per Florin, mäklare på Historiska Hem.

Huset har ett idylliskt läge med en tomt på drygt 4 500 kvadratmeter. Foto: Lina Östling
Från vardagsrummet är det utgång till den stora altanen. Foto: Lina Östling

Stora fönster och högt till tak

Priset för huset är satt till 5,8 miljoner – och intresset för bostaden är stort. På Hemnet klättrade det snabbt upp till ett av veckans mest klickade hus. Även mäklaren har märkt av uppmärksamheten. Det har redan varit en förhandsvisning för flera familjer.

– På sociala medier har vi fått många reaktioner från personer som gått i skola där och många imponeras över att bostaden är så fin, säger Per Florin.

Mycket i huset är bevarat, med flera tidstypiska detaljer. Här är det enorma fönster och högt till tak nästan överallt och här möts timmerväggar och tegelväggar som tillsammans skapar en fin känsla. Huset är på 248 kvadratmeter fördelade på åtta rum. Bara vardagsrummet är på 75 kvadratmeter och har en takhöjd på fyra meter.

– Det blir ganska mäktigt, dessutom med stora fönster som går ända upp mot tak. Mycket här är speciellt, säger Per Florin.

Han berättar att han fått höra att vardagsrummet tidigare var gymnastiksal och att det finns spår i golvet där man kan se att man hakat i plintar. Men han säger också att lokaltidningen skrivit att det inte alls var gymnastiksal där, så här är man oense. De små gamla skolsalarna är i alla fall numera sovrum respektive allrum.

Huset är härligt med högt till tak och stora fönster. Foto: Lina Östling
Matplats i köket. Foto: Lina Östling
I köket finns också plats vid barbord. Foto: Lina Östling
Timmerväggarna är speciellt för huset. Foto: Lina Östling

Stor trädgård med altan, lekstuga och hönshus

Spröjsade pardörrar tar dig in i till den stora hallen. Till vänster ligget köket, vackert renoverat i lantlig stil med vacker tapet som möter en timmervägg. Här finns plats för matbord. En stor portal tar dig vidare in till det enorma och därför väldigt speciella vardagsrummet.

På nedervåningen finns också två stora sovrum, varav det ena har walk in-closet. Badrummet har bland annat spa-bad. På övervåningen finns ytterligare ett sovrum, och ett rum som inte inretts. Här finns också kattvindar, en hall och en ungefär 100 kvadratmeter stor oinredd vind.

Förutom de åtta rummen finns också en trädgård på drygt 4 500 kvadratmeter. Här finns en ungefär 50 kvadratmeter altan, delvis under tak, och trädgården med stora gräsytor har flera uteplatser. Det finns också och lekstuga och hönshus.

1 AV 5
Vardagsrummet är på ungefär 75 kvadratmeter.
Foto: Lina Östling
2 AV 5
Här finns bland annat en pizzaugn.
Foto: Lina Östling
3 AV 5
Det finns gott om plats i det som man tror kan vara den gamla gymnastiksalen.
Foto: Lina Östling
4 AV 5
Ett av husets sovrum.
Foto: Lina Östling
5 AV 5
Ett annat av sovrummen på nedervåningen.
Foto: Lina Östling
På tomten finns bland annat en mysig lekstuga. Foto: Lina Östling

LÄS MER: Lilla skolan har stått öde i 20 år – nu är den till salu för 150 000 kronor

LÄS MER: Här får du ett minislott vid vattnet – för 2 miljoner kronor 

LÄS MER: Lisa och Gusten köpte ödehus från 1912 – renoverade det till sin drömvilla