1 av 4: Snart kan det bli du som dukar upp för en dundermiddag här. Det gamla ammunitionslagret i bergrummet på Gotland är till salu. Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
2 av 4: Bergrummet började byggas 1941 och stod klart två år senare. Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
3 av 4: Svenska försvaret använde det till förvaring av ammunition. I salarna låg bomber, handgranater och stridsvagnsminor. Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
4 av 4: På 60-talet bestämde försvarsdepartementet att det skulle vara en stabsplats för kustartilleriet och fungera som ledningsplats om Sverige hamnar i krig. Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån

Mystiskt bergrum till salu – klarar kärnvapenattack

Bomber och granater! Här är stället som nog smäller högst på Hemnet just nu. 

Letar du efter ett riktigt panghem – eller bara vill gå under jord – är det här något för dig.

Försvarets gamla ammunitionslager i ett bergrum på Gotland kan nu bli ditt. 

Dolt under marken i Rute på norra Gotland ligger det gamla bergrummet – sju stora salar byggda för att kunna stå emot ett kärnvapenanfall.

Anläggningen började byggas 1941 och stod klar två år senare. Då användes det som förvaring av ammunition. I sal 1 låg flygvapnets bomber och i salarna intill handgranater och stridsvagnsminor. Men på 60-talet bestämde försvarsdepartementet att det skulle vara en stabsplats för kustartilleriet och fungera som ledningsplats om Sverige hamnar i krig.

1 av 7: Fastigheten ligger helt och hållet under marken och består av sju stora salar. Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
2 av 7 Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
3 av 7 Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
4 av 7 Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
5 av 7 Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
6 av 7 Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
7 av 7 Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån

Bergrummet togs ur bruk och ingången övertäcktes med grus

2006 togs bergrummet ur bruk. Tanken var att plombera det för evigt och därför tömdes det på både ventilationssystem och värmeaggregat. 

Men 2013 såldes det vidare till en privatperson och grävdes fram.

– Sedan dess har det inte använts till något speciellt då han inte riktigt kommit på vad han velat göra med det. Men han har lånat ut det i samband med filminspelningar, säger Gustav Larsson, mäklare på Fastighetsbyrån.

1 av 4: Det finns varken el eller avlopp i anläggningen. Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
2 av 4 Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
3 av 4 Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
4 av 4 Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån
Ritning över bergrummet. Foto: Fastighetsbyrån Gotland

”Det är ett jättehäftigt objekt”

Han har aldrig sålt något liknande.

– Det är ett jättehäftigt objekt som sällan dyker upp på den svenska marknaden. Det finns ett fåtal bergrum i Sverige som har sålts vidare till privatpersoner. 

Och han ser många tänkbara användningsområden för köparen.

– Jag har sett bergrum förvandlas till riktigt häftiga konferensanläggningar och på Bungenäs finns det en gammal bunker som gjorts om till bostad.

Det finns varken eller avlopp indraget i anläggningen och marken ovanpå tillhör en annan fastighet. Blir du sugen på att flytta in? För 5 miljoner kronor kan bergrummet bli ditt. 

Vill du se fler bunkrar och bergrum som varit till salu? Kolla in den här bombsäkra grottan på 800 kvadratmeter som var till salu för några år sedan eller den övergivna bunkern – med kläder kvarlämnade i skåpen.

 

LÄS MER: Övergivna skolor, torp och gårdar – här är 13 häftiga ödehus

LÄS MER: Lägenheten där tiden stått stilla i 100 år – nu till salu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande