Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huset är byggt 1926 av en smidesmästare som hade sin verksamhet i gårdens smedja och många framgångsrika företagare har gått i lära här. Från början hade fastigheten fyra lägenheter men i dag består huset av en stor lägenhet och en liten.
Huset är byggt 1926 av en smidesmästare som hade sin verksamhet i gårdens smedja och många framgångsrika företagare har gått i lära här. Från början hade fastigheten fyra lägenheter men i dag består huset av en stor lägenhet och en liten.
Huset är byggt 1926 av en smidesmästare som hade sin verksamhet i gårdens smedja och många framgångsrika företagare har gått i lära här. Från början hade fastigheten fyra lägenheter men i dag består huset av en stor lägenhet och en liten.
Huset är byggt 1926 av en smidesmästare som hade sin verksamhet i gårdens smedja och många framgångsrika företagare har gått i lära här. Från början hade fastigheten fyra lägenheter men i dag består huset av en stor lägenhet och en liten. Foto: CARINA OLANDER

Mikaela och Victors 100-åriga gård är full av historia

Mikaela och Victor har skapat ett charmigt hem med mycket känsla för sig och sönerna i den gamla fastigheten i Ulvåker. Deras rymliga hus på 320 kvadrat rymde en gång i tiden fyra familjer.

Anna Truelsen

Mikaela och Victor bodde tidigare i ett annat hus i byn, och gick ofta förbi och tittade drömskt på huset som de i dag bor i. En dag så stötte de på den dåvarande ägaren och tog då mod till sig och berättade att de var väldigt intresserade av hans hus. Paret blev inbjudna på fika och rundvandring och blev om möjligt ännu mer kära. I tankarna så var huset redan deras och de hade flyttat in och möblerade rummen flera gånger om. I verkligheten så fanns det några hinder kvar i form av andra intressenter och en budgivning. Men några veckor senare så var Mikaela och Victor glada husägare.

– Vi bodde på andra sidan av byn. Vi kunde faktiskt se det här huset från vårt gamla köksfönster. Vårt förra hus var ett väldigt praktiskt, och lite för litet, 70-talshus där vi lagt vår hand på allt vi kunnat.

Paret började bli rastlöst och längtade efter ett större projekt, ett hem att få växa i och ta hand om i många år.

– Från att haft ett litet hus så bor vi i dag på 320 kvadrat, så vi har fått många kvadratmeter att röra oss på, säger Mikaela glatt.

HEMMA HOS MIKAELA & VICTOR

Här bor: Mikaela Fransson, 32, Victor Thorvald, 32, och barnen Sigge, 8, och Ebbe, 5.

Gör: Mikaela jobbar som projektledare på ett bygg- och inredningsföretag. Victor är rörmokare.

Var: Ulvåker, utanför Skövde.

Bor: I ett hus byggt 1926 på 320 kvm.

Instagram: @putsadfasad

Victor och Mikaela utanför den gamla verkstaden. Foto: CARINA OLANDER
Bokhyllan är platsbyggd av husets förra ägare. Den är som ett smycke i rummet. Foto: CARINA OLANDER
”Tapeten fann vi när vi flyttade in och vi älskar den! Vi har valt att plocka upp den blå färgen i form av textilier. Mattan är enorm, och faktiskt gjord av totalt tre mattor som vi klippt till och tejpat kanterna på undersidan på”, säger Mikaela. Foto: CARINA OLANDER

Huset är byggt 1926 av en smidesmästare som hade sin verksamhet i gårdens smedja och många framgångsrika företagare har gått i lära hos honom. Det har varit verkstad, försäljning av cyklar, en konfektion vid namn 5:an och på 50-talet bodde här en uppfinnare som konstruerade allt från självlastande lastbilar till skruvtvingar. Åren 1960–1976 fanns här både bilverkstad och bensinstation och i ett av uthusen hyrdes det ut frysfack till de boende i byn. Fastigheten var från början ett flerfamiljshus som rymde fyra separata lägenheter.

Vi är otroligt glada för att järnspisen finns kvar i vårt kök.

Huset var i gott skick när familjen flyttade in. De tidigare ägarna hade vårdat det väl så paret har kunnat koncentrera sig på att göra om huset i sin egen stil.

Det finns mycket som skvallrar om förr i tiden, som knarrande trägolv, vackra pardörrar och originalfönster. Man kan även se spår av att det funnits flera kakelugnar och järnspisar i huset, som fått stryka på foten när de fyra lägenheterna skulle bli två.

– Vi är otroligt glada för att järnspisen finns kvar i vårt kök. Det är ett riktigt klassiskt bonnakök, stort och rymligt, helt klart husets hjärta där man vill vara, säger Mikaela.

Köket är ett gediget gammalt lantkök i ljust grönt trä med sneda och vinda luckor och avskavd färg. ”Vi är så glada för vår vedspis, den ger så skön värme och själ till köket”, säger Mikaela. Foto: CARINA OLANDER
Den gröna färgen skapar en lantlig känsla i köket. Foto: CARINA OLANDER
”Vi älskar atmosfären i vårt kök, som verkligen är husets hjärta”, säger Mikaela. Köksstolarna är riktigt gamla och har stått i både Mikaelas och hennes mammas barndomshem. Foto: CARINA OLANDER
I köket kan både vuxna och barn slabba med allt från matlagning till experiment utan att behöva vara rädd om inredningen, något som familjen älskar. Foto: CARINA OLANDER

Köket är ett gediget gammalt lantkök i ljust grönt trä med sneda och vinda luckor och avskavd färg. Här kan både vuxna och barn slabba med allt från matlagning till experiment utan att behöva vara rädd om inredningen, något som familjen älskar.

– Även om köket kommer att få sig en liten uppdatering i sinom tid så känns det viktigt för oss att faktiskt kunna använda köket på riktigt, utan att behöva oroa sig för stänk och skvätt och kladd och fläckar. Det tar vi med oss genom våra renoveringar och uppdateringar, här ska man kunna leva och verka på riktigt, säger Mikaela och fortsätter:

– Jag förälskar mig löjligt lätt i möbler och jag skulle ha svårt att välja bort någon av möblerna vi har hemma. Men köksstolarna, i all sin enkelhet, är jag mycket tacksam över. De är supergamla och har stått i både mitt och min mammas barndomshem. Det känns fint att de får fortsätta sin historia i det här huset som bär på så mycket från förr i tiden.

Vi är så glada för de gamla fina trägolven, de ger så mycket känsla i huset”, säger Mikaela. Foto: CARINA OLANDER
”Pianot stod i huset när vi flyttade in. Ingen spelar på det ännu, men jag försöker hinta lite till barnen då och då att det är superkul med musikskola, så hoppet finns”, säger Mikaela. Foto: CARINA OLANDER
Mikaela köpte skåpet i en second hand-butik flera månader innan de flyttade in i huset. Foto: CARINA OLANDER
”Skrivbordet på kontoret är en favorit. Det var i gulnad furu när jag sprang på det, men hade den perfekta storleken och fina snidade ben och detaljer. Med lite färg blev det verkligen perfekt för sin plats”, säger Mikaela. Tapet Nocturne, Boråstapeter. Foto: CARINA OLANDER

Många som köper nytt river ut, river ner väggar och är i alla rum och renoverar samtidigt. Mikaela och Victor har velat känna in hur de vill använda huset innan de gör för stora förändringar, något som är smart eftersom de då får chansen att lära känna sitt hem först.

De har målat om och tapetserat i några av rummen. Hallen är deras senaste projekt.

– Vi har byggt en liten skrubb av en outnyttjad yta som är perfekt att stuva in kläder, skor och väskor i. Sittbänken är en ommålad underdel från en klassisk 70-talsbokhylla som skänktes bort på Marketplace, säger Mikaela.

Från att haft ett litet hus så bor vi i dag på 320 kvadrat, så vi har fått många kvadratmeter att röra oss på.
Sittbänken i hallen är en ommålad underdel från en 70-talsbokhylla. I den förvaras skor. Tapet Linnea, Sandberg. Garderobsdörrar Flisberget, Ikea. Färgkod sittbänk/garderob NCS S2005-Y20R. Skomakarlampa, Clas Ohlson. Foto: CARINA OLANDER
I sonen Sigges rum saknades det bra förvaring, så paret valde att bygga en egen säng med en Malmbyrå från Ikea i botten. Här under finns också en dold koja. Väggfärg NCS S6005-G50Y. Sänghimmel, Ellos. Posters, Desenio. Foto: CARINA OLANDER
”Här inne ville sonen Ebbe ha Spiderman-rött men jag lyckades styra över till lejongult”, säger Mikaela. Väggfärg Gul antik, Jotun. Foto: CARINA OLANDER

Det finns två lägenheter i huset, där familjen nyttjar 250 kvadrat av fastighetens bostadsyta. Planen är att öppna upp till den andra lägenheten så de kan få plats med ett stort badrum och tvättstuga, i stället för att ha den i källaren.

På övre plan finns barnens sovrum som har renoverats och parets sovrum, som väntar på en uppdatering. På bottenplan hittar man förutom hall och kök, ett badrum, ett litet arbetsrum, tv-rum, vardagsrum med en platsbyggd hylla och en vacker matsal med originalfönster där de pärlsponstsklädda väggarna är målade i en dov grön kulör.

– Vi är så nöjda med färgvalet på verandan. Kulören skänker värme till rummet som är i norrläge. Här inne dröjer man sig gärna kvar länge efter middagar. Vi älskar att vi får plats så många runt bordet, säger Mikaela.

”Vi älskar att vi får plats så många runt bordet”, säger Mikaela. Foto: CARINA OLANDER
”Vi målade nyligen om matsalen i en dov grön färg. Det skänker värme till det här stora rummet i norrläge. Här inne dröjer man sig gärna kvar länge efter middagar”, säger Mikaela. Väggfärg NCS S6005-G50Y. Foto: CARINA OLANDER

Se även: