1 av 2: Se filmen från den stora husflytten
Den vita enplansvillan med mintgröna knutar har åkt många mil med trailer.
2 av 2: Den vita enplansvillan med mintgröna knutar har åkt många mil med trailer. Foto: Privat

Michaela och Nils köpte hus för 45 000 kronor – men det fanns en hake

Michaela och Nils 50-talshus har åkt många mil.

Paret köpte huset i Malmberget förra hösten.

Nu står det ännu längre norrut, på en sjötomt i lilla Tjautjas.

I oktober sålde gruvbolaget LKAB fyra hus på det snart avvecklade Malmberget i Gällivare kommun, vilket LEVA&BO skrivit om tidigare. Bolaget hade köpt husen för att sälja vidare dem för en bråkdel av marknadspriset. Haken? De nya ägarna var tvungna att själva köra i väg husen senast sista juli 2019. Marken ingick inte i priset. 

Michaela Martinsson, 23, och Nils Henriksson, 22, nappade. De föll för den vita enplansvillan med mintgröna knutar som var till salu för 45 000 kronor.

– Vi hade bestämt oss för ett annat hus, men sedan så såg jag bilder på det här och sa till Nils att det här är huset, säger Michaela.

– När han började se visionerna, i stället för de rosa väggarna, så sa han att det här kommer nog bli väldigt bra.

Körde huset från Malmberget till Tjautjas

Innan paret bestämde sig för huset i Malmberget jämförde de hur mycket det skulle kosta att bygga ett nytt hus med kostnaden för frakt och renovering av ett äldre.

– Vi tyckte att det var prisvärt och så tänkte vi att man måste försöka. Någon gång måste vara första gången, säger Michaela.

Hon och Nils ansökte om bygglov och tillstånd att transportera huset på vägen, la grunden till huset på deras tomt och stärkte vägen som leder upp till det.

Den 16 juli klockan 15 rullade huset från Malmberget på trailer på väg mot Tjautjas, tre mil norr om Gällivare.

– Jag följde med vid flytten, dokumenterade lite och hjälpte till, säger Nils, och fortsätter:  

– Det är grymt trångt när man kör med ett tolv meter brett ekipage på småvägar. Så det var lite grenar att kapa från träd och grejer att flytta på för att komma igenom, säger Nils. 

Han och de andra i trailern behövde även ta en liten omväg eftersom de saknade tillstånd att korsa en bro med huset på 70 ton. Fram på småtimmarna kom de äntligen fram.

– Det var en pärs. Vi var uppe till två på natten och sen klev vi upp fem på morgonen för att åka till jobbet, säger Michaela.

”Det är grymt trångt när man kör med ett tolv meter brett ekipage på småvägar”, säger Nils. Foto: Privat
Huset med de mintgröna knutarna har tre rum. Foto: Privat
Det regnade när trailern körde ner för grusvägen mot tomten. ”Det var lite nervöst om han skulle få dit huset och komma därifrån också”, säger Michaela. Foto: Privat
Huset står nu på tomten i Tjautjas, som tidigare kallats Tjaktjajaure (Höstsjön på samiska). Foto: Privat

Huset var obebott och behöver renoveras

Just nu är paret i färd med att riva stora delar av insidan av huset. Allt i från innerväggar, innertak och golv till badrum, el, värme och avlopp ska bytas. Gamla skåp, dörrar, fasadens Tornedalsknutar och en innervägg med råspont kommer att få stå kvar. Paret planerar att slutbesiktiga och flytta in i huset vid årsskiftet. 

– Det mesta kommer att bli nytt, men vi kommer spara vissa detaljer så man ser att det varit ett gammalt hus. Att den har en själ, säger Michaela.

Rent tekniskt hade det dock gått att flytta in i huset som det var, enligt Nils. 

– Men vi kände att vi ville göra det ordentligt från början för att slippa dolda fel sen. Huset har stått tomt i kanske ett år, så man vet inte om det frusit vattenledningar eller i vilket skick elen är, säger han.

Michaela jobbar som administrativ assistent och sambon Nils som eltekniker. Foto: Privat

Totalrenovering kostar mer än huset

Paret betalade 45 000 kronor för själva huset. Hur mycket det kommer landa på i slutändan återstår att se. De tänker riva och bygga upp huset på egen hand och ta in professionell hjälp som kan fixa nytt badrum, el, avlopp och värme. 

Michaela uppskattar att de i nuläget spenderat en tredjedel av den totala budgeten på transporten och själva huset.

– Vi hade inte en aning om att det skulle gå så mycket pengar åt markarbeten och vägarbeten som det gjorde, säger hon. 

– Men vi har ändå räknat med att det här är ett mer ekonomiskt alternativ än att bygga nytt och då har vi räknat med att helrenovera huset med el och allting. Men det är väldigt mycket jobb. Ibland undrar man vad man gett sig in på. Det är väldigt mycket. Man förberedde sig på att det var mycket, men man kan nog inte förstå det förrän man står där med allting, säger Michaela. 

Har det varit värt det? 

– Ja, det kommer det väl bli. Vi är inte klara med allting än. Rent ekonomisk är det verkligen värt det, men sen får man bestämma själv hur det känns att lägga ner så här mycket tid och energi på ett projekt, säger Nils. 

– Det finns en annan själ i det som gör att jag tycker att det är värt det och blir exalterad över det, säger Michaela. 

De uppmanar andra att följa i deras fotspår. 

– När det kommer är det som en stor julklapp, men man får nog vara beredd på mycket jobb, säger Michaela. 

LÄS MER: Alexander och Martina skänkte gammalt hus på Blocket 

LÄS MER: Hon förvandlade fallfärdig skånelänga till drömhem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!