Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Tina Engström hjälper dig förbereda inför bostadsköpet
2 AV 3
Ta med någon på visningen – det är viktigt att ha någon att bolla med.
Foto: klublu - stock.adobe.com / 143029723
3 AV 3
Lägg tid på bostadsköpet, det kan vara en av ditt livs viktigaste affärer.
Foto: Getty Images

Mäklarens bästa tips till dig som ska köpa bostad

Vad ska man tänka på när man går på visning, hur löser man finansieringen och hur fungerar en budgivning? 

Här slänger mäklaren Tina Engström ut en livlina till dig som är på väg att drunkna i bostadsträsket.

Läs, se och lär! 

När du tittar på bostäder är det första du ska göra att sätta ihop en lista över vad du letar efter. Listan ska innehålla saker som är viktiga för dig, till exempel om det ska finnas en balkong, en hiss med plats för barnvagn, ett cykelförråd eller ett badkar? Du kan även ta med punkter om bostadens stil, vill du ha ett modernt eller ett sekelskiftesboende? Är det viktigt med stora fönster eller vissa färger på väggarna?

– Gör en lista men ha den som ett stöd, inte som en kravlista. Gå på känsla, hittar du rätt känsla kan du välja bort saker från listan, säger Tina Engström.

Innan du går på visning är det också en bra idé att följa budgivningarna för bostäder i området, så att du får en bild av prisnivån och hur budgivningarna kan gå.

LÄS MER: 11 viktiga saker att tänka på när du ska köpa bostadsrätt

Foto: Getty Images

Gå på många visningar och ha finansieringen klar

När det är dags för visning är stalltipset att gå på många visningar. Då får du både en bild av utbudet och en tydligare bild av vad som är viktigt för dig, till exempel gällande stil, läge och storlek.

– Det är också bra att ta med någon till visningen, det är guld värt att ha någon att bolla med efteråt, säger Tina Engström.

När det är dags för visning måste du också ha finansieringen klar, eftersom det kan gå snabbt från visning till kontraktsskrivande. Du får inte skriva på ett kontrakt utan att ha finansieringen klar.

– Många tänker att de ska göra en bra affär när de köper en bostad, men det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att du trivs i din nya bostad. Om du gör det kommer många andra också att göra det, säger Tina Engström.

Spana in filmen högst upp för fler tips! 

LÄS MER: Köpa hus utomlands – här är bästa tipsen