1 av 4: Just nu kryllar det av superfina ettor på 20-25 kvadratmeter på Hemnet. Det finns framför allt två anledningar till det. Foto: Casper Jureskog, Diakrit och Henrik Nero
2 av 4: Mäklaren Christofer Roslin märker att kunder som tidigare tittade på större ettor eller små tvåor tvingas att gå ner i storlek för att ha råd.
3 av 4: Fler och fler blir medvetna om homestylingens fördelar. Foto: Robin Vasseghi
4 av 4: Framför allt handlar de fina minilägenheterna om de stigande bostadspriserna. Många blir tvungna att köpa mindre lägenheter, men har fortfarande hela möblemanget som i ett normalstort hem. Foto: Fastighetsbyrån Östermalm

Mäklaren: Därför vill allt fler bo i snygga minihem

Små och fina lägenheter är hetare än någonsin.

En anledning kan vara de stigande priserna.

– Kunder som tidigare tittade på 35 kvadrat och uppåt har inte längre råd och måste gå ner till mindre lägenheter, säger Christofer Roslin på Mäklarhuset.

Det kryllar av dem på Hemnet. Ettorna som bara är på 20-25 kvadratmeter men ändå har smarta lösningar på allt. De är topprenoverade med läckra kök och badrum, de har trendiga möbler – och inte sällan har de en smart loftsäng som gör under för golvytan.

 

LÄS OCKSÅ: Små och populära – här är Sveriges snyggaste miniettor

Fullstor lägenhet i miniformat

Det finns till och med minilägenheter som har både tvättmaskin och diskmaskin, allt för att göra det till ett så "normalt" hem som möjligt trots de extremt få kvadratmeterna.

– Det är så mycket mer än en säng, tv och kokvrå i dag. Nu för tiden är det en fullstor lägenhet i miniformat. De små lägenheterna har möblemang som om det är en stor lägenhet, säger Christofer Roslin.

Han tror att en anledning till att det finns så många fina minilägenheter är homestylning. Det är numera väletablerat och många kunder, särskilt i storstadsregionerna, har blivit mer medvetna och förstår att det behövs för att nå högre priser vid försäljning.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiska fördelar med att bo i en etta

Tvingas titta på mindre lägenheter

Men att det plötsligt finns så många minilägenheter som är fina och bra planerade och har funktioner som ett normalstort hem kan även ha en annan förklaring. När priserna går upp tvingas folk sänka sina kriterier. Bostadsmarknaden har länge varit uppåtgående och i Stockholm har prisutvecklingen varit 17 procent det senaste året, enligt Svensk Mäklarstatistik. Ett exempel är en liten etta på 23 kvadrater i Stockholms innerstad som precis låg ute på Hemnet med ett utgångspris på 1 995 000 kronor. Den såldes före visning – för 2,8 miljoner.

– Då priserna gått upp i den snabba takt som varit kan vi ha ett scenario där kunder som tidigare tittade på 35 kvadrat och uppåt inte längre har råd och måste gå ner till mindre lägenheter, säger Christofer Roslin.

 

LÄS OCKSÅ: Rekordpris när lägenhet på 12 kvadrat såldes i Gamla stan

"Betalar för att komma innanför tullarna"

Och tvingas man bo på 20-25 kvadratmeter gäller det att göra bostaden smart. Men det är nog framför allt ett storstadsfenomen, tror han. Det är inte bara de allra yngsta bostadsköparna som är intresserade av de små lägenheterna.

– Man får sänka sina krav när det råder bostadsbrist och det är svårt att få tag i bostad, säger Christofer Roslin.

För många är det viktigare att bo i innerstan än att ha yta. I våras sålde mäklaren Magnus Larsson på Bostadsrättsspecialisten två små lägenheter i Stockholm, en på 13 och en på 15 kvadrat. Han märkte redan då att budgivningen gick bra och att allt fler är beredda att gå ner rejält i yta.

– Man köper en etta framför storleken. Min känsla är att det inte spelar någon roll om lägenehten är 13 eller 16 kvadratmeter. Man betalar för att komma innanför tullarna, sa han till Leva & Bo då.

 

LÄS OCKSÅ: Kolla in de makalöst fina miniettorna som är till salu just nu

Aktuellt just nu