Den exotiska trädgården andas Medelhav och är anlagd av trädgårdsmästaren J May (gjorde Botaniska trädgården) i slutet av 1800-talet.
1 av 3: Den exotiska trädgården andas Medelhav och är anlagd av trädgårdsmästaren J May (gjorde Botaniska trädgården) i slutet av 1800-talet. Foto: Emma Jonsson Dysell
Huset som är till salu på Hemnet är mycket större än vad det ser ut. Dessutom ingår två extra lägenheter och en butik/kafé.
2 av 3: Huset som är till salu på Hemnet är mycket större än vad det ser ut. Dessutom ingår två extra lägenheter och en butik/kafé. Foto: Emma Jonsson Dysell
Många drömmer om ett sommarhus på Gotland, och då gärna i eller kring Visby. Längs med husets trädgårds ena långsida löper en mur som man tror kan ha varit en del av Visbys ringmur, eller det gamla klostret.
3 av 3: Många drömmer om ett sommarhus på Gotland, och då gärna i eller kring Visby. Längs med husets trädgårds ena långsida löper en mur som man tror kan ha varit en del av Visbys ringmur, eller det gamla klostret. Foto: Emma Jonsson Dysell

Magisk gård från 1700-talet mitt i Visby är till salu nu

Denna magiska 1700-talsgård i Visby innerstad sticker verkligen ut bland andra.

En unik inredning där man har plockat fram och tagit tillvara på historien.

Vikingabrunn, bageriugn och en trädgård anlagd på 1800-talet av Botaniska trädgårdens grundare.

Som om det inte vore nog – i köpet ingår också två extra lägenheter och ett kafé.

Vi vet att många drömmer om att äga någonting på sommarparadiset Gotland. Och nog finns det mycket vackert där, men denna fastighet i Visby, nu till salu på Hemnet, sticker verkligen ut. Förutom att boendet inger känslan av att befinna sig på sydligare breddgrader är det en mycket unik och personlig inredning där man letat fram och tagit till vara på många historiska saker. 

Säljaren Daniel Hillström säger att han tagit tillbaka huset till hur det en gång såg ut och restaurerat med stor omsorg, så pass att han belönades med DBV:s Byggnadsvårdspris 2018. För att få alla detaljer rätt har han besökt Landsarkivet, läst böcker och pratat med folk i trakten.

– Renoveringen har varit som en lång skattresa, berättar Daniel. Även om huset var ledset och trött bjöd det på fantastiska aha-upplevelser, som att det bara ville att jag skulle ta hand om det. Till exempel då jag planterade första rosen, så tenderade den att sjunka varje gång jag vattnade. Inte visste jag att där fanns en vikingabrunn. 

Tänk att få ligga i den här hängmattan och filosofera. Här finns också valnötsträd, blodlönn, vindruvor och ett blommande persikoträd samt flertalet uteplatser.
1 av 4: Tänk att få ligga i den här hängmattan och filosofera. Här finns också valnötsträd, blodlönn, vindruvor och ett blommande persikoträd samt flertalet uteplatser. Foto: Emma Jonsson Dysell
En av flera ingångar till huset med många olika möjligheter.
2 av 4: En av flera ingångar till huset med många olika möjligheter. Foto: Emma Jonsson Dysell
Trädgården är full av grönska av alla de slag och är på 533 kvadratmeter.
3 av 4: Trädgården är full av grönska av alla de slag och är på 533 kvadratmeter. Foto: Emma Jonsson Dysell
Ett av rummen i huset har en medeltida dörr från 1600-talet som leder oss in i det gamla bageriet – där finns bland annat originalbakugnen kvar.
4 av 4: Ett av rummen i huset har en medeltida dörr från 1600-talet som leder oss in i det gamla bageriet – där finns bland annat originalbakugnen kvar. Foto: Emma Jonsson Dysell

Exotisk Medelhavsträdgård med valnötsträd, persikoträd och vindruvor

Vikingabrunnen möts man av direkt när man kliver upp på farstukvisten till det stora huset. Och öppnar man skyddet kan man höra ekot som slår via de 9,5 meter djupa väggarna. Ett av rummen i huset har en dörr från 1600-talet som leder oss in till det gamla bageriet – där inne finns bland annat originalbakugnen.

Trädgården på 533 kvadratmeter är också ett sannerligen unikt kapitel. Den är anlagd, planterad och designad av trädgårdsmästare J May som i slutet av 1800-talet bodde i detta hus när han anlade DBV:s Botaniska trädgård i Visby. Förutom valnötsträd, blodlönn och vindruvor finns här också ett blommande persikoträd och flertalet uteplatser. En utedusch, trädkoja till barnen och ett utrymme förberett för bastu finns också att tillgå.

En av flera lounger att hänga på i trädgården. Foto: Emma Jonsson Dysell
Ett av många sovrum. Snedtak och takbjälke som sig bör i ett så gammalt hus. Foto: Emma Jonsson Dysell

Muren kan vara en del av Visbys gamla ringmur

Längs med trädgårdens ena långsida löper en mur som man inte vet om det varit en del av Visbys ringmur eller en del av det gamla klostret. Utanför finns en egen liten utomhusverkstad och en grusad uppfart med plats för två bilar.

Fastigheten består, förutom av den stora villan på 183 kvadratmeter, även av ett källarrum på 12 kvadrat samt två lägenheter om 87 kvadrat vardera, inklusive en butik- eller kafédel. 

I villan finns sju rum och kök vilket utgörs av ett vardagsrum med öppen spis, en matsal med uppvärmt stengolv, och en gjutjärnskamin. Via ett valv kommer man därifrån till köket där säljaren och en vän byggt allting själva, in i minsta detalj; såväl skåpluckor som inredning i lådor till köksön med stenskiva. På nedre plan finns också ett stort badrum (med utgång till trädgården) och gäst-wc. 

En stor och härlig veranda med pelare och trägolv att sitta på och blicka ut över trädgården. Vackra dörrar från matsal och kök leder dit ut.
1 av 4: En stor och härlig veranda med pelare och trägolv att sitta på och blicka ut över trädgården. Vackra dörrar från matsal och kök leder dit ut. Foto: Emma Jonsson Dysell
Gulligt litet kök i en av lägenheterna som tillhör huset.
2 av 4: Gulligt litet kök i en av lägenheterna som tillhör huset. Foto: Emma Jonsson Dysell
En av flera ingångar till fastigheten. Går till en av de två lägenheterna.
3 av 4: En av flera ingångar till fastigheten. Går till en av de två lägenheterna. Foto: Emma Jonsson Dysell
Mysigt rum i grönt och vitt inrett i gammeldags stil.
4 av 4: Mysigt rum i grönt och vitt inrett i gammeldags stil. Foto: Emma Jonsson Dysell

Extra lägenhet perfekt att hyra ut

På övre plan hittar vi ett stort allrum, mindre badrum och tre sovrum – varav alla rymmer dubbelsäng. De två mindre sovrummen har platsbyggda garderober och praktiska lådbänkar som man kan öppna och ha som förvaring. Överallt uppe är det trägolv, och från det stora sovrummet är det havsutsikt på vintern. I källaren ligger det gamla bageriet.

Lägenhet nummer ett har sin huvudentré från gatan och ligger avskilt i den gamla delen av huset. Utanför finns en stenlagd uteplats och en stenlagd stig leder därifrån till den vackra trädgården. Genomgående trägolv med ett sovrum som rymmer en dubbelsäng, ett mysigt kök med allt man behöver samt ett badrum. Perfekt att hyra ut eller ha till generationsboende.

Utsikten från villans matsal, som har en vacker gjutjärnskamin, till det stora, ljusa köket där säljaren har byggt precis allting, in i minsta detalj, för hand.
1 av 4: Utsikten från villans matsal, som har en vacker gjutjärnskamin, till det stora, ljusa köket där säljaren har byggt precis allting, in i minsta detalj, för hand. Foto: Emma Jonsson Dysell
Matsalen med utgång till gården och verandan. En halv trappa upp ligger badrummet som har både fönster och utgång till trädgården.
2 av 4: Matsalen med utgång till gården och verandan. En halv trappa upp ligger badrummet som har både fönster och utgång till trädgården. Foto: Emma Jonsson Dysell
Badrummet som är stort och inrett i gammeldags stil har utgång till både matsal och trädgård.
3 av 4: Badrummet som är stort och inrett i gammeldags stil har utgång till både matsal och trädgård. Foto: Emma Jonsson Dysell
Öppen spis i vardagsrum med gammal stil som blandas med nytt.
4 av 4: Öppen spis i vardagsrum med gammal stil som blandas med nytt. Foto: Emma Jonsson Dysell
En glimt in i det fina köket. Färgen går i stilren grön nyans med knoppar i guld och träpanel på väggarna. Foto: Emma Jonsson Dysell

Butiksdel med förberedd serveringslucka för kafé

I den andra byggnaden som också ingår i köpet finns ännu mer möjligheter till fler intäkter. Nuvarande ägare har använt den som kontor men den innefattar även en ”butiksdel” där man har förberett en serveringslucka i väggen för take away och kan användas som kafé eller butik. Dörrar leder ut till både gata och trädgård där det ryms såväl bord som stolar. Här finns också ett mindre sovrum och badrum med tvättmaskin.

I vinkel med butiken ligger också lägenhet nummer två. Det är en mindre trea med allrum, sovrum som rymmer dubbelsäng, walk in closet, alternativt mindre sovrum, enklare trinettkök och utgång till gården.

Med andra ord är det inte bara ett unikt boende till salu utan också en verksamhet att tjäna pengar på för den som vill, med två extra lägenheter och en butik/kafé. Man får mycket för pengarna, men det är också mycket pengar att lägga ut; 19 250 000 kronor vill säljaren ha.

Här är gårdsbutiken eller kaféet, eller vad man nu vill använda det till, som ingår i köpet. Säljaren har haft det som kontor.
1 av 2: Här är gårdsbutiken eller kaféet, eller vad man nu vill använda det till, som ingår i köpet. Säljaren har haft det som kontor. Foto: Emma Jonsson Dysell
Drömmen om Gotland, solens ö, har många. Kan man inte köpa är det i alla fall gratis att titta på bilder och drömma sig bort en stund...
2 av 2: Drömmen om Gotland, solens ö, har många. Kan man inte köpa är det i alla fall gratis att titta på bilder och drömma sig bort en stund... Foto: Emma Jonsson Dysell
I trädgården finns en praktisk utedusch. Det är också förberett för en bastu. Foto: Emma Jonsson Dysell
Charmigt med sneda tak och takbjälkar. Foto: Emma Jonsson Dysell

LÄS MER: Idyllisk stuga på Gotland – drömhus från 1929 till salu

LÄS MER: Sveriges mest klickade sommarstuga ligger vid havet – och är på 6 kvadrat 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!