1 av 3: Flemmingelands kapell ligger i Småland och byggdes 1933. Nu kan det bli ditt för 700 000 kronor. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro
2 av 3: Byggnaden är ritad av J Fred Olson som var stadsarkitekt i Kalmar mellan 1904 och 1937. Se fler bilder av kapellet nedan. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro
3 av 3

Kyrkor till salu! 6 himmelska hus du kan köpa nu

Har du alltid drömt om att bo i en kyrka? Halleluja! Nu har du chansen att flytta in i en. Det finns nämligen massor av fina gamla kyrkor, kapell och missionshus till salu på Hemnet just nu. 

Här har vi samlat 6 gudomliga hus till salu. Några som redan byggts om till häftiga bostäder, andra som skulle kunna förvandlas till himmelskt vackra hem – och ett kapell med en liten hake. 

1. Vallstakyrkan i Bollnäs – med 7 meter högt i tak

I lilla Vallsta står den ståtliga, vita, över 100 år gamla kyrkan och väntar på att bli omhändertagen. Viss kyrkoverksamhet finns här i dag, men inte alls så mycket som församlingen skulle önska. Därför har de beslutat att sälja den stora fina kyrkan.

– Den är värd mer omsorg än vi har möjlighet att ge den, berättade Bertil Planeskog, ordförande i Forsbrokyrkans församling där Vallstakyrkan är en av kyrkorna som ingår, tidigare för LEVA&BO.

Vallstakyrkan är till salu. Köparen kan göra om byggnaden till bostad eller ha någon typ av verksamhet här. Foto: Philippe Bendayan

Kyrkan har åtta rum och är på totalt 440 kvadratmeter. På entréplan ligger den stora, öppna kyrkosalen om ungefär 165 kvadratmeter. Här finns läktare och upphöjt kor. Takhöjden är drygt sju meter. Här ligger också en stor serveringslokal om ungefär 99 kvadratmeter. Hit finns egen entré, kök, toaletter och kontor.

Övervåningen består av en vaktmästarbostad – en lägenhet med tre rum, kök och badrum. Här finns också ett vindsplan med två sovrum.

Kyrkan genomgick en stor renovering 1976, men är fortfarande inte särskilt sliten eftersom den inte använts så mycket. Däremot är fasaden och taket i behov av renovering. 

För 450 000 kronor kan den här vackra kyrkan i Vallsta, Bollnäs, bli din.

1 av 3: Kyrksalen på entréplan är ungefär 165 kvadratmeter stor. Foto: Philippe Bendayan
2 av 3: Här finns en läktare som går runt hela rummet. Foto: Philippe Bendayan
3 av 3: Upphöjt kor och takhöjd på sju meter. Foto: Philippe Bendayan

Se mer av Vallstakyrkan HÄR!

2. Röda träkyrkan i Töreboda blev bostad

Det här kapellet ligger utanför Töreboda och är till salu för 1,8 miljoner kronor. Foto: Johan Kvarfordt, Ekeby

Det röda kapellet av timmer ligger vid skogsbrynet i utkanten av samhället Slätte, 7 kilometer från Töreboda. Kapellet som är från 1931 har renoverats till en bostad med mycket själ, enligt både boende och mäklare.

Materialvalet är av hög kvalitet och gammal stil blandas med nytt. Sammanlagt är det tre rum och kök på totalt 200 kvadratmeter. Bara allrummet är på nästan 100 kvadratmeter och har 6,5 meter i takhöjd, ljusinsläpp från tre väderstreck samt ett kor i norra delen och en vridbar eldstad.

1 av 3: Allrummet som är på nästan 100 kvadratmeter har 6,5 meter i takhöjd. Foto: Johan Kvarfordt, Ekeby
2 av 3: De värdefulla mässingsljuskronorna och nuvarande lampetter installerades vid renoveringen 1966. Kyrkklockans rep finns fortfarande kvar i kapellet. Foto: Johan Kvarfordt, Ekeby
3 av 3: Kapellets allrum och stora sal på närmare 100 kvadratmeter kan nyttjas på många sätt. Foto: Johan Kvarfordt, Ekeby

Tomten är på 4 000 kvadratmeter och har både gäststuga, redskapsbod och ett orangeri med inglasat uterum. Marken har aldrig använts som begravningsplats och kapellet är skyddat av kulturminneslagen. Utgångspriset ligger på 1 850 000 kronor.

Se mer av den röda träkyrkan HÄR! 

3. Pampiga Flemmingelands kapell utanför Nybro

1 av 3: Flemmingelands kapell byggdes 1933 och är nu till salu. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro
2 av 3: På marken intill kyrkobyggnaden finns en klockstapel i trä. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro
3 av 3: Kapellet är en putsad stenbyggnad med gråsvart skiffertak. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro

Det här pampiga kapellet ligger mitt i det småländska glasriket. Nu är det till salu för 700 000 kronor. Här kan drömmen om att förvandla en kyrka till en bostad bli sann. 

Kapellet ligger i Flemmingeland, mellan Nybro och Orrefors, och är ritat av J Fred Olson som var stadsarkitekt i Kalmar mellan 1904 och 1937. 

Kapellet byggdes 1933 och vid invigningen den 26 juni fanns ett par tusen personer på plats. I många år hölls gudstjänster, konfirmationer, dop, vigslar och begravningar i kapellet. Men ingen är begravd på marken kring kyrkan. 

I dag används kapellet så sällan att Nybro pastorat har beslutat att sälja fastigheten. 

Byggnaden är totalt 228 kvadratmeter och utgörs i stort sett av den stora salen. Förutom den finns ett litet rum och en liten toalett intill entrén.

Här får du en förstukvist utöver det vanliga. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro
På senare år har kapellet mest använts för skolavslutningar och en del vigslar, dop och begravningar. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro
Flemmingelands kapell är 228 kvadratmeter stort. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro

Tomten är 5 371 kvadratmeter stor och här finns ett klocktorn i trä. Men klockorna, liksom bland annat altartavlan, dopfunt och kyrksilvret, kommer att tas bort innan försäljningen. 

Byggnaden är skyddad enligt kulturmiljölagen (KML-märkt), vilket innebär att den som köper kapellet inte kan bygga om den hursomhelst, utan behöver söka godkännande hos Länsstyrelsen. 

4. Lilla Målerås kapell i Nybro: 95 000 kronor

1 av 2: Målerås kapell i Nybro är bara 21 kvadratmeter stort. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro
2 av 2: Kapellet är till salu för 95 000 kronor. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro

I samma socken som det pampiga Flemmingelands kapell ligger det är gulliga huset. Målerås kapell som det heter, är bara 21 kvadratmeter stort och utan vatten och avlopp. För 95 000 kronor kan det bli ditt. Men det finns en hake: du får inte bygga om det till bostad. 

Men att använd kapellet som ateljé och samla vänner på den nästan 4 000 kvadratmeter stora tomten till en grillkväll och för att spela brännboll eller kubb, är några av förslagen från mäklaren. 

Kapellet uppfördes 1938 som bårhus där bygdeborna kunde ta avsked av sina anhöriga. På 50-talet byggdes klockstapeln och det var först på 80-talet som huset ställdes i ordning till ett kapell. Då användes det för bland annat helgmålsböner under sommaren, avslutningar för Kyrkans barntimmar och för syföreningen som då höll till i gamla lärarbostaden intill. 

På senare år har kapellet även använts för vigslar. Men i dag används det här kapellet så pass lite, att Nybro pastorat beslutat att sälja även detta. 

1 av 3: Det lilla huset var från början ett bårhus. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro
2 av 3: På 80-talet ställdes huset i ordning till ett kapell. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro
3 av 3: Nu kan det bli ditt för 95 000 kronor. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro
Klockstapeln uppfördes på 50-talet. Foto: Walkin Media / Fastighetsbyrån Nybro

5. Charmig missionskyrka i Svenjunga

Denna charmiga lilla missionskyrka i Hillared i Svenljunga kan nu bli din. Såväl predikstol som altare och annan originalinredning från 40-50-talet finns kvar. Här har du chansen att skapa ett boende utöver det vanliga.

Huset har använts som missionshus i dryga 70 år men församlingen krymper och den har varken behov eller råd att ha fastigheten kvar, berättar mäklaren. 

Kyrkan har i dag fyra rum och kök och är på totalt 190 kvadratmeter. Takhöjden i den magnifika salen är på 3,5 meter och överallt är det vackra trägolv. Tomten är 2 160 kvadratmeter och utgångspriset för fastigheten ligger på 395 000 kronor. 

Den charmiga lilla missionskyrkan kan förvandlas till en bostad. Foto: Diakrit
Allting är intakt i missionskyrkan med ursprung från 40-50-talet. Foto: Diakrit

Se mer av missionskyrkan HÄR! 

6. Artisten Christian Kjellvanders häftiga missionshus utanför Vingåker

Artisten Christian Kjellvanders sörmländska missionskyrka har en musikstudio i stället för altare, gym i ställer för tambur. Han har spelat in flera album i sitt hem som nu reas ut på Hemnet. 

För bara några år sedan stod prästen och predikade i den sörmländska missionskyrkan. Huset byggdes någon gång mellan 1886 och 1890 och det var i kyrkans tjänst i över hundra år innan det gjordes om till ett hem fyllt med musik och lekfulla inslag – som gungan mitt i den gamla kyrksalen och hemmagymmet i rummet som tidigare var en tambur för kyrkans gäster.

– Det finns ingenting att jämföra med. Det är ett riktigt fint missionshus i sten, de flesta missionskyrkor som är ombyggda till bostäder är byggda i trä. Det här är ett jättehäftigt hus, berättade mäklaren Charlotte Pellas, när huset lade ut till försäljning under förra året. 

Till skillnad från många andra svenska missionshus är det i Österåker utanför Vingåker byggt i sten i stället trä. Foto: Johan Spinnell /Historiska Hem

Huset är nästan 300 kvadratmeter, fördelat på åtta rum. Det har två separata övervåningar, en på vardera sidan med åtta meter upp till tak mellan dem. I stora delar av huset ligger gamla trägolv med patinan kvar och de djupa fönsternischerna är belagda med grön gropptorpsmarmor från trakten.

1959 sattes ett platsbyggt kök in under en omfattande renovering. Funkisköket finns kvar än i dag.

Det gamla missionshuset låg ute till försäljning för 6 miljoner kronor i maj förra året. Efter sommaren sänktes priset en miljon. Men än har de alltså inte fått huset sålt och nu ligger utgångspriset på 3 950 000 kronor. 

Se mer av artistens hus HÄR!

1 av 4: I vardagsrummet är det åtta meter upp till tak. Foto: Johan Spinnell /Historiska Hem
2 av 4: I köket är inredningen från 1959 är bevarad. Det året gjordes en större ombyggnad av missionshuset. Foto: Johan Spinnell /Historiska Hem
3 av 4: Lekfulla detaljer ger ett glatt inslag i hemmet. Foto: Johan Spinnell /Historiska Hem
4 av 4: Det före detta altaret är i dag musikstudio. Foto: Johan Spinnell /Historiska Hem

LÄS MER: Gamla lanthandeln kan bli din – för mindre än en halv miljon

LÄS MER: Kusliga ödehuset har stått orört i 70 år – säljs för 575 000

Aktuellt just nu