Kyrkor och prästgårdar – här är gudomliga husen du kan flytta in i

Har du en förkärlek för gamla kyrkor, missionshus och prästgårdar? Eller är du bara ute efter en unik bostad? Då kanske ett av de här husen kan vara något för dig.
Här har vi samlat 12 gamla kyrkor och prästgårdar till salu. Några som förvandlats till himmelska bostäder, andra där det fortfarande är möjligt att sätta sin prägel – och några du kan få till fyndpris.

LEVA&BO Redaktionen

1. Lyxiga sjömanskyrkan i Oxelösund

Lyxiga sjömanskyrkan i Oxelösund. Foto: Recidence fastighetsmäkleri

En gammal kyrka förvandlades till en superlyxig bostad. Nu kan det unika heuset bli ditt. Dessutom är priset sänkt med nästan 1,5 miljoner kronor. 

KIKA IN I DEN MAGISKA KYRKAN HÄR!
I Oxelösund tornar den anrika Sjömanskyrkan upp. Men inuti ser den inte ut i närheten av vad man skulle förvänta sig av en kyrka. I stället för kyrkobänkar och altare möts vi av ett hem, men långt ifrån hur man är van att se ett sådant också.
Bara vardagsrummet, som är den gamla kyrksalen, har en storlek på 158 kvadratmeter och har möblerats med maffiga soffmöbler och matbord.
När huset låg ute till försäljning på Hemnet under förra året låg utgångspriset på 8 450 000 kronor. Nu är det sänkt till 6 995 000 kronor. 

2. Vacker prästgård i Djursholm 

Vacker prästgård i Djursholm. Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty

Den gamla prästgården från 1915 beskrivs som en av Djursholms vackraste villor. Här får du ett riktigt drömhus med gym, vinkällare och växthus på tomten – till fyndpris.

Prästgården ritades av arkitekt Karl Güettler på uppdrag av Svenska kyrkan och är hela 476 kvadratmeter fördelat på tolv rum.
Den vackra villan karaktäriseras av flera unika originaldetaljer så som rustika stengolv, kryssvalv, tak med kasetter och ornamenterade öppna spisar.
Här ligger sällskapsrummen i fil med stora fönster med vackert ljusinsläpp.
I huset finns också gym och vinkällare och i trädgården ett vackert växthus.
Villan låg tidigare i år ute till försäljning på Hemnet med ett utgångspris på 35 miljoner kronor. Nu är det sänkt till 32,5 miljoner. 

3. Gammalt missionshus i Stånga på Gotland

Gammalt missionshus i Stånga på Gotland. Foto: Jörgen Kristiansson/Fastighetsbyrån Gotland

Den gamla missionskyrkan från 1920 ligger i Stånga på södra Gotland. 1915 började man samla in pengar för att bygga missionshuset och fem år senare stod huset alltså klart. På senare år har kyrkan stått tom och nu är den till salu för 1 250 000 kronor.

TITTA IN I KYRKAN HÄR!
Här finns potential att skapa ett riktigt häftigt hem. Från entrén kommer man direkt in i stora kyrksalen där det är över fem meter upp till taket. Här finns flera stora och vackra spetsbågiga, spröjsade fönster. Golv, väggar och tak är klädda i furu.
Totalt är huset 158 kvadratmeter stort och tomten 1 400 kvadratmeter. I dag finns bara ett utedass i ett hus på gården men det finns möjlighet att ansluta till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

4. Stor prästgård utanför Ludvika

Stor prästgård utanför Ludvika. Foto: Carina Heed Husfoto/Fastighetsbyrån

Letar du efter ett större boende? Då kanske den här gamla prästgården med 20 rum kan vara något för dig. Priset för hela 750 kvadratmeter och en egen strand är det samma som för en etta i Stockholms innerstad.

TITTA IN I HUSET HÄR!
I början av 1900-talet byggdes den här magnifika herrgården i Smedjebacken sydost om Ludvika i Dalarna. Husets läge är som taget ur en saga. Den gigantiska tomten på tre hektar har även en 500 meter lång naturlig sandstrand vid sjön Barken.
Herrgården var från början bostad åt kyrkoherden och har även drivits som ett rekreationshem av en stiftelse. Men sedan 1970-talet har en familj haft huset som sin privata bostad. 

I huset finns tre vackra salonger med flera vackra originaldetaljer från början av förra sekelskiftet, så som fiskbensparkett, kassettak och breda spegeldörrar.
Huset är dock i behov av renovering vilket förklarar ugångspriset på 2 995 000 kronor.

5. Drömmig prästgård med stall i Norrköping

Drömmig prästgård med stall i Norrköping. Foto: Fastighetsbyrån Norrköping

Här har du prästgården med de snirkliga trädetaljerna, glasveranda och balkong. Till huset hör även stall, ridhus och ridbana.

Har du alltid drömt om ett gammalt hus på landet med plats för en stor familj och många djur? Då kan det här vara huset för dig.
På framsidan av det 400 kvadratmeter stora huset finns den fantastiska verandan med spröjsade fönster i färgat glas och golv av sten. Till huset hör ett stort stall, ridhus, ridbana och ateljé med krukmakeri. På gården finns också en vackert anlagd trädgård med gott om plats för odling av olika de slag.
Det här paradiset kan bli ditt för 8,5 miljoner kronor.

6. Skärgårdskapell på Ljusterö 

Skärgårdskapell på Ljusterö. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri

För tre år sedan låg det här enkla, men underbart charmiga gamla kapellet i Stockholms skärgård ute till försäljning för tre miljoner kronor. Nu har köparna förvandlat det till ett superfint drömboende – som nu kan bli ditt.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Kapellet byggdes 1903 och har tidigare använts av baptistförsamlingen, men på senare år fungerat som fritidshus. För tre år sedan var det alltså till salu för tre miljoner kronor. Det var då ett fint, men enkelt hus utan indraget vatten – men med mycket stor potential. Nu är det ute till försäljning igen och har förvandlats till ett helt magiskt drömboende med bland annat gråmålad pärlspont och italiensk hyvlad marmor.
Husets totala boyta är 150 kvadratmeter och den tillhörande strandtomten är drygt 1 350 kvadratmeter. Letar du efter ett lyxigt sommarboende kanske det här kan vara något? Priset den här gången ligger på 8 750 000 kronor.

7. Lantlig prästgård utanför Sävsjö

Lantlig prästgård utanför Sävsjö. Foto: Fastighetsbyrån Sävsjö

1833 byggdes den här röda och pampliga prästgården utanför Sävsjö. Kakelugnar, stavparkett och hönshus är några av specialiteterna som du får om du flyttar in i den här bostaden.

Björkallén leder fram till den här 186 år gamla prästgården. Köket är ljust och rymligt och där finns bland annat en gammal vedspis. Ovanför hänger en kopparkåpa. I flera rum finns det vackra kakelugnar och ljust stavparkettgolv.
På den stora tomten finns en näckrosdamm och ett mysigt uthus som går att använda både som hobbyrum och som hönshus.
Hela 275 kvadratmeter boyta med tillhörande gård kan bli ditt för 1 475 000 kronor.

8. Gammalt missionshus utanför Uppsala

Gammalt missionshus utanför Uppsala. Foto: Notar Uppsala

Här är ett välbevarat missionshus från 1920-talet med torn, spröjsade fönster och högt i tak kan nu bli ditt.

Det vackra huset blev en riktig klickraket när den lades ut till försäljning och det är inte svårt att förstå varför.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Den hundra år gamla träkyrkan ligger i Björklinge, norr om Uppsala. Förutom att det är en unik bostad har huset flera av de gamla detaljerna som många drömmer om.
Missionshusets ljusa panel, de spetsbågiga fönstren och tornet är några av de detaljer som bevarats när huset gjorts om till bostad.
Huset är 207 kvadratmeter stort, fördelat på totalt fem rum och kök. Den gamla kyrksalen har förvandlats till vardagsrum är kanske det läckraste rummet i huset. Takhöjden, fönstren och ljuset gör det här vardagsrummet till något utöver det vanliga.
Tomten är 2 452 kvadratmeter stor och utgångspriset ligger på 2 095 000 kronor.

9. Pampig prästgård i Karlskrona

Pampig prästgård i Karlskrona. Foto: Svensk Fastighetsförmedling Karlskrona

Den här charmiga gula prästgården med känsla och kvalitet hittar du norr om Karlskrona. Det hundra år gamla huset har gott om plats för en stor familj.

När du går in genom den breda entrén möts du direkt av den öppna spisen i hallen. Takhöjden och de stora spröjsade fönstren gör att bostaden känns ljus och luftig.
Upp till övervåningen finns det både en trappa och en hiss. Där finns bland annat ett allrum med en gammal vit och rund kakelugn med mässingsluckor. Intill det finns ett öppet och stort rum med djup fönsternisch. Från det bågiga fönstret ser du ut över trädgården
Utgångspriset på den här är 6 miljoner kronor. 

10. Prästgård med pool på Gotland

Prästgård med pool på Gotland. Foto: Home by Dean fastighetsförmedling

En 1700-talsprästgård i toppskick med pool och bastu kan nu bli din. 20 minuter utanför Visby hittar vi det här sociala och hemtrevliga huset.

Den här före detta prästgården ligger precis intill den lilla kyrkan i socknen Atlingbo på mellersta Gotland. Här är bland annat kök, badrum och tvättstuga nyrenoverade där de gamla vita spegeldörrarna och trägolven har bevarats.
I sovrummen på övervåningen finns det flera gamla kakelugnar med vackra detaljer. Ute på gården kan du njuta vid den nya stora poolen under sommaren.
Den här gamla prästgården från 1767 har ett utgångspris på 4,6 miljoner kronor.

11. Charmig gammal prästgård i Västervik

Charmig gammal prästgård i Västervik. Foto: Hemverket

Den här stora prästgården från 1800-talet beskrivs som smakfullt renoverad. I Gamleby utanför Västervik hittar du det här charmiga trähuset.

Bostaden har en barnvänlig tomt med insynsskydd, fruktträd och gott om plats för lek och stoj. Den ljusa villan är renoverad under senare år. I köket har man tagit fram de gamla stockväggarna och i rummet intill finns en vedspis.
Huset har hela åtta sovrum vilket gör att det finns plats för en stor familj eller många nattgäster. Till huset hör också ett dubbelgarage.
Utgångspriset för huset är 2 195 000 kronor.

12. Falurött missionshus i Lindesberg

Falurött missionshus i Lindesberg. Foto: Skogs & Villa Mäklaren

I natursköna Bergaby på en kulle finns det här faluröda gamla missionshuset. Det här är perfekt för dig som letar efter ett billigt renoveringsobjekt.

Huset på totalt 100 kvadratmeter är från slutet av 1800-talet. Det är ett gammalt missionshus med en stor, ljus och rymlig sal och två mindre rum. Ovanför de två mindre rummen finns en liten vind som passar utmärkt som förråd.
I det här huset måste det mesta bytas ut och göras om och el, vatten och avlopp saknas. Objektet är därför ett rejält renoveringsprojekt och kostar endast 225 000 kronor.

LÄS MER: Elin bor i gamla mentalsjukhuset – har blivit magiskt hem

LÄS MER: Sebastian bor 40 meter upp i det gamla vattentornet