1 av 3: Fira julotta i egen kyrka – den gamla Baptistkyrkan i Torsåker är till salu och kan bli en tidig julklapp till dig själv. Utgångspriset ligger på 1 175 000 kronor. Foto: Anders Eibl
2 av 3: Här snackar vi ljus i guds hus! De enorma gamla kyrkfönstren är bevarade och kyrksalen har förvandlats till ett stort sällskapsrum. Foto: Anders Eibl
3 av 3: På den 1 577 kvadratmeter stora tomten finns ett uthus med både förråd och garage. Foto: Anders Eibl

Kyrkan från 1800-talet till salu – ombyggd till drömhus

För 130 år sedan byggdes den vita kyrkan som mötesplats för baptistförsamlingens medlemmar.

Nu är huset till salu – ombyggt till bostad med kyrksalen och de pampiga kyrkfönstren bevarade. 

Älskar du hus i gammal sekelskiftesstil? Kanske du vurmar lite extra för gamla kyrkor? Då kanske det här kan vara något för dig på husjakt? Nog är det i alla fall lite speciellt med kyrkor som förvandlats till bostäder.

Den här kyrkan byggdes 1890 och ligger i Torsåker, knappt fem mil väster om Gävle. Fram till i början av 2000-talet tillhörde huset baptistförsamlingen och mycket är bevarat från tiden då det var verksamhet i huset.

Den gamla Baptistkyrkan byggdes 1890. Foto: Anders Eibl
Församlingen ägde huset fram till i början av 2000-talet. Nu är kyrkan ombyggd till bostad. Foto: Anders Eibl

Vardagsrum och lounge i gamla kyrksalen

Från entrén vid husets ena flygel når man den gamla kyrksalen. Här är högt i tak och de enorma spröjsade kyrkfönstren är bevarade. Salen har förvandlats till sällskapsrum med både soffgrupp och matplats. Det gamla altarpodiet har inretts som en loungedel med låga sittpuffar och på kyrkläktaren finns i dag ett stort sovrum inrett med plats för ett hemmakontor. I ett litet krypin under läktaren finns ytterligare ett sovrum och ett lekrum.

Tvärsöver salen, bakom det gamla altaret, finns ett stort rum med ett enklare kök. Även här finns många tidstypiska detaljer så som bröstpanel och gammaldags spröjsade fönster. 

1 av 12: Den gamla kyrksalen har förvandlats till ett läckert sällskapsrum. Foto: Anders Eibl
2 av 12 Foto: Anders Eibl
3 av 12 Foto: Anders Eibl
4 av 12 Foto: Anders Eibl
5 av 12 Foto: Anders Eibl
6 av 12 Foto: Anders Eibl
7 av 12
8 av 12
9 av 12 Foto: Anders Eibl
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Lägenhet ovanpå gamla kyrkan

I våningen ovanför köket finns en inredd lägenhet som nås antingen via en liten trapp från köket eller via entrén på den andra flygeln. Lägenheten är på 43 kvadratmeter fördelat på två rum och kök och även här finns vackra detaljer så som målade trägolv, vackra spegeldörrar och väggar klädda med pärlspont. 

Totalt är huset 200 kvadratmeter stort och på den 1 577 kvadratmeter stora tomten finns också ett uthus med gott om plats för både bilar, biblar eller annat.

1 av 5: Från entrén på den andra flygeln når man lägenheten som ligger ovanför köket i den gamla kyrkan. Foto: Anders Eibl
2 av 5 Foto: Anders Eibl
3 av 5 Foto: Anders Eibl
4 av 5 Foto: Anders Eibl
5 av 5 Foto: Anders Eibl

Låter det som den perfekta julklappen till dig själv? För 1 175 000 kronor kan den här smällkaramellen bli din. 

LÄS MER: Den gamla 30-talsskolan står tom – nu vill alla ha den 

LÄS MER: Mira förvandlade furustugan – till Sveriges mysigaste hem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!