Kusliga svenska husen som är till salu just nu

Här är en gammal skola som stått tom i många år. Nu är den till salu för 195 000 kronor.

Foto: Paulina Pazdalski, Esoft

Här är en gammal skola som stått tom i många år. Nu är den till salu för 195 000 kronor.

Obebodda, öde, lite smått kusliga hus – det finns faktiskt gott om sådant på bostadsmarknaden. Ofta är de populära. Vi svenskar verkar gilla att titta på slitna, speciella villor som kanske lämnats åt sitt öde.

Vi har samlat sju hus som alla är spännande på olika sätt.

De flesta av är fortfarande till salu.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

1. Obebodd 1800-talsgård på Öland

Foto: Michael Lindelöf

Gården består av två hus, en ladugård och en matkällare – och massor av mark.

Har du också drömt om ett eget hus på Öland? Nu finns en hel gård till salu för inte ens en miljon kronor. Men det krävs en hel del arbete för den som vill flytta in.

Bostadshuset ser fint ut utanpå. Taket är utbytt och träfasaden ser inte allt för sliten ut. Men den som går närmare, och framför allt tittar in i huset, ser att huset är eftersatt och obebott. Golv, väggar och tak är slitna. Avlopp finns inte – huset har faktiskt inte ens ett badrum. Enligt mäklaren Andreas Boström var det några år sedan som någon senast bodde i huset.

Och visst gör det att det känns lite kusligt här när gården ligger öde.

– Inomhus är det som att tiden stått stilla, säger Andreas Boström på Fastighetsbyrån.

Foto: Michael Lindelöf

Hallen i det vita huset vittnar om att en del renovering behövs.

Foto: Michael Lindelöf

Ett av rummen i det röda huset.

HÄR kan du se mer av gården! 

2. Mystiska huset utan tak

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Oj! Vad har hänt här? Det är det nog många som tänker som först ser det här huset.

Det ena huset kräver en hel del renovering för att bli en färdig bostad. Det andra huset saknar tak och står under bar himmel – med ett träd växande mitt i. Välkommen till en fastighet som helt klart väcker intresse, för det här är ett av de märkligaste husen som är till salu just nu.

I Kristianstad finns nu en ovanlig fastighet till salu. Det är ett hus från 1934 som börjat renoveras, men har en hel del jobb kvar för att färdigställas till ett bostadshus. Till huset hör även en gammal fabrik – och det är det som gör att det här objektet sticker ut. I vinkel mot bostadshuset ligger nämligen Härnestads nedlagda stärkelsefabrik.

Den gamla fabriken står utan tak sedan många år. Den som för första gången ser huset hajar till, för nog ser det ganska komiskt ut med fyra väggar – och ett stort träd som sticker upp där det en gång var ett tak. Det ser nästan ut som om det är en trädgård innanför väggarna.

– Taket på fabriken och även den höga skorstenen monterades ner för många år sedan på grund av rasrisk, säger Kent Nordstrand, mäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Taket togs av för många år sedan på grund av rasrisk.

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Man har påbörjat en renovering av bostadshuset, men fortfarande behöver mycket göras.

Vill du se mer av huset? Titta HÄR! 

3. Kusliga gamla skolan för 195 000 kronor

Foto: Paulina Pazdalski, Esoft

Skolan från 20-talet har stått tom i många år.

För 195 000 kronor går det nu att köpa ett hus på 250 kvadratmeter och sju rum. Den här gamla skolan i Hässleholm är nämligen till salu. Men det är en hel del som behöver göras innan det går att flytta in.

1923 byggdes ett fint rött hus i skånska Hässleholm. Det blev en skola, och här hölls skolverksamhet till 1960-talet. Därefter började huset användas sparsamt som fritidshus. Nu har det inte använts på många år och här finns varken vatten eller avlopp.

Nog ser den gamla skolbyggnaden lite kuslig ut, med den slitna fasaden och de slitna dörrarna och fönstren. På insidan är det inte lika kusligt, men renoveringsbehovet är tydligt. Den som vill göra detta till ett beboeligt hus behöver installera både vatten, avlopp, se över taket – och en hel del utöver det.

Foto: Paulina Pazdalski, Eso

På nedervåningen finns två hallar och två salar.

Foto: Paulina Pazdalski, Esoft

Huset är på 250 kvadratmeter.

Se mer av skolan HÄR! 

4. Gammal brandstation i skogen

Den här gamla brandstationen ligger ganska gömd i skogen.

Drömmer du om att hitta någon riktigt ovanlig byggnad som du kan förvandla till en häftig bostad? Då kanske den här kan vara något för dig. Gömd i snårskogen i Slätteröd ligger nämligen en gammal brandstation som nu är till salu.

Tio minuter norr om Skurup i Skåne ligger det lilla samhället Slätteröd. Här, högt upp på Romeleåsen, låg tidigare Stenbergets brandstation som nu är till salu.

Klädskåpen som brandmännen använde – till och med deras namnskyltar – finns fortfarande kvar. Huset ska ha byggts någon gång på 30-talet men sedan 25-30 år tillbaka har byggnaden stått övergiven, berättar säljaren.

Tidigare har säljaren haft planer på att bygga om brandstationen till kontor. Men i och med att de tänkt stycka av tomten och bygga två hus intill har man tänkt om och tagit hjälp av en arkitekt för att se hur man skulle kunna förvandla brandstationen till en bostad.

– Vi såg att det kunde bli riktigt trevligt med utsiktsrum i tornet, öppen spis i stora rummet och en takterrass med utsikt över åsen och havet, berättar säljaren. 

Foto: Kenneth Isaksson/Criteria Bild & Konsult

Ja, en del behöver göras här. Men säljaren har tagit hjälp av en arkitekt för att göra ett förslag på hur det skulle kunna bli en bostad.

Foto: Kenneth Isaksson/Criteria Bild & Konsult

Där, bland all skog. ligger den gamla brandstationen.

Nyfiken på brandstationen? HÄR kan du se mer av den! 

5. Gammalt barnhem för 495 000 kronor

Foto: Emma Larsson

Många tycker att det före detta barnhemmet och äldreboendet ser kusligt ut på håll.

Sveriges mest populära hus på Hemnet för ett par veckor sedan var ett slitet gammalt barnhem utanför Sundsvall. Med sina 600 kvadratmeter och 495 000 kronor i utgångspris var det många som blev intresserade.

Barnhem, äldreboende och bageri. Det är bara lite av vad det här huset använts till sedan det stod färdigt i början av 1900-talet. Från början var det ett barnhem, men blev senare ett äldreboende som renoverades på 1950-talet. På den tiden bedrevs jord- och skogsbruk på gården och äldreboendet var självförsörjande. Tidigare ägare har använt huset för bageri och loppis och på senare år har det bland annat varit kursgård.

Men det är lätt att tro att Logården stått tomt de senaste åren, för nog ser huset slitet ut. Men faktum är att det aldrig varit obebott. Säljarna bodde permanent på gården de första åren, men de senaste åren har de växlat mellan att bo i Stöde och i Stockholm. Därför finns bara enklare möblering kvar.

Foto: Emma Larsson

Huset har faktiskt aldrig varit obebott.

Foto: Emma Larsson

Resterna från när en del av huset tidigare användes som bageri.

TITTA IN i barnhemmet här! 

6. Kusliga läskfabriken som stylades magiskt

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

En läskfabrik på Tjörn som chockade den som tittade in.

Sönderslagna fönster, växter som klättrar in i byggnaden – och väggar som är trasiga. Den gamla fabriken på Tjörn är minst sagt ett förfallet ruckel.

Alldeles intill de höga klipporna i Skärhamn på Tjörn ligger ett gammalt bryggeri och vattenfabrik. En gång i tiden användes det som läskfabrik, men numera är det bara en öde industrilokal som står här. Från utsidan ser det ganska speciellt ut och inte mycket för världen. Och visst är det ordentligt slitet även inuti, till och med kusligt. Många fönster är sönderslagna, en fönsterlucka håller på att ramla av helt och hållet, vissa fönster är helt öppna och andra har blivit halvt igenbommade.

Byggnaden var nyligen till salu och den fick en hel del uppmärksamhet. Anledningen var inte främst det ruffiga skicket, utan kontrasten i hur den blev stylad.

– Vi tänkte att vi ville göra något som fångar folks intresse och tyckte att det var en sån udda och häftig fastighet. Vi kände att det vore mycket roligare att utnyttja det i stället för att bara fotografera den som en vanlig gammal sliten byggnad, säger Gustaf Hafström, mäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Stylingen bland sönderslagna fönster var något alldeles extra.

Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Byggnaden klassas som industrilokal.

Är du nyfiken på insidan? Titta här! 

7. Spöklika huset som stått öde i 70 år

Foto: Niklas Ingemarsson

Vem vill rusta upp det här? Troligtvis någon, för huset är sålt.

Broderade gardiner, målade tavlor och upphängda fotografier skvallrar om ett ombonat hem. Men det var många år sedan någon pysslade om villan i Koppom. Det röda huset med de vita knutarna har stått tomt i 70 år.

Visningsbilderna vittnar om att huset lämnats utan en tanke på flyttstädning. Skåp är fyllda till bredden med grejer, en tekanna står på spisen, en disktrasa hänger på väggen.

I slutet av augusti i år lades huset ut till försäljning på Hemnet – med alla gamla möbler, slitna prylar, skräp och vackra kaminer som lämnats åt sitt öde. Ingen har bott i huset sedan 50-talet, enligt mäklaren.

Foto: Niklas Ingemarsson

Alla möbler och slitna prylar ingick i köpet.

Foto: Niklas Ingemarsson

Bland annat en gammal barnvagn fanns kvar i huset.

HÄR får du titta in i huset! 

 

LÄS MER: 8 övergivna hus och ruckel som är till salu 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande