Kusliga platsen står helt öde – nu är huset till salu

Karlösa kvarn är till salu för 1 250 000 kronor. Totalt är fastigheten på ungefär 13 000 kvadratmeter.

Foto: Fisheye Foto

1 av 2: Karlösa kvarn är till salu för 1 250 000 kronor. Totalt är fastigheten på ungefär 13 000 kvadratmeter.

Till fastigheten hör en tomt på 1,1 hektar.

Foto: Fisheye Foto

2 av 2: Till fastigheten hör en tomt på 1,1 hektar.

Det finns ingen tvekan – det här är det häftigaste stället som är till salu just nu.

Karlösa kvarn i Norrtälje är både kusligt, sagolikt och fascinerande.

– Det är sån mystik kring den här platsen, säger mäklaren Pär Johnsson.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Karlösa kvarn i Norrtälje har verkligen lämnats åt sitt öde – så ser det ut i alla fall. Det är en plats som är näst intill svår att beskriva. Miljön är unik och har varit nästan orörd de senaste 20 åren. Pär Johnsson på Mäklarhuset förmedlar fastigheten och berättar att han blev kär i platsen när han först kom hit.

– Man blir ju häpen av det. När vi var här och fotade när alla löv fortfarande var kvar på träden var det helt magiskt. Är man där i dag upplever man ett helt annat ställe, det är plötsligt öppet med åkrarna runtomkring. Känslan är att du är i norraste Norrland och att det är ett ställe som bara lämnats, ”äh, nu åker vi härifrån”. Den mystiken som blir av det... det skapar en så häftig känsla, säger han.

Miljön har varit i princip orörd de senaste 20 åren.

Foto: Fisheye Foto

1 av 3: Miljön har varit i princip orörd de senaste 20 åren.

Intill huset rinner vatten som enligt mäklaren är mycket klart.

Foto: Fisheye Foto

2 av 3: Intill huset rinner vatten som enligt mäklaren är mycket klart.

I början av 1900-talet var det arbete i kvarnen året runt.

Foto: Fisheye Foto

3 av 3: I början av 1900-talet var det arbete i kvarnen året runt.

Här har tiden stått stilla

Och visst känns det som att platsen bara lämnats. Här har tiden verkligen stått stilla. Det är både kusligt och sagolikt på samma gång. Och det var ingen slump att huset kom ut till försäljning just nu – kring halloween.

– Det finns ju en baktanke med att ha visningen på halloween. Det kanske kan hjälpa till på traven. Men ägarna har inte sagt ett ljud om att det är hemsökt i alla fall. Det är nog bara miljön och att det ser övergivet ut som gör det spöklikt och lite magiskt, säger Pär Johnsson.

Normalt vid bostadsfotografering ljusas allt upp – här gjorde man tvärtom. Man släckte ner för att få fram hur det känns på riktigt när man är där inne. Och nog är det häftigt, allt. Den gamla kvarnen är i fyra plan och har en bostadsdel. Det är enorma ytor och överallt ligger skrot och gamla prylar.

Visningen av kvarnen är på halloween och allhelgona – och det finns en baktanke med det. Mäklaren tänker att det kanske kan hjälpa till med stämningen.

Foto: Fisheye Foto

1 av 9: Visningen av kvarnen är på halloween och allhelgona – och det finns en baktanke med det. Mäklaren tänker att det kanske kan hjälpa till med stämningen.

Hela huset är fullt av kvarlämnade prylar.

Foto: Fisheye Foto

2 av 9: Hela huset är fullt av kvarlämnade prylar.

Mäklaren har fått skriva i prospektet att alla frågor om lösöre undanbedes eftersom han tänker att många skulle vilja shoppa loss här.

Foto: Fisheye Foto

3 av 9: Mäklaren har fått skriva i prospektet att alla frågor om lösöre undanbedes eftersom han tänker att många skulle vilja shoppa loss här.

I kvarnen finns en bostadsdel.

Foto: Fisheye Foto

4 av 9: I kvarnen finns en bostadsdel.

Som om tiden stannat.

Foto: Fisheye Foto

5 av 9: Som om tiden stannat.

Alla inventarier ingår i köpet.

Foto: Fisheye Foto

6 av 9: Alla inventarier ingår i köpet.

”Det är mycket skrot också”, säger mäklaren Pär Johnsson.

Foto: Fisheye Foto

7 av 9: ”Det är mycket skrot också”, säger mäklaren Pär Johnsson.

Den gamla kvarnen är i fyra plan.

Foto: Fisheye Foto

8 av 9: Den gamla kvarnen är i fyra plan.

I vanlig bostadsfotografering brukar man ljusa upp. Här gjorde man tvärtom för att få till rätt känsla.

Foto: Fisheye Foto

9 av 9: I vanlig bostadsfotografering brukar man ljusa upp. Här gjorde man tvärtom för att få till rätt känsla.

LÄS MER: Obebodda torpet till salu för 395 000 kronor

Alla inventarier i Karlösa kvarn ingår

På vissa ställen ligger det krossat glas och några rum är möblerade och ger bara känslan av att vara övergivna. Alla byggnader är i stort behov av underhåll. Samtliga möbler och prylar i huset ingår i försäljningen och fastigheten säljs förstås med total friskrivning.

Bostaden är ett klassiskt torp och användes förr som mjölnarbostad. Huset har två sovrum, vardagsrum och kök. Trots husets dåliga skick var det faktiskt bebott till för ungefär två år sedan. Kvinnan som bodde i huset behövde flytta just på grund av husets standard.

– Hon tog vatten från ån och använde elverk för att koka kaffe. Huset är i extremt dåligt skick. I min värld är det tyvärr bara att i princip riva ut allt, använda stommen och renovera, berättar Pär Johnsson.

Den gamla mjölnarbostaden var bebodd till för ett par år sedan.

Foto: Fisheye Foto

1 av 4: Den gamla mjölnarbostaden var bebodd till för ett par år sedan.

Huset är i extremt dåligt skick. Kvinnan som bodde här tidigare tog vatten från ån och använde elverk för att koka kaffe.

Foto: Fisheye Foto

2 av 4: Huset är i extremt dåligt skick. Kvinnan som bodde här tidigare tog vatten från ån och använde elverk för att koka kaffe.

Nästan allt är kvarlämnat.

Foto: Fisheye Foto

3 av 4: Nästan allt är kvarlämnat.

Huset har två sovrum, vardagsrum och kök.

Foto: Fisheye Foto

4 av 4: Huset har två sovrum, vardagsrum och kök.

”Det går att göra hur häftigt som helst”

Även själva kvarnen är ett enormt projekt att ta tag i. Kvarnens stomme är ganska intakt, men det är förstås ändå en hel del att göra. Framför allt är det oerhört mycket tunga prylar som behöver lyftas bort.

I början av 1900-talet var kvarnen i gång året om. Här arbetade två mjölnare som mestadels malde säd till djurfoder. Det fanns också ett sågverk, förmodligen för gårdens behov. På 1940-talet styckades kvarnen från Karlösa gård och sedan dess ägs den av nuvarande ägare.

Priset för stället är 1 250 000 kronor och intresset kring huset är otroligt stort. Pär Johnsson berättar att alla han pratar med häpnas av platsen, precis som han själv gör. Men de hade inte räknat med riktigt så stort intresse som det faktiskt blivit.

– Men intresse och vilka som är riktiga spekulanter är två skilda saker. Jag tror att om man som vanlig person vill köpa det gör man bort sig rejält. Det är ett stort, stort projekt. Men jag tror att det går att göra hur häftigt som helst, säger Pär Johnsson.

LÄS MER: Fyndläge på sommarhus – 7 drömställen du kan köpa nu

LÄS MER: Ett av Sveriges äldsta hus till salu – mitt i Visby

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande