1 av 2: Skärhamns bryggeri och vattenfabrik är till salu för 2 miljoner kronor. Och det är inte någon vanlig byggnad. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
2 av 2: Byggnaden är ett riktigt ruckel och har fått en ordentligt kontrastfull styling. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Kusliga läskfabriken har stylats till något magiskt

Sönderslagna fönster, växter som klättrar in i byggnaden – och väggar som är trasiga.

Den gamla fabriken på Tjörn är minst sagt ett förfallet ruckel.

Nu är till salu – och har stylats riktigt häftigt.

Alldeles intill de höga klipporna i Skärhamn på Tjörn ligger ett gammalt bryggeri och vattenfabrik. En gång i tiden användes det som läskfabrik, men numera är det bara en öde industrilokal som står här. Från utsidan ser det ganska speciellt ut och inte mycket för världen. Och visst är det ordentligt slitet även inuti, till och med kusligt. Många fönster är sönderslagna, en fönsterlucka håller på att ramla av helt och hållet, vissa fönster är helt öppna och andra har blivit halvt igenbommade.

Nu är byggnaden till salu och den har fått en hel del uppmärksamhet. Anledningen är inte främst det ruffiga skicket, utan kontrasten i hur den har blivit stylad.

1 av 4 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
2 av 4 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
3 av 4 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
4 av 4 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Udda och häftig fastighet

– Vi tänkte att vi ville göra något som fångar folks intresse och tyckte att det var en sån udda och häftig fastighet. Vi kände att det vore mycket roligare att utnyttja det i stället för att bara fotografera den som en vanlig gammal sliten byggnad, säger Gustaf Hafström, mäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

De grå stenväggarna är sedan tidigare slarvigt vitmålade på vissa ställen, men inför försäljningen har man lekt ordentligt mer med miljön. På det kalla betonggolvet ligger numera mattor. Man har också ställt hit en bäddad säng och dukat upp ett matbord. I ett annars kalt och ruggigt hörn står en sammetsfåtölj intill levande ljus och ett brickbord med en ishink med bubbel och en vas med liljor. På några av de spruckna stenväggarna hänger också trendiga planscher. Det är skarpa kontraster mellan det rivningsfärdiga rucklet och den moderna inredningen.

1 av 5 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
2 av 5 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
3 av 5 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
4 av 5 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
5 av 5 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

”Riktigt kul att styla den gamla industrifastigheten”

Det är inredningsstylisterna Johanna Berg och Frida Abrahamsson som ligger bakom stylingen. Det enda som fanns på plats när de började var några bänkar och lite skrot, så de fick vara kreativa med den nästan tomma och kala byggnaden.

– Vi ville skapa en rejäl kontrast mellan den trendiga inredningen och de ruffa, slitna väggarna, trasiga fönstren och de grusiga golven. Det var riktigt kul att få styla den gamla industrifastigheten i otroligt vackra Skärhamn. Vi stylade på en riktigt varm och solig dag, så allt kändes väldigt härligt och charmigt, säger Johanna Berg.

Fabriken byggdes 1930. Den har sex rum och tomten som hör till är på 420 kvadratmeter. Och visst är det ett härligt läge i skärgården med promenadavstånd till klippbad, sandstrand och båthamnar, pittoreska omgivningar och en vacker utsikt från huset.

Priset för den fallfärdiga gamla läskfabriken i den vackra skärgårdsmiljön? 2 miljoner kronor.

1 av 5 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
2 av 5 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
3 av 5 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
4 av 5 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
5 av 5 Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

LÄS MER: 10 drömhus som är billigare än en etta i Stockholm 

LÄS MER: 8 övergivna ruckel – se de kusliga husen som är till salu