1 av 5: Tvåvåningsstugan byggdes 1873. Gården ser lite kuslig ut och är samtidigt väldigt charmig med sina gamla detaljer. Foto: Emmelie Larsson, Mäklarcentrum
2 av 5: På övervåningen finns en kakelugn och braskamin. Foto: Emmelie Larsson, Mäklarcentrum
3 av 5: Det finns även en lillstuga och ett magasin på tomten. Foto: Emmelie Larsson, Mäklarcentrum
4 av 5: Stugan är 104 kvadratmeter, fördelat på tre rum och kök. Foto: Emmelie Larsson, Mäklarcentrum
5 av 5: Det finns en smedja och skjul på gården. Foto: Emmelie Larsson, Mäklarcentrum

Kuslig bondgård från 1800-talet där tiden stått still

Det var flera år sedan någon bodde på gården i Huddunge, nordväst om Uppsala.

Och ännu längre sedan någon målade, slipade och putsade på den gamla 1800-talsstugan.

– Den som är intresserad av den här köper för att bevara den i möjligaste mån för det är ett unikum, det kan jag säga. Oj, oj, oj. Jag har inte, under mina 22 år, sett något liknande, säger Rolf Larsson på Mäklarcentrum om gården som seglat upp på klicktoppen på Hemnet. 

Fler än 24 000 personer har klickat sig in på bostadssidan som visar gården med två stugor, ett magasin och tiotals hektar skog och mark i Huddunge socken, en timme med bil nordväst om Uppsala.

Orörd gård från 1800-talet 

Trots att den största stugan på 104 kvadratmeter byggdes 1873 har den aldrig renoverats. 

– Bara man går in genom tröskeln till köket så ser man hur nötta golvplankorna är, men inte där det är kvistar för de är hårdare än de andra delarna av trät. Det är otroligt intressant att vistas där, så egentligen är det ett museum, säger Rolf Larsson. 

– Och det är inte bara det här huset, utan småhusen runtom också. Magasinet är belamrat med äldre saker, jordbruksredskap. 

Stugan har aldrig renoverats. Foto: Emmelie Larsson, Mäklarcentrum
I boden hänger kusligt gamla redskap på väggarna. Foto: Emmelie Larsson, Mäklarcentrum

Flera rum har klineväggar, vilket betyder att halmblandad lera på ut- och insidan stärker upp väggarnas isolering. Lerkliningen behöver vanligtvis förnyas med några års mellanrum eftersom den slits av väder och vind. Det har inte gjorts på 1800-talsgården och mäklaren vet inte om skadorna går att reparera. 

Hur mycket en totalrenovering skulle gå på är oklart. Standarden är låg, och den största stugan är inte i skick att bo i året runt, enligt mäklaren.

– Det är ett unikum, kan jag säga, hur en äldre människa har kunnat bo där som det ser ut, utan vatten, dusch, toalett, avlopp, el. Vedspisen i köket är det enda som finns. Det är enormt, säger Rolf Larsson. 

– Jag tror att många som klickat på den här gården vill bevara den som den är. 

– Skulle jag ha den som åretruntboende så skulle jag nog bygga nytt i stället. 

Den senaste ägaren flyttade ut 2012.

Vatten och avlopp har inte dragits in i stugan. Foto: Emmelie Larsson, Mäklarcentrum

Sjönära tomt i Huddunge

Men det är inte bara gården, utan även läget och storleken, som lockar spekulanter. Fastigheten ligger på gångavstånd till en sjö och har 21 hektar skog, sex hektar åker, två hektar betesmark samt ytterligare fyra hektar mark. Fastigheten har 33 hektar mark, vilket motsvarar nästan 50 fotbollsplaner. 

Två grannar har redan lagt ett bud på gården som ännu inte haft sin första visning. Utgångspriset är 1 500 000 kronor. Högsta liggande budet är 100 000 över. 

”Det är inte bara gården, utan även jord och skog som tillhör fastigheten. Det är av det skälet som grannarna är intresserade”, säger mäklaren Rolf Larsson. Foto: Emmelie Larsson, Mäklarcentrum

LÄS MER: Härligaste sommarhusen till salu just nu