Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fredrika och Johan Åkermark villa i semesterorten Nerja öster om Malaga för fem år sedan. ”Det är alldeles fantastiskt. Att ha huset gör våra liv rikare och gladare även när vi är hemma i Sverige, eftersom vi vet att det väntar på oss där borta med citron-, banan- och mandarinträd i trädgården.”Fredrika och Johan Åkermark villa i semesterorten Nerja öster om Malaga för fem år sedan. ”Det är alldeles fantastiskt. Att ha huset gör våra liv rikare och gladare även när vi är hemma i Sverige, eftersom vi vet att det väntar på oss där borta med citron-, banan- och mandarinträd i trädgården.”Fredrika och Johan Åkermark villa i semesterorten Nerja öster om Malaga för fem år sedan. ”Det är alldeles fantastiskt. Att ha huset gör våra liv rikare och gladare även när vi är hemma i Sverige, eftersom vi vet att det väntar på oss där borta med citron-, banan- och mandarinträd i trädgården.”
Nu tillbringar familjen 10-12 veckor om året i villan i Spanien. Resten av tiden hyr de ut huset via en uthyrningssajt på nätet, vilket har gått väldigt bra.Nu tillbringar familjen 10-12 veckor om året i villan i Spanien. Resten av tiden hyr de ut huset via en uthyrningssajt på nätet, vilket har gått väldigt bra.Nu tillbringar familjen 10-12 veckor om året i villan i Spanien. Resten av tiden hyr de ut huset via en uthyrningssajt på nätet, vilket har gått väldigt bra.
Med lite planering och eftertanke behöver det inte vara så krångligt att köpa ett hus inom EU.Rätt plats.Med lite planering och eftertanke behöver det inte vara så krångligt att köpa ett hus inom EU.Rätt plats.Med lite planering och eftertanke behöver det inte vara så krångligt att köpa ett hus inom EU.Rätt plats.
Pontus Kopparberg, vd på fastighetsförmedlingen Bjurfors.Pontus Kopparberg, vd på fastighetsförmedlingen Bjurfors.Pontus Kopparberg, vd på fastighetsförmedlingen Bjurfors.
Golf eller lata dagar vid havet? Fundera över vilka önskemål du har på ditt nya semesterboende.Golf eller lata dagar vid havet? Fundera över vilka önskemål du har på ditt nya semesterboende.Golf eller lata dagar vid havet? Fundera över vilka önskemål du har på ditt nya semesterboende.
Ulrika Holmberg, kontorschef på Skandiamäklarnas Teneriffa-kontor.Ulrika Holmberg, kontorschef på Skandiamäklarnas Teneriffa-kontor.Ulrika Holmberg, kontorschef på Skandiamäklarnas Teneriffa-kontor.
1 AV 6
Fredrika och Johan Åkermark villa i semesterorten Nerja öster om Malaga för fem år sedan. ”Det är alldeles fantastiskt. Att ha huset gör våra liv rikare och gladare även när vi är hemma i Sverige, eftersom vi vet att det väntar på oss där borta med citron-, banan- och mandarinträd i trädgården.”
Foto: Carin Osvaldsson
2 AV 6
Nu tillbringar familjen 10-12 veckor om året i villan i Spanien. Resten av tiden hyr de ut huset via en uthyrningssajt på nätet, vilket har gått väldigt bra.
Foto: Privat
3 AV 6
Med lite planering och eftertanke behöver det inte vara så krångligt att köpa ett hus inom EU.Rätt plats.
Foto: iStock
4 AV 6
Pontus Kopparberg, vd på fastighetsförmedlingen Bjurfors.
5 AV 6
Golf eller lata dagar vid havet? Fundera över vilka önskemål du har på ditt nya semesterboende.
Foto: iStock
6 AV 6
Ulrika Holmberg, kontorschef på Skandiamäklarnas Teneriffa-kontor.

Köpa hus utomlands – här är bästa tipsen

Att köpa ett fritidshus utomlands har blivit allt vanligare. Och på grund av oroliga tider är det inte längre Thailand eller Turkiet som lockar mest.

- För tillfället är det rekordstort intresse för att köpa hus i Spanien, säger Pontus Kopparberg på Bjurfors.

Det kräver lite planering och eftertanke, men att köpa ett hus utanför Sveriges gränser behöver inte vara ett så stort steg. Särskilt inte om man köper inom EU.

- Naturligtvis pratar jag lite i egen sak, men att ha en svensk mäklare underlättar enormt, säger Pontus Kopparberg, vd på fastighetsförmedlingen Bjurfors i Stockholm med lång erfarenhet av att sälja fastigheter utomlands.

 

Scrolla ner för att läsa om Fredrika och Johan som köpte hus i Spanien! 

Köpa hus i Spanien är populärt

Efter finanskrisen 2008 och den efterföljande kraschen i vissa EU-länder med sjunkande priser och kaos har fastighetsmarknaden i Spanien börjat att lätta.

Pontus Kopparberg, vd på fastighetsförmedlingen Bjurfors.Pontus Kopparberg, vd på fastighetsförmedlingen Bjurfors.Pontus Kopparberg, vd på fastighetsförmedlingen Bjurfors.
Pontus Kopparberg, vd på fastighetsförmedlingen Bjurfors.

- Priserna har börjat gå upp, säger Pontus Kopparberg, men det kan fortfarande bli en bra affär. Vi ser nu att rekordmånga svenskar köper hus i Spanien. Det anses inte längre vara säkert vare sig i Turkiet eller Thailand, platser som tidigare var åtråvärda.

Skandiamäklarna har länge specialiserat sig på att sälja fastigheter i Spanien och har många kontor runtom i landet och på de öar som tillhör Spanien.

- Här har priserna gått upp cirka 10 procent på ett år, säger Ulrika Holmberg, som är kontorschef på ett av Skandiamäklarnas kontor i Los Cristianos på Teneriffa.

- Kanariöarna är superhett för tillfället, tidigare var det lite osäkert om den spanska ekonomin skulle hämta sig och det har även varit osäkert politiskt, men nu börjar man lita på att det kommer att bli som vanligt, säger Ulrika Holmberg.

 

Scrolla ner för 10 bästa tipsen inför köpet!

Klimatet på Kanarieöarna lockar

Mest är det klimatet på Kanarieöarna som lockar, med sommar året om.

- Många av våra köpare är pensionärer som mår mycket bättre efter några veckor här och tycker att det är värt att köpa något. Här finns ju både svensk skola och Svenska kyrkan så det är lätt att skaffa sig ett liv här nere även för barnfamiljer, säger Ulrika Holmberg.

Pontus Kopparberg ser några trender i bostadsköpandet.

- Många yngre barnfamiljer köper något i Spanien. Att hitta ett fritidshus i närheten av Stockholm för 1 till 1,5 miljoner är inte lätt, men i Spanien går det att hitta en lägenhet med havsutsikt till det priset.

- En annan trend är att många köper bostäder i städer, som exempelvis Barcelona. Det var inte vanligt förr, säger Pontus Kopparberg.

Spanien väcker helt klart det största intresset hos svenska köpare, menar han.

- Södra Frankrike är också populärt, men det är en annan marknad med många äldre hus och det är också krångligare att köpa bostad i Frankrike.

Portugal är också en bubblare.

- De har förmånliga skatteregler, många pensionärer väljer att bosätta sig där just därför.

Annorlunda bostadsmarknad i Spanien

Ulrika Holmberg, kontorschef på Skandiamäklarnas Teneriffa-kontor.Ulrika Holmberg, kontorschef på Skandiamäklarnas Teneriffa-kontor.Ulrika Holmberg, kontorschef på Skandiamäklarnas Teneriffa-kontor.
Ulrika Holmberg, kontorschef på Skandiamäklarnas Teneriffa-kontor.

Att köpa hus i Spanien är lite annorlunda men behöver inte vara särskilt krångligt.

- Det kan ta lite längre tid och innebära lite mer administration, men har man finansieringen klar kan affären bli klar på kort tid, säger Ulrika Holmberg.

Hon påpekar dock att marknaden är lite annorlunda i Spanien.

- Här ligger husen ute hos olika mäklare och det blir inte budgivning på samma sätt som i Sverige.

Därför är rådet att slå till ganska snabbt när man väl har bestämt sig.

- Om man inte anlitar en svensk mäklare måste man ha någon form av juridiskt ombud som kan hjälpa till med det administrativa och se till att allt går lagenligt till, säger Ulrika Holmberg.

- En annan sak man bör tänka på att utöver köpeskillingen för bostaden så tillkommer cirka 10 procent i olika kostnader.

- Det är saker som skatt, notariekostnader, registreringar och sådant, säger Ulrika Holmberg.

Pontus Kopparberg tipsar om att man kan försöka hyra ett hus på platsen man vill bo på och sedan köpa.

- Det är viktigt att den processen tar lite tid och att man känner efter var man vill bo, säger Pontus Kopparberg, som själv har en bostad i Spanien.

- Sedan tycker jag att man ska vara försiktig med att köpa en bostad enbart på en ritning.

Fredrika och Johan köpte hus i Spanien

PrivatPrivatPrivat
Privat

Fredrika Åkermark, 54 år från Bromma, är en av de svenskar som har köpt bostad i Spanien. Tillsammans med sin man Johan Åkermark köpte hon en villa i semesterorten Nerja öster om Malaga för fem år sedan. 

– Det är alldeles fantastiskt. Att ha huset gör våra liv rikare och gladare även när vi är hemma i Sverige, eftersom vi vet att det väntar på oss där borta med citron-, banan- och mandarinträd i trädgården.

Familjen Åkermark märkte snabbt att bostadsmarknaden i Spanien ser helt annorlunda ut än hemma i Sverige.

– Det är lite "vilda västern" eftersom flera olika mäklare kan annonsera om samma objekt, för olika pris. Man måste också ta hjälp av en advokat, eftersom den tidigare ägarens skulder kan sitta kvar i huset och följa med "på köpet", berättar Fredrika. 

De tog hjälp av en svensk mäklare som precis öppnat ett kontor i Nerja.

– Det kändes tryggt med någon som förstår svenska skatteregler. 

Nu tillbringar familjen 10-12 veckor om året i villan i Spanien. Resten av tiden hyr de ut huset via en uthyrningssajt på nätet, vilket har gått väldigt bra. 

– Just nu tjänar vi faktiskt på att ha huset, och vi har börjat fundera på att köpa något mer i samma område. 

 

GUIDE: Förläng sommaren med ett uterum – flera olika modeller

Tänk på det här innan du köper hus utomlands

Foto: iStock

 

* Definiera din dröm. Vilket klimat passar dig bäst?

* Vad vill du göra? Vill du spela golf eller ha lugn och ro?

* Kolla runt. På Hemnet finns bostäder från svenskregistrerade fastighetsmäklare.

* Testa. Hyr ett hus och provbo ett tag.

* Information. Gå på mässa och träffa olika företag och mäklare.

* Utforska. Åk iväg och kolla olika platser som lockar dig.

* Kalkyl. Beräkna kostnader och gör en budget.

* Kolla fastigheten. Vad är det för skick på fastigheten, vad kräver den i underhåll?

* Resor. Räkna på vad det kostar att resa dit.

* Övriga kostnader. Tänk på att elräkningen exempelvis kan bli ganska hög om du har en luftkonditionering.

* Lagar & regler. Läs på om landets lagar och regler och lusläs fastighets­beskrivningen.

* Ta juridisk hjälp. Anlita en svensk mäklare eller ett juridiskt ombud.

* Mäklarförsäkring. Svensk lag gäller inte för köp av bostad utomlands. Se därför till att den svenska mäklaren har en tilläggsförsäkring för utlandsförsäljningar.

* Din försäkring. Skaffa en försäkring i landet där du har huset.

* Romantiskt. Även södra Frankrike är populärt, men det är en annan marknad än den spanska, med många äldre hus.

10 saker att tänka på när du ska köpa hus i Spanien

1. Ha ombud

Genomför aldrig ett köp utan en mäklarfirma eller ett juridiskt ombud. Det är viktigt att man förstår och får allt förklarat, och att proceduren går lagligt till. 

2. Förbered finansiering

Ha alltid finansieringen klar när du kommer till landet. 

3. Ingen budgivning

När man har hittat en bostad ger man ett bud eller accepterar det pris som säljaren har angivit. Det är väldigt sällan det blir budgivning. 

4. Extra avgift

Foto: iStock

Glöm inte att cirka 10 procent av köpeskillingen till­kommer i kostnader för exempelvis registrering och notariekostnader.

5. Spanskt nie-nummer

Nästa steg är att skaffa ett spanskt NIE-nummer, som är ett skatteidentifikationsnummer för alla som inte har spanskt medborgarskap. Det gör man hos polisen. Det här ordnas på 1–2 dagar och man behöver ha med sig pass.

6. Lokalt bankkonto

Sedan går man till banken och öppnar ett konto för att avgifter för exempelvis el och vatten ska kunna föras över via autogiro. Här behöver du dit NIE-nummer och något som bevisar  varifrån du får din lön eller pension. Allt för att undvika penningtvätt.

7. Jurist granskar

Sedan kontrollerar en notarius publicus att allting har gått korrekt till enligt spansk lag. Den upprättar också köpebrevet som ligger till grund för lagfartan­sökan. Notarius publicus kontrollerar aldrig bostadens skick, det får köparen göra. 

8. Inflytt och lagfart

Härefter skrivs lagfarten saker som tillträdes­datum och bestäms. 

9. Nycklarna i din hand

När lag­farten har skrivits på får du nycklarna. Innan dess har mäklaren kontrollerat att säljaren har betalat allting så att bostaden är skuldfri. 

10. Skaffa försäkring

Som hus­ägare bör man ha en husförsäkring. Det skaffar man bäst på den bank där man har sitt bankkonto i Spanien. 

 

Källa: Skandiamäklarna på Teneriffa

 

LÄS OCKSÅ: Sköna spabad och badtunnor – 13 härliga tips