1 av 2: Emma Sundh säljer sitt sommartorp på Gotland. På gården står den här härliga bussen som fungerar som orangeri och lekplats. Foto: Emma Sundh
2 av 2: Priset för torpet är 1 875 000 kronor. Då ingår drygt 1,2 hektar mark. Foto: Emma Sundh

Influencern säljer sitt drömtorp på Gotland

Det är ett minst sagt magiskt torp som influencern Emma Sundh säljer.

Här på torpet, som ligger i Dalhem på Gotland, har inget lämnats åt slumpen.

– Allt är bäst med torpet. Någon kommer bli väldigt lycklig här tror jag, säger Emma Sundh.

Veronica Lundström Kristensen

På mellersta Gotland ligger ett sött litet torp som är renoverat utan att förstöra dess charm. Tvärtom är det en mycket charmig plats med äldre detaljer. Här finns gamla fönster i kulturglas kvar, här finns pärlspont och en pampig kakelugn. Pardörrarna är visserligen nya, men är i gammal stil. Allt är genomtänkt.

Att sälja sommartorpet på Gotland är vemodigt för Emma influencern, journalisten och klimataktivisten Emma Sundh. Men nu försöker familjen hitta ett gammalt hus i Värmland där hon är uppvuxen, för att komma närmare Emmas familj och på sikt lämna Stockholm för att bo på landet.

Emma Sundh bland vallmo på sitt älskade Gotland. Foto: Emma Sundh
Torpet är byggt på 1800-talet men tillbygt på 1950-talet. Foto: Emma Sundh

”Säljarna har skapat en magisk plats”

Huset är till salu för 1 875 000 kronor. Enligt Catrine Löfkvist, mäklare på Bertwig Fastighetsförmedling, är intresset stort.

– Det är många som hört av sig och det kan bli aktuellt med förhandsvisning. Huset och tomten är helt underbar! Säljarna har gjort ett fantastiskt jobb och skapat en magisk plats, säger hon.

Men det var inget lätt beslut för Emma Sundh och hennes familj att lämna Gotland och 1800-talstorpet med den stora tomten.

– Vi älskar det här torpet, trädgården, den rosa bussen, husvagnen, den fantastiska omgivningen och alla vännerna. Och ja, hela Gotland. Men vi får inte ihop livet just nu. Vi skulle gärna bott där på heltid om det inte varit så att vi behövdes på alla håll, säger Emma Sundh.

Pärlspont på väggarna i köket. Foto: Emma Sundh
Köket har kylskåp från Smeg. Foto: Emma Sundh
Från köket leder en halv trappa upp till övervåningen. Foto: Emma Sundh

Hus på 45 kvadratmeter

De köpte torpet 2016, när Emma Sundh var höggravid med deras yngsta barn. Sedan dess har de försökt tillbringa så mycket tid som möjligt här. Huset är litet, 45 kvadratmeter fördelade på två rum, men ack så charmigt. Köket har klassisk pärlspont och ett visserligen nybyggt, men tidstypiskt, skafferi, öppna hyllor och diskho i porslin. I sovrummet finns en fungerande kamin. Huset har också en fungerande kakelugn, i vardagsrummet. På övervåningen finns även två små sovrum. Sedan Emma Sundh och hennes familj köpte huset har de isolerat och inrett övervåningen, som är på 20 kvadrat och räknas som biyta.

Även om huset är litet är tomten desto större – 1,2 hektar. Här står både en husvagn där gäster kan bo och en ljuvlig rosa solblekt buss.

Ett av det lilla husets två sovrum. Foto: Emma Sundh
Samma sovrum. Foto: Emma Sundh
Ett av de två små sovrummen på övervåningen. Foto: Emma Sundh
1 av 3: Den härliga husvagnen som står på tomten. Foto: Emma Sundh
2 av 3: Bakom pallkragen syns den rosa bussen. Foto: Emma Sundh
3 av 3: Så här ser det ut inuti bussen. Foto: Emma Sundh

Buss på tomten är lekplats och orangeri

Bussen är en gammal linjebuss och planen var att göra bussen till en gäststuga, men det hanns inte med. Nu fungerar den både som lekplats och som orangeri för middagar.

– Det är vår egen middagssalong och regnsmatteroas. Här fikar vi i höststormen och lyssnar på regnet om sommaren, säger Emma Sundh.

På tomten finns även ett stort trädgårdsland att odla i och pallkragar för en örtodling. Emma har också fått hjälp av grannarna att gräva ut för att bygga ett växthus. Vad hon har gillat mest med torpet har hon svårt att bestämma sig för, men den rosa bussen står högt upp på listan. Liksom kakelugnen, trädgården med alla buskar och bär, ängen med vallmo.

– Allt är bäst. Det är en fantastisk plats helt enkelt. Usch, nu gör det ont. Men det kommer bli bra. Någon kommer bli väldigt lycklig här tror jag, säger hon.

En av Emma Sunds favoritplatser – trädgårdsgruppen under äppelträdet. Foto: Emma Sundh
https://www.instagram.com/p/B88RGOdl595/

LÄS MER: Malin Olsson: ”Här kan jag stänga och vara mig själv” 

LÄS MER: Hemliga stället i berget är till salu – för 6 miljoner kronor

Aktuellt just nu