Den lilla gården uppfördes 1890 och ligger idylliskt vid en sjö i Stockaryd i Småland.
1 av 3: Den lilla gården uppfördes 1890 och ligger idylliskt vid en sjö i Stockaryd i Småland. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
Tomten är 3 476 kvadratmeter och här finns flera uthus, bland annat en vedeldad bastu och gäststuga.
2 av 3: Tomten är 3 476 kvadratmeter och här finns flera uthus, bland annat en vedeldad bastu och gäststuga. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
Trädgården visar upp ägarens stora intresse: här finns ett 30-tal olika rossorter.
3 av 3: Trädgården visar upp ägarens stora intresse: här finns ett 30-tal olika rossorter. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling

Idyllisk 1800-talsgård till salu – ett riktigt sommarparadis

Drömmer du om livet på landet? Ett rött hus med vita knutar, snickarglädje, kakelugn och vedspis? Ja, då är du inte ensam. Här är huset som alla verkar vilja ha just nu. Och det är verkligen ett drömhus – mitt i småländska idyllen. 

Bilderna visar precis det många drömmer om just nu: en prunkande trädgård med rosenbuskar, utsikt över en sjö och en känsla av avkoppling och bekymmerslösa tider. Ett riktigt sommarparadis! Så det är inte konstigt att huset i Stockaryd i Småland blivit en av de mest klickade bostäderna på Hemnet på senaste. 

Inte nog med de härliga sommarbilderna – huset är otroligt charmigt invändigt. Här finns många tidstypiska detaljer från 1800-talet bevarade så som trägolv och spegeldörrar, vedspis och kakelugn.

Den lilla gården uppfördes 1890 och huset är totalt 150 kvadratmeter stort fördelat på fem rum och kök. Ägarna har använt det som fritidshus de senaste 25 åren. Men här finns modern vatten- och avloppsanläggning för den som kan tänkas vilja bosätta sig permanent.

Speglade dubbeldörrar i entrén. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
Vardagsrum med kakelugn. Här är lågt i tak men fönster i tre väderstreck gör rummet ljust. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
Köket är otroligt charmigt!
1 av 4: Köket är otroligt charmigt! Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
Här är inrett med grönmålad pärlspont...
2 av 4: Här är inrett med grönmålad pärlspont... Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
... och här finns också en vedspis och bakugn.
3 av 4: ... och här finns också en vedspis och bakugn. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
Skafferi och grovkök i rummet intill.
4 av 4: Skafferi och grovkök i rummet intill. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling

Från verandan med de snirkliga trädekorationerna leder pardörrar in i hallen. Härifrån når man vardagsrummet som har ljusa trägolv, kakelugn och spröjsade fönster i tre väderstreck. 

Intill ligger köket inrett med bland annat pärlspont, vedspis och bakugn. Innanför köket finns en groventré med grovkök och skafferi. På bottenvåningen finns även badrum med dusch. 

Övervåningen har fyra sovrum och en varandra med spröjsade fönster och utsikt över sjön. 

Verandan på övervåningen byggdes till på 1930-talet. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
Från verandan har man utsikt över sjön. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
Ett av de fyra sovrummen på övervåningen har öppen spis. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling

Stor trädgård med rosor och flera uthus

Tomten på 3 476 kvadratmeter visar upp ägarens stora intresse: här finns ett 30-tal olika rossorter. Här finns också flera uthus med bland annat en vedeldad bastu och ett inrett som gäststuga.

– Fastigheten går inte ända ner till vattnet men sådana här ställen är unika, detta har ett underbart läge och kommer inte ofta ut på öppna marknaden, säger mäklaren Elisabeth Christensen på Svensk fastighetsförmedling.

Även hon har märkt av det stora intresset för huset.  

– Tyvärr verkar inte tyskar och danskar kunna ta sig till visningen nu. Men det är redan ett stort antal anmälda till visningarna från olika delar av Sverige. Jag tror att någon som uppskattar läget och letat efter charmen detta ställe har kommer att köpa det.

Utgångspriset är satt till 1 750 000 kronor.

På tomten finns ett 30-tal olika rossorter och flera uthus – bland annat en bastu. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
Utgångspriset på den fina lilla gården ligger på 1 750 000 kronor. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
Här kan man finna lugn och ro med sjö, bär- och svampmarker inpå knuten. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling

LÄS MER: Himmelska bönhuset från SVT:s ”Vem bor här?” kan bli ditt

LÄS MER: Jessica flyttade huset från 1700-talet – bräda för bräda

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande