Det gamla bönhuset ligger i Håkmark utanför Umeå och byggdes 1930.
1 av 6: Det gamla bönhuset ligger i Håkmark utanför Umeå och byggdes 1930. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
Nu är det ombyggt till bostad och vardagsrummet har hela 5,25 meter högt i tak.
2 av 6: Nu är det ombyggt till bostad och vardagsrummet har hela 5,25 meter högt i tak. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
Ägarna som förvandlat huset är arkitekter och har försökt återanvända så mycket som möjligt från det ursprungliga huset, samtidigt som de velat ha ett modernt hem.
3 av 6: Ägarna som förvandlat huset är arkitekter och har försökt återanvända så mycket som möjligt från det ursprungliga huset, samtidigt som de velat ha ett modernt hem. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
På övre planet ligger två sovrum och ett arbetsrum.
4 av 6: På övre planet ligger två sovrum och ett arbetsrum. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
Utgångspriset för huset ligger på 4 495 000 kronor.
5 av 6: Utgångspriset för huset ligger på 4 495 000 kronor. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
Programledaren Malin Olsson beskrev huset som ett ”arkitektoniskt mästerverk när det visades upp i förra årets säsong av ” i ”Vem bor här?”.
6 av 6: Programledaren Malin Olsson beskrev huset som ett ”arkitektoniskt mästerverk när det visades upp i förra årets säsong av ” i ”Vem bor här?”. Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Himmelska bönhuset från SVT:s ”Vem bor här?” kan bli ditt

Programledaren Malin Olsson beskrev huset som ”ett arkitektoniskt mästerverk” när det visades upp i SVT:s populära tv-program ”Vem bor här?”.

Nu kan det himmelskt vackra huset bli ditt. Det gamla bönhuset är nämligen till salu. 

Villan från 1930 ligger i Håkmark strax norr om Umeå och är något utöver det vanliga. För sex år sedan hölls den sista gudstjänsten i huset som fram till dess använts som bönhus. 

Förra året visades det upp i SVT:s serie ”Vem bor här?” och ägaren Katja Hogenboom berättade då för LEVA&BO att det tog flera år att förvandla huset till bostad. Både hon och maken Roemer van Toorn är arkitekter och det var bland annat de spetsiga kyrkfönstren som fick paret på fall. 

– Det var en dröm att få ta sig an ett sånt här projekt och göra det till vårt hem. Jag kan intyga att vi ändrade allt. Det är ett helt nytt hus innanför de gamla kyrkväggarna, berättade Katja Hogenboom.

SVT:s ”Vem bor här?” – då börjar nya säsongen 2020

Programserien ”Vem bor här?” i SVT, med Malin Olsson som programledare, är ett tävlingsprogram där fem främlingar besöker varandras hem och gissar vem som bor var.

Varje avsnitt har nya deltagare och den person som lyckas matcha flest personer med hem vinner 10 000 kronor.

Årets säsong har premiär den måndag 30 mars.

Fönster har satts in under de gamla spetsiga kyrkfönstren. Här har man utsikt över ängar och åkrar. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
Den gamla kyrksalen som nu är vardagsrummet har en vägg med en platsbyggd bokhylla från golv till tak och en svävande öppen spis. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
Här är 5,25 meter högt i tak. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå

Hon berättade att de försökt återanvända så mycket som möjligt från det ursprungliga huset, samtidigt som de velat ha ett modernt hem:

– Vi sparade till exempel gamla fönster med gammalt glas som är lite bubbligt vilket filtrerar ljuset på ett fint sätt. Det känns som att man är i ett modernt hus, med detaljer och material från den äldre byggnaden. 

Bokhylla med lönndörr i vardagsrummet

Den gamla kyrksalen har förvandlats till vardagsrum och har hela 5,25 meter upp till tak. Här hänger en svävande öppen spis mitt i rummet och paret har förvandlat en hel gavel till ett hemmabibliotek med plats för omkring 6 000 böcker. På en vägg mittemot finns ytterligare en bokhylla – en lönndörr.

– Vi kallar den för James Bond-dörren, eller den hemliga dörren. Den leder till ett rum som man lätt missar, om man inte känner till planlösningen, har Katja berättat. 

Bokhyllan vid arbetsplatsen i vardagsrummet...
1 av 2: Bokhyllan vid arbetsplatsen i vardagsrummet... Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
... döljer ett gästrum!
2 av 2: ... döljer ett gästrum! Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
De två badrummen har fått väggar i turkost.
1 av 3: De två badrummen har fått väggar i turkost. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
2 av 3 Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
3 av 3 Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
Från köket har man utsikt över både matplats, bibliotek, vardagsrum och terrassen på baksidan av huset. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå

På baksidan av huset har de satt in stora fönsterpartier som vetter mot en nybyggd terrass och den 1 120 kvadratmeter stora tomten. Villan är totalt 170 kvadratmeter stor med sex rum och kök, två badrum och en gästtoalett. 

Men nu lämnar de alltså sitt verk. Paret har bestämt sig för att flytta hem till Nederländerna och säljer därför det gudomligt vackra huset. Utgångspriset på fastigheten ligger på 4 495 000 kronor. 

Köksön har inbyggda hyllor för smart förvaring. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
Stora moderna fönsterpartier mot terrassen på baksidan. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå
Utgångspriset på fastigheten ligger på 4 495 000 kronor. Foto: Per Kjell / Boporten Umeå

LÄS MER: Pierre Leanders lyxhus sålt direkt: ”Väldigt nöjd med priset”

LÄS MER: Eftertraktade Per Albin-huset till salu – för första gången 

LÄS MER: Sångerskan Elisa Lindström bytte tvåa i stan mot stor gård på landet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande