Hagalind-villan på Österlen med 106 år på nacken var en gång i tiden ett ståtligt herrgårdsliknande hus. När villan uppfördes 1914 var den mycket påkostad och modern, till exempel är de handslagna tegelstenarna fortfarande hela och huset är byggt med både hög fot och rejäla frontespiser – något som normalt sett endast görs på herrgårdar.
Inuti finns såväl takmålningar (jugenddekorer), höga par-spegeldörrar och spröjsade fönster som bevarade originallister och dörrfoder. Alla snickerier är av hög klass med vackra profiler och vittnar om dess ståtlighet en gång i tiden.
Spåren av det pampiga och vackra i Hagalind-rucklet finns kvar
Men nu är villan vad man kan säga övergiven och lämnad åt sitt öde sedan 35 år tillbaka då det senast bodde någon där. Huset har förfallit till ett ruckel, även om spåren av det pampiga och vackra finns kvar. Det har fram till nu heller aldrig varit ute på den öppna marknaden heller utan gått i arv inom samma släkt. 2013 köpte en person huset direkt av familjen och har sanerat huset, tätat taket och bytt källarfönster samt dragit fram el och fiber. Men där någonstans gav denne upp av okänd anledning.
Övergivna rucklet slog rekord – har aldrig varit med om något liknande
När LEVA & BO skrev om att rucklet var till salu för en vecka sedan drygt, blev det en riktig raket i sociala medier. Och spekulanterna strömmade till. Enligt mäklaren, som jobbat i många år, slog det också besöksrekord. Han har aldrig varit med om sådant intresse tidigare.
– Ja, det är rekord, säger Marcus Ekström på Mäklarna Ekström & Co. Jag har faktiskt inte varit med om något liknande. Huset låg 13 dagar på nätet, hade 171 357 besök på Hemnet, och jag hade 478 anmälda spekulanter samt 34 bud. Och till slut en lycklig köpare…
Vad beror det stora intresset på tror du?
– Som jag ser det så fanns det tre stora anledningar; det helt fria läget på slätten, det exteriöra lite slottslika uttrycket och det bevarade originalskicket i allmänhet. Den kombinationen finns nästan inte alls kvar på Österlen.
Hetsig budgivning mer än fördubblade priset trots dyr renovering
Många var de alltså som var villiga att buda på 1,8 miljoner, som var utgångspriset, trots att de visste att renoveringen inte blir någon vare sig lätt eller billig historia. Slutsumman mer än fördubblades innan det var klart; hela 3 725 000 kronor ska nya ägaren betala. För ett näst intill fallfärdigt ruckel.
– Renoveringsobjekt drar alltid till sig mycket spekulanter, men att det skulle sticka i väg så här pass, det trodde jag faktiskt inte, säger Markus.
Var det hetsig budgivning?
– Ja, 34 bud, det får man väl ändå säga är rätt hetsigt. Det var tre stycken som var med på över 3 miljoner kronor.
Kan öka i värde mellan 2 och 5 miljoner efter varsam restaurering
Men det kommer väl att bli superdyrt i slutänden då en mycket omfattande renovering måste till?
– Jo det blir det, men jag tror också att om den nya ägaren gör renoveringen på rätt sätt så kommer man sitta säkert i värdet. Den fastigheten kan med enkelhet betinga ett värde på sex till sju miljoner, men kanske också åtta till nio miljoner. Som jag har förstått det kommer köparen att restaurera och renovera mycket varsamt.
Som grädde på moset blir den nya ägaren granne med tv-kändisen Karl Fredrik på Eklaholm som bor nästgårds, nyligen aktuell med populära ”Karl-Fredrik på Österlen”, på TV4.
LÄS MER: Fallfärdiga torpet har årets ärligaste (och roligaste) bostadsannons
LÄS MER: Så rustade Helena upp släktgården från 1700-talet