Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Drömtorp och stugor! Härligaste sommarhusen till salu just nu

Fritidshussäsongen närmar sig med stormsteg. Det syns tydligt på Hemnet – den senaste veckan har massor av charmiga torp och vackra sommarhus lagts ut till försäljning.
Är du på jakt efter ett sommarställe? Här har vi samlat 12 fina fritidshus runtom i landet – från budget till lyx. Bläddra dig genom listan och dröm dig bort till sommartider!

LEVA&BO Redaktionen
Charmigt torp i Norrtälje. Foto: Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje

1. Gulligt torp utanför Norrtälje

Det här charmiga torpet i Rimbo, utanför Norrtälje, byggdes för över hundra år sedan. Det är stort och luftigt, med grovt plankgolv och synliga takbjälkar. Men det kräver även en del jobb.

Förutom det stora 1909-talstorpet finns även en bod med jordkällare, ett gästhus med vedspis och snickarbod samt en liten friggebod på tomten som är nästan 3 000 kvadratmeter.

Torp i behov av renovering

I mäklarbeskrivningen står det att torpet är i behov av renovering, men även den som vill byta ut det äldre köket och sätta sin egen prägel på stället lär bevara flera äldre detaljer. Torpet är 100 kvadratmeter, fördelat på fyra rum och kök på två plan. Alla rum – utom ett av sovrummen – har vackert gediget trägolv, på övervåningen syns takbjälkarna, i vardagsrummet finns en öppen spis och i köket en vedspis.

Torpet är nära natur, skog, hästhagar och öppna landskap i Roslagen. 

Utgångspriset är 1 250 000 kronor.

 

 

Gammalt kapell på Ljusterö. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri

2. Gammalt kapell på Ljusterö

För tre år sedan låg det här enkla, men underbart charmiga gamla kapellet i Stockholms skärgård ute till försäljning för tre miljoner kronor. Nu har köparna förvandlat det till ett superfint drömboende – som nu kan bli ditt.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Det här supercharmiga faluröda kapellet har ett fantastiskt läge precis vid vattnet på populära ön Ljusterö i Stockholms mellanskärgård. Kapellet byggdes 1903 och har tidigare använts av baptistförsamlingen, men på senare år fungerat som fritidshus. 

Magiskt drömboende

 Nu är huset alltså till salu igen. Den här gången för nästan tre gånger så mycket. Och det har förvandlats till ett helt magiskt drömboende. Utsidan har förfinats med grönmålade snickerier, en grusad gång och ett stort inbjudande trädäck med utsikt över sjön. Husets tillhörande brygga har fixats till och en vedeldad bastu har byggts vid stranden. Men den största förändringen har skett inomhus

Totala boytan är 150 kvadratmeter och strandtomten är drygt 1 350 kvadratmeter. Letar du efter ett lyxigt sommarboende kanske det här kan vara något? Priset: 8 750 000 kronor.

 

 

 

Kalkstenshus i Rute på Gotland. Foto: Fastighetsbyrån Gotland

3. Kalkstenshus i Rute på Gotland

Drömmer du om ett hus på Gotland kanske det här kalkstenshuset från 1909 kan vara något? Huset ligger i Rute på norra Gotland och är en riktig idyll om man gillar trädgårdsskötsel. Nu är priset dessutom sänkt.

På tomten finns flera byggnader. Bland annat en vacker gammal lada och en spa-avdelning med bastu och badkar. Här fanns också Gotlands första lanthandel, skriver mäklaren.
Köket är från Marbodal och renoverades 2007. Här finns öppen spis både i köket och intill matplatsen. Från köket når man en uteplats med ett intilliggande utekök.
 

Trädgård med bärbuskar och fruktträd

 Säljaren skriver att de satsat på gotländska byggmaterial med lång hållbarhet och att trädgården är uppbyggd med bland annat rosor, bärbuskar och fruktträd.

Till fastigheten hör skogs- och betesmarker på totalt 19,5 hektar. Här har du fyndläge. När huset låg ute till försäljning under hösten hade priste sänkts och låg på 3 950 000 kronor. Nu är det sänkt ytterligare med 450 000 kronor. 

 

 

Härlig sommarstuga i Hammersta. Foto: Christian Boo

4. Stuga granne med Hollywoodstjärna i Hammersta 

Det är inte ofta som husen i sörmländska Hammersta läggs ut på marknaden. Men nu är en röd sommarstuga med vita knutar till försäljning. Precis som från Hollywoodstjärnan Will Ferrells sommarstuga ser man ut över Nyckelsjön från tomten.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Området är känd för att många kändisar köpt sommarstuga här.
Huset ligger på ett högt läge med solig altan och utsikt över sjön. På tomten, som är över tusen kvadratmeter stor, växter äppelträd, vinbär och jordgubbar.

Halkaklat badrum och tvättstuga

Huset är 102 kvadratmeter stort med sex sovrum. Det har nyligen renoverats. Även om det verkar spartanskt på utsidan finns här moderniteter som både helkaklat badrum med toalett, dusch och badkar. I källaren finns dessutom en tvättstuga. Utgångspriset är 2 975 000 kronor.

 

 

Sagolikt 30-talshus på Gotland. Foto: Svensk Fastighetsförmedling Visby

5. Sagolikt 30-talshus i Burgsvik på Gotland

Det här 30-talshuset utanför Burgsvik på Gotlands sydspets ligger nära bad och hav. Den som stannar på tomten har även stor gräsmatta att leka på.

På håll ser tvåvåningsvillan med den stora välskötta gräsmattan lite mystisk och sagolik ut med växter som klättrande på fasaden. Huset är 170 kvadratmeter, tomten över 5 000 och är tillräckligt platt och stor för att spela en match fotboll eller ett parti kubb på.
Badplatsen vid hamnen, affärer, restauranger och hållplats med bussar för att ta sig vidare mot Visby finns på kort cykelavstånd. 

Lantlig inredning

 På insidan går en del av rummen i lantlig stil med furugolv och panel på väggarna, andra har retro stil med tapet och plastmatta. I köket ligger en rödvit schackrutig matta på golvet.

Utgångspriset är 2 430 000 kronor.

 

LÄS MER: Köpa renoveringsobjekt? Ernst Kirchsteigers bästa tips

 

 

Ovanligt sommarhus på Ekerö. Foto: Mäklarringen Ekerö

6. Ovanligt sommarhus på Ekerö

Längtar du efter en pittoresk sommarstuga att åka till över helgen? Men inte så sugen på att bo ensligt i skogen eller lägga halva semestern på att underhålla ett gammalt hus?

Då kanske den här supercharmiga ettan kan vara något?!

TITTA IN I HUSET HÄR!
I Stenhamra på Ekerö strax utanför Stockholm ligger fritidsbyn "Stenhuggaren" som består av nio hus med totalt 49 lägenheter i. Husen uppfördes som bostäder till de som jobbade i det intilliggande stenbrottet som var i gång mellan år 1884 och 1937. I dag är detta en härlig semesterby. 

Spartansk sekelskifteslägenhet

 Nu är en av lägenheterna, en 39 kvadratmeter stor etta med kök, till salu. Bostaden ligger i det så kallade "Nya huset" som byggdes år 1900. Här finns vackra trägolv, spröjsade fönster och väl tilltagen takhöjd. Huset har en fantastisk utsikt över Mälaren och föreningen har en egen badplats ett stenkast från huset.

Man bör dock vara sugen på ett ganska spartanskt semesterliv. Sommarvatten hämtas utanför huset och dricksvatten i pumphuset 50 meter bort. De enda duschar som finns är två ute duschar och toaletten som ligger runt 100 meter från lägenheten delas med tre andra familjer.

Lägenheten har ett accepterat pris på 1 850 000 kronor.

 

 

 

Charmigt torp utanför Falköping. Foto: Benjamin Rudström/ Husfoto

7. Charmigt torp utanför Falköping

Det här lilla huset har gjort succé på Hemnet och det är inte svårt att förstå varför. Den röda stugan är ett riktigt drömtorp som nu säljs för 225 000 kronor.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Stugan ligger i Grolanda Enehögen, två mil från Falköping och har blivit en av de mest klickade bostäderna på Hemnet.  

Torp med gamla detaljer och i behov av renovering

 Torpet på 70 kvadratmeter byggdes för över hundra år sedan och har fint bevarat gammalt golv, spröjsade fönster och pärlspont. I det ljusa vardagsrummet står en maffig eldstad i murat tegel, i köket en vedspis. På övervåningen kan de kommande ägarna även sätta sin egen prägel. Det behövs nämligen en del renovering i två av torpets tre rum där tapeten saknas.

Tomten är på 490 kvadratmeter och utgångspriset är alltså 225 000 kronor. 

 

 

Fritidshus med havsutsikt på Öland. Foto: Fastighetsbyrån Färjestaden

8. Fritidshus med havsutsikt på Öland

Från den här sommarstugan i Mörbylånga ser man ut över havet från vardagsrummet. Ett dopp ligger bara är en kort cykeltur eller promenad bort.

Intill huset som byggdes 1939 finns även en charmig gammal stenlada, äppelträd och blomland på tomten som är nästan 700 kvadratmeter. Förutom den obrutna utsikten över Östersjön bjuder den här enkla stugan på lantlig charm och plankgolv i alla rum. 

Glasveranda och högt i tak

 Den är 60 kvadratmeter, men nyttjar även biarean på 40 kvadratmeter väl med två rum på övervåningen, varav ett av dem är öppet upp till nock. På nedervåningen finns ytterligare tre rum med högre takhöjd och en ljus glasveranda med gammaldags panel på väggarna.

Utgångspriset är 1,8 miljoner kronor.

 

LÄS MER:Komikern Annika Andersson: "Jag har nog den fulaste prylen jag vet"

 

 

Sommarhus på ö i Hamburgsund. Foto: Fastighetsbyrån Tanum

9. Sommarhus på ö i Hamburgsund

Har du en lite (eller ja, ganska mycket) tjockare plånbok än de flesta som letar sommarstuga så kanske du letar efter ett drömläge som detta. Här bor du gott på en ö utanför Hamburgsund på Västkusten.

Huset, eller husen, ligger i en gammal fiskehamn. Förutom huvudbyggnaden som är på totalt 128 kvadratmeter, två rymliga sjöbodar och en gäststuga.

Arbetskök med eldstad och vedspis

Det stora huset har ett riktigt härligt arbetskök med både eldstad och vedspis. Här finns fyra rum och både tvättstuga och helkaklas badrum.

Priset har dessutom sänkt sedan fastigheten lades ut i september 2017 – från 13,5 miljoner till 11,5 miljoner. Ett fynd!?

 

 

Skånelänga i Örnahusen. Foto: Mäklarna Ekström & Co AB

10. Skånelänga i Örnahusen utanför Simrishamn

Stranden är en cykeltur eller promenad bort från den gamla skolan på Örnahusen. Skånelängan har nyligen renoverats, men detaljer från 1800-talet då elever fyllde rummen finns kvar.

1854 byggdes Örnahusens första byskola. 1977 byggdes den ut med en extra vinkel till dagens 91 kvadratmeter, fördelat på två plan. Tomten är 5 000 kvadratmeter och ligger på gång- och cykelavstånd från kusten, stränder och fiskelägen.

Skånelänga med vasstak

Skånelängan har sex rum och är omsorgsfullt renoverad, vass täcker taken. Takbjälkarna är synliga i flera av rummen, trägolvet är av breda plankor, i köket finns en vedspis, i matrummet en kamin.

Utgångspriset är 3 750 000 kronor.

 

 

Sommarstuga på Bildö. Foto: Sjönära Fastigheter AB

11. Sommarstuga på Bildö

Den lilla stugan på Bildö må sakna strandtomt, men det är inte många meter att gå för den som vill ta ett dopp vid klipporna och njuta av Blidö, eller Ön i solen, som den även kallas i folkmun på grund av sitt läge.

Tomten som är till salu på Förängsudden i Stockholms skärgård är 900 kvadratmeter större än den största stugan på tomten. Den är 34 kvadratmeter, plus sovloft, och rymmer ett litet kök med öppen spis och duschutrymme. Gäststugan är 15 kvadratmeter. På tomten finns även utedass, plommonträd, vinbärsbuskar och planyta – för lek.

Sommarstuga från 50-talet på Blidö

Stugan byggdes på 50-talet och från tomtgränsen är det 75 meter till vattenbrynet och båtplatsen. I Blidös lilla centrum finna liv och rörelse.

Utgångspriset är 1 975 000 kronor.

 

 

Lantligt 1700-talshus i Västerås. Foto: Fastighetsbyrån Västerås

12. Lantligt 1700-talshus utanför Västerås

Det här huset i Rytterne liknar många andra röda hus med vita knutar till det yttre. Men inte till det inre. Äldre charm möter moderna bekvämligheter i stugan – som ligger 20 minuter från Västerås.

Intill trappan i trä som leder till övervåningen står en maffig vedspis och ugn i det moderna, men samtidigt tidstypiska köket. Mörka takbjälkar är synliga över spisen, i köket och på loftet. Trägolvet är av breda plankor i samtliga rum och en öppen spis står i vardagsrummet. Man har bevarat den äldre charmen i det här huset, byggt 1799. 

Toalett och bastu

 Huset är 77 kvadratmeter, fördelat på tre rum, toa och bastu. Tomten är nästan 1 400 kvadratmeter och ligger precis vid busshållplatsen. Det tar omkring 20 minuter med bil till Västerås och Eskilstuna härifrån.

Utgångspriset är 1 495 000 kronor.

 

LÄS MER: Joe Labero: "Jag älskar att bo i ett gated community"