Här är husen alla vill se – årets mest klickade objekt

Vi på LEVA&BO skriver ofta om annorlunda, vackra eller på annat sätt uppseendeväckande hus och lägenheter som är till salu.
Det här är de 11 som ni tyckt varit de mest spännande!
Listan går från plats 11 till det mest populära huset.

Andra har också läst

Foto: Andreas Timfält/Husfoto

1. Pampiga direktörsvillan

I höstas var en bit av Malungs kulturhistoria till salu i form av Eliassons villa på 393 kvadratmeter. Det är inte bara för att huset – eller snarare husen – är pampiga och fina som intresset var stort.
– Intresset har varit stort inte minst från invånarna i kommunen som under många år drömt om att få en inblick i detta omtalade hem. Det är många som stannar mig i olika butiker och i centrum för att få lite extra inside information vilket är supertrevligt! sa mäklaren Marika Dalmans på Fastighetsbyrån i november.
Tidigare ägaren, svenska fabrikören Sangsta Anders Eliasson (1862-1950) var en garvare som var betydelsefull under industrialiseringen av Malung. Priset startade på 995 000 kronor.

Titta in i huset HÄR!

Foto: Ásmundur Sveinsson

2. Ödehuset som blev poppis

Gömd mellan träden i skogen i Ljungskile döljer sig en villa där det ser ut som att tiden har stannat.
Huset är rejält nergånget då ingen bott i huset, som är byggt 1939, på ett bra tag.
Varken vatten eller avlopp var draget till fastigheten och huset var i rejält behov av upprustning. Men renoveringsobjekt verkar vara intressanta, då denna låg på klicktoppen på Hemnet under en vecka i oktober, och varit riktigt populär här på Leva & Bo.

Titta in i huset HÄR!

Foto: Conny Holm/Diakrit

Missionshus i miniatyr

3. Missionshus i miniatyr

I det här lilla missionshuset hade tiden stått stilla i 100 år – och alla ville se hur det såg ut innuti.
Ett gammalt missionshus från 1909 var till salu i mars. Huset ligger i vackra Norrtälje och bär sannerligen på spännande historia. Bevarade detaljer och annorlunda planlösning skvallrar om tiden som varit.
När villan byggdes 1909 användes den som missionshus och mycket av ytan tas upp av det som en gång i tiden varit kyrkosal. 40 år senare förvandlades verksamheten till söndagsskola och 1968 köptes huset av privatpersoner. Sedan dess har bostaden varit familjeägd.


Titta in i huset HÄR!

Foto: Peter Petrowskji/Husfoto

4. Slitet hus från 1857

Rödmålat med vita knutar, placerat i lantlig miljö – huset i Kungsgården väster om Sandviken är riktigt idylliskt, trots att det ser rätt slitet ut.
Det röda trähuset är på ett och ett halvt plan och den totala boytan är 76 kvadratmeter. På tomten finns dessutom en större lada.
Vid första anblick känns huset slitet och daterat – men den idylliska interiören får en att fastna – och gör samtidigt utsidan extra charmig. Vitmålad bröstpanel, synliga träbjälkar och flera bevarade detaljer. Här har man tänkt till vid renovering.


Titta in i huset HÄR!

Foto: Nathalie Malic, Clearcut Factory

5. Gårdshus mitt i centrala Stockholm

Ett helt eget gårdshus, placerat mitt i Vasastan i centrala Stockholm – helt perfekt för den som vill ha känslan av ett eget hus men ändå bo kvar i stan.
Det tyckte nog i alla fall många lät just perfekt och ville se närmare på den här pärlan på 43 kvadratmeter.
Två våningar, generös takhöjd och vackert bevarade detaljer – så ser det ut i det här unika gårdshuset, som var till salu i februari.


Titta in i huset HÄR!

Foto: Lasse Bergman

6. Charmiga sagohuset

Det här är nog ett av de charmigaste och mest sagolika husen som varit till salu under 2018. Skelskiftesvillan i Dalarna är från 1909 i rött med vita knutar och blå detaljer på bland annat dörrar.
Huset är på 139 kvadratmeter med fem rum och kök och ligger i centrala Smedjebacken med utsikt över Kolbäcksån.
Det har renoverats genomgående men varsamt och har därmed välbevarade detaljer kvar samtidigt som den har alla moderniteter man behöver.


Titta in i huset HÄR!

Foto: Fisheye Foto i Roslagen

7. Rosa minihuset – Sveriges minsta?

Ordet kvadratsmart har fått ett ansikte – eller hus. Den här rosa bostad har både kök, vardagsrum, sovloft och badrum – samlat på 19 kvadrat!
Det kompakta boendet i Sigtuna byggdes 2016 och består sammanlagt av ett och ett halvt rum. Men det ser inte lika trångt ut som det låter. Takhöjden är rejält tilltagen så hemmet känns riktigt rymligt.

Titta in i huset HÄR!

Foto: Erik Holm/Nikola Stanojevic

8. Arkitektritat med kungliga anor

Huset som ligger i Gislaved är charmigare än det mesta och har anor från 1500-talet. Dessutom ingick både lanthandel, stall och historisk vinkällare i köpet.
När huset låg ute till salu i början av året var intresset enormt.
– Jag är fullständigt nedringd från hela Sverige, säger mäklaren Henrik Holm på Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping. Folk vill köpa det över telefon utan att ha sett det i verkligheten.
Villan är på 278 kvadratmeter och består av åtta rum och kök, varav fyra sovrum, men med möjlighet till sex stycken.
Tora klockaregård som gården heter har faktiskt kungliga anor. Ända sedan 1600 och fram till 1910 var den ett viktigt rastställe och ett kungligt gästgiveri där man serverade drottningar och kungar, bland annat var Gustav II Adolf och Drottning Kristina gäster.

Titta in i huset HÄR!

Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto

9. Stans minsta höghus

En gammal transformatorstation blev till ett bostadshus. Huset ser riktigt gulligt ut utvändigt – men hela tre våningar högt.
Ett helt höghus med tre våningar – på 66 kvadratmeters boarea. Det är vad Linköping med rätta kallar för stadens minsta höghus.
Det unika boendet blir ännu mer unikt med dess bakgrund. Den blixtrande pilen – högspänningsvarningen, som sitter ovanför entrédörren på den k-märkta byggnaden skvallrar om husets tidigare öde: 10 kilovolt spänning in och 400 volt ut.
Sedan 1920-talet fram till en bit in på 1990-talet fungerade huset nämligen som en transformatorstation.

Titta in i huset HÄR!

Foto: Jonas Nilsson fastighetsförmedling

10. Villa för bara 30 000 kronor

Med ett utgångspris på endast 30 000 kronor fick artikeln om den här villan väldigt många klick och även mejl till redaktionen från personer som ville lägga vantarna på det minst sagt prisvärda huset. Men det fanns en ganska rejäl hake: Huset behövde flyttas.
Husen stod nämligen på det snart avvecklade Malmberget i Gällivare kommun och ska bort när gruvan blir större. Gruvbolaget LKAB har köpt upp fastigheter i området som ska avvecklas – och säljer dem till en bråkdel av marknadspriset. Den som köpte huset behövde dessutom ha en köpt tomt och en genomtänkt plan på hur flytten av huset skulle gå till.

Titta in i huset HÄR!

Foto: PLTS Ghosthunters

11. Det övergivna mentalsjukhuset

Den mest populära fastigheten till salu som LEVA&BO skrivit om under hela 2018 var tveklöst det övergivna sjukhuset i Kramfors – som var till salu för 0 (noll!) kronor.
Sedan sjukhusverksamheten på Björknäs gamla sjukhem upphörde för 14 år sedan har de 800 kvadratmeter stora lokalerna stått tomma.
Ett lettiskt företag köpte byggnaden av landstinget 2008 för en krona. De hävdade att de ville bygga en hotell- och spaanläggning, men det blev det ingenting av utan lokalerna länsades på det av värde och sedan dess har de stått övergivna. Bolaget är satt i konkurs och Kronofogden står för försäljningen.

Se de kusliga bilderna inifrån sjukhuset HÄR!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande