Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hemnet är omåttligt populärt, inte bara bland de som letar ny bostad. Många bostadssurfar för att det är kul.
Hemnet är omåttligt populärt, inte bara bland de som letar ny bostad. Många bostadssurfar för att det är kul.
Hemnet är omåttligt populärt, inte bara bland de som letar ny bostad. Många bostadssurfar för att det är kul.
Det har till och med pratats om Hemnetknarkande och att vara beroende av Hemnet.
Det har till och med pratats om Hemnetknarkande och att vara beroende av Hemnet.
Det har till och med pratats om Hemnetknarkande och att vara beroende av Hemnet.
1 AV 2
Hemnet är omåttligt populärt, inte bara bland de som letar ny bostad. Många bostadssurfar för att det är kul.
Foto: Hemnet
2 AV 2
Det har till och med pratats om Hemnetknarkande och att vara beroende av Hemnet.
Foto: Shutterstock

Här är 16 rolig fakta om Hemnet du inte visste om

Miljontals svenskar knarkar på Hemnet varje dag.

Vi är tydligen mest bostadsgalna i hela världen.

Här är allt du någonsin behöver veta om Hemnet!

Är du inte en själv så har du garanterat minst en Hemnet-knarkare i din närhet. En person som måste gå in på sajten regelbundet för att ”kolla av”. Till och med under stora högtider som julafton och midsommarafton är trafiken mycket stor (även om den minskar). Sedan kan anledningarna till varför man går in variera. Det är långt ifrån alla som ens planerar att köpa eller sälja. Många vill bara låta sig inspireras, drömma eller kolla av prisläget.

 

LÄS OCKSÅ: 8 tecken på att du är beroende av Hemnet

 

Psykologin bakom detta bostadsknarkande kan sammanfattas i meningen ”Livet vore perfekt om jag bodde i det där huset", titeln på en bok av författaren Meghan Daum som berättar om sin livslånga boendefixering, vilken satte både förstånd och bankkonton på spel.

Och i Sverige, mer än i många andra länder, är mångas identitet väldigt sammanflätad med hur och var man bor.

 

LÄS OCKSÅ: Så vinner du budgivningen – bästa knepen

Här är allt du behöver veta om Sveriges största bostadssajt Hemnet:

 

1. Startade 1998

Hemnet startades 1998 av Mäklarsamfundet, Fastighetsmäklarförbundet FMF, Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling, samt DN och GP (de två sistnämna lämnade 2011). Det är en annonsplats där fastighetsmäklare kan annonsera alla de objekt de förmedlar; villor, bostadsrätter, fritidshus och tomter. Till skillnad från många andra bostadssajter får inga privatpersoner annonsera här.

2. Hemnet – bästa söksajt

Hemnet var Sveriges mest besökta bostadssajt 2015 med upp till 2,6 miljoner unika besökare i veckan, och 2 miljoner bostadsvisningar per dygn. Hemnet blev dessutom vald till bästa söksajt 2015 av Internet Worlds Topp 100.

3. Åtta av tio letar på Hemnet

Enligt en Sifo-undersökning gjord 2013 letar 8 av 10 bostadsköpare i första hand via Hemnet, och två tredjedelar uppgav att de hittat sin bostad där. Undersökningen omfattade 707 personer som hade köpt eller sålt bostad under de senaste två åren.

4. En miljon bostadsaffärer

85 % av alla säljare och köpare, som sålt eller köpt en bostad, använder Hemnet, och sedan starten har över en miljon bostadsaffärer gjorts. 2014 omsatte Hemnet 162 miljoner kronor och hade ett rörelseresultat justerat för engångsposter på 34 miljoner.

 

LÄS OCKSÅ: Mäklarens enkla knep – så höjer du värdet på din bostad

5. Hemnet som inspiration

Då antalet människor som besöker Hemnet är så många fler än de bostäder som säljs kan man undra vad alla gör där. Men många går in där bara för att hämta inspiration, få tips, kolla prisläget, se hur andra gör och drömma sig bort en stund.

6. Bostadsgalna svenskar

Det kan faktiskt vara så att svenskarna är de mest bostadsgalna i hela världen. Hemnet har genomfört en internationell studie som visar att när antalet besökare på bostadsrelaterade sajter ställs mot befolkning så hamnar Sverige i topp. Och mest bostadsfixerade är stockholmarna.

7. Sju- till tiominuters-sessioner

2014 letade vi bostäder som aldrig förr men 2015 ökade Hemnets besök med 6 procent. Detta samtidigt som bostadspriserna steg med 16 procent för bostadsrätter och 12 procent för villor. En vanlig vardag kan 300 000 svenskar gå in på Hemnet och den vanligaste sessionen varar mellan sju och tio minuter.

8. Peakar klockan 19

Klockan 19 varje dag är den mest populära tiden att leta bostad på, efter jobb och middag, sedan fortsätter det ganska bra fram till cirka klockan 22. Den populäraste tiden under dagen är runt klockan 10 och 15, då har många fikapauser. Topparna på året är alltid som högst i maj och augusti. I år förutspås det bli den 9:e maj och 15:e augusti.

 

LÄS OCKSÅ: En liten lektion i mäklarspråket – lär dig vad orden betyder

9. 473 miljarder kronor

Fram till och med mitten av december 2015 hade 220 689 objekt (11 procent fler än 2014) lagts ut till försäljning. Och det till ett utropsprisvärde av sammanlagt 473 miljarder kronor.

10. Snabbare försäljningar

2015 minskade genomsnittstiden med hur länge ett objekt låg ute, med 14 procent. Så trots att fler bostäder fanns ute upplevde många spekulanter att utbudet var lågt. Den vanligaste försäljningstiden i Sverige ligger på knappt två veckor.

11. Populära sökord på Hemnet

2015 blev de populäraste sökorden på Hemnet ”vatten” och ”dovare färgskala”. Tidigare var det ”balkong” och ”vitt och fräscht” som gällde. Enligt Hemnet har mörkare och dovare färger tydligt gått om vitt och fräscht även när det gäller homestyling. I år spås blått bli den populäraste accentfärgen.

12. Qasa med andrahandsuthyrning

Den 27 augusti 2015 blev Hemnet delägare i Qasa och kastade därmed sig in i andrahandsuthyrning också. De hjälper till att hitta en pålitlig hyresgäst eller hyresvärdar och erbjuder delbara profiler, kontraktsverktyg, säkrade depositioner och betalningsgarantier.

 

LÄS OCKSÅ: 5 tips för att få bra bolånevillkor

13. Sveriges mest eftersökta hem

2015 ville Hemnet ta reda på hur Sveriges mest eftersökta hem ser ut. Man analyserade 200 miljoner klick och 86 000 bostadsobjekt och lät två av Sveriges främsta arkitekter, Tham & Videgård, tolka resultatet. ”HemnetHemmet” – huset som flest svenskar vill ha, blev på 120 kvadrat, 1,5 våning, 4 rum och ett ”socialt” kök. Här kan du titta in i huset.

14. Kostnaden

Fastighetsmäklarna som vill vara anslutna måste betala en årlig avgift, och från och med 1 juli 2013 kostar även mellan 600 till 1 600 kronor (beror på bostadens utgångspris) för bostadssäljaren. Halva avgiften borträknat moms, 240 kronor, går till den aktuella mäklaren, men är avdragsgill i deklarationen när man redovisar försäljningen. Mäklaren får tillbaka en administrationsavgift på ett par hundra kronor per objekt, eftersom de skapar och publicerar innehållet själva.

15. Hemnet finnansieras av annonser

Den största delen av Hemnet finansieras genom reklamannonser. 2009 började man även med annonsering på apparna som har cirka 500 000 besökare per vecka. Där kan du söka bostad direkt men också rita egna sökområden direkt på kartan samt hitta bostäder i närheten av där du befinner dig just då.

16. Värderad till 1,5 miljarder

I december undertecknades avtalet där norskägda Schibsted ska köpa 80 procent av Hemnet, värderad till 1,5 miljarder kronor. Men för att Konkurrensverket ska godkänna affären kommer Shibsted att överlåta kontrollen av Blocket bostad till den oberoende bostadssajten Bovision. Huruvida det går igenom eller inte blir förhoppningsvis klart i år.

 

Källa: Hemnet.se, Booli.se, Mynewsdesk.com, Icakuriren.se, Jmini.se, Gp.se, Svd.se

 

LÄS MER:

 Här är bästa bostadsannonserna på Hemnet 2015
 

 Kändisarna som sålde sina hem 2015
 

 Bostäderna som klickades mest på Hemnet 2015
 

 Bästa annonserna på Hemnet 2014