Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 11
Den här arkitektritade villan, döpt till Villa Scilla, högst upp på krönet, firar 50-årsjubileum i år.
Foto: Liv Vikingson
2 AV 11
Souterränghuset har också dubbelgarage och källare.
Foto: Liv Vikingson
3 AV 11
I trädgården på 600 kvadratmeter finns flera stensatta uteplatser för både grill och umgänge, odlingsrabatter och gräsmatta.
Foto: Liv Vikingson
4 AV 11
Hallen på entréplan är öppen och ljus med spaljéer mot vardagsrum och trappa. Hatthyllan är smart placerad för att inte blöta kläder och smutsiga stövlar ska synas från ytterdörr och vardagsrum. Vävtapet och ekparkettgolv.
Foto: Liv Vikingson
5 AV 11
Köksdel med praktiska arbets- och förvaringsytor. Vita luckor, turkos mosaik över laminatbänkskiva och diskbänk i rostfritt. Taket skapar utrymme för ljuset att ta sig över väggskåp vilket ger rummet en känsla av rymd och öppenhet.
Foto: Liv Vikingson
6 AV 11
På våning tre ligger det stora badrummet med badkar, dusch, dubbla handfat, inbyggda badrumskåp, med armaturer design Sigvard Bernadotte, och praktiskt sminkbord.
Foto: Liv Vikingson
7 AV 11
Det vitmålade trapphuset och trappan tar dig vidare upp till husets övriga boendeplan och ner till källarplan. Trappsteg i ek och trappräcke i tidstypiskt snitt med nät.
Foto: Liv Vikingson
8 AV 11
På andra plan ligger husets hjärta, det stora ljusa allrummet med kök, matrum och arbetsrum i öppen planlösning. Ryggåstak och med lösningar för att skapa flertalet funktioner.
Foto: Liv Vikingson
9 AV 11
Det rymliga vardagsrummet breder ut sig ett trappsteg ner från hallen. De stora fönsterpartierna i två väderstreck gör rummet ljust. Husets höga och fria läge ger en panoramautsikt, och här finns också utgång till uteplats i västerläge, samt en designad öppen spis med inbyggd vedförvaring.
Foto: Liv Vikingson
10 AV 11
Andra delen av husets stora, ljusa vardagsrum med en musik/vilohörna. Väggar i vit kalksandsten och naturväv samt ekparkettgolv.
Foto: Liv Vikingson
11 AV 11
Husets skapare arkitekt Stig Tybrand har tillbringat många timmar i detta rum, och det har även fungerat som uthyrningsrum. Egen utgång till trädgården.
Foto: Liv Vikingson

Häftiga villan – en tidsresa till 60-talet

Arkitektritade funkisvillan Villa Scilla är något extra.

Allt är nästan som det såg ut när det byggdes 1966.

Kolla in inredningen och färgerna – tiden har stannat!

Den här arkitektritade villan, döpt till Villa Scilla, högst upp på krönet, firar 50-årsjubileum i år. Namnet på funkishuset kommer av alla de hyacinter som blommar på tomten varje vår. Sällan man ser så här välbevarade hus, men det kan bero på att arkitekten också var både byggherre och den som bodde i huset under alla år med sin familj. 

 

LÄS OCKSÅ: 7 prylar du absolut inte ska ha i sovrummet 

Sett likadan ut sedan 60-talet

Souterrängvillan som byggdes 1966 har sett nästan likadan ut i alla år, och 60-talsinredningen är ju helt rätt i dag – trendigare än någonsin. När familjen skulle bygga fick de chansen att välja tomt först och då valde man den som låg högst och hade mest vidsträckt utsikt. 

Stig Tybrand ritade huset efter tomten och det blev fyra halvplan med källarplan, vardagsrumsplan, kök- och allrumsplan och sovrumsplan. Huset går lätt att förändra efter eget önskemål, om man till exempel vill hyra ut en del, ha generationsboende eller driva eget företag i en del. 

 

LÄS OCKSÅ: Håll spindlar och möss borta – med tepåsar! 

 

Inspirerad av Aalto, Lewerentz och Anshelm

Sammanlagt är huset i Utby, nära Göteborgs innerstad, på 275 kvadratmeter om 8 rum och kök, varav 5 är sovrum. I trädgården på 600 kvadratmeter finns flera stensatta uteplatser för både grill och umgänge, odlingsrabatter och gräsmatta. Utöver det finns också dubbelgarage.

Så här skriver säljaren som vuxit upp i huset och vars pappa ritade det: ”Som första köpare av tomträtt i området valde Stig först och bestämde sig för den svåraste tomten, men den med bäst utsikt och mest ljus. Jag inbillar mig att Villa Scilla var helt “cutting edge” i sin stil då det byggdes, för mig känns de funktionella lösningarna tidlöst moderna. Pappas stil var hans egen, men att han var inspirerad av sådana som Aalto, Lewerentz och Anshelm är tydligt.”

 

LÄS OCKSÅ:

Lyxiga minihuset – bara 20 kvadratmeter 

Stort test av barnstolar – flera underkända 

Sakerna dina gäster stör sig på hemma hos dig