Det övergivna rucklet utanför Visby har vackra snickerier på fasaden, verandor med spröjsade fönster, kakelugnar och spegeldörrar.
1 av 3: Det övergivna rucklet utanför Visby har vackra snickerier på fasaden, verandor med spröjsade fönster, kakelugnar och spegeldörrar. Foto: Karl Melander / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Detta ruckel i Dalarna har årets ärligaste annons. Bland annat står det att saknad vägg ger huset bra ventilation.
2 av 3: Detta ruckel i Dalarna har årets ärligaste annons. Bland annat står det att saknad vägg ger huset bra ventilation. Foto: Carl Gustén
Det här rummet tillhör ett 106 år gammalt hus på Österlen, vars pris steg mer än dubbelt så mycket från utgångspriset.
3 av 3: Det här rummet tillhör ett 106 år gammalt hus på Österlen, vars pris steg mer än dubbelt så mycket från utgångspriset. Foto: Andreas Pastor/Diakrit, Mäklarna Ekström

Häftiga ödehus och ruckel som varit till salu 2020

Övergivna hus och gårdar, renoveringsobjekt och nästintill fallfärdiga byggnader. Det går nästan en trend i ödehus just nu – många fascineras av att titta på lämnade hus och vissa drömmer om ett renoveringsprojekt.

Hittills har många såna typer av hus varit till salu på Hemnet. Vi har samlat 7 hus som väckt stor uppmärksamhet.

Det dyker upp fler och fler övergivna ödehus och fallfärdiga ruckel till salu på Hemnet. Och intresset verkar bara öka. Folk är inte rädda för att renovera och ser också ett värde i att överta en gammal byggnad, renovera det varsamt, och återskapa historien – få ett unikt och vackert boende eller sommarhus. Man vill helt enkelt ha något som sticker ut, något som ingen annan har, men också att få göra det på sitt eget personliga sätt.

Ett bra exempel på den nya trenden är det forna herrgårdsliknande huset på Österlen, numera ett ruckel, som stått övergivet i 35 år. När den lades ut på Hemnet slog det klickrekord och blev en sociala medier-raket. Där var nästan 500 spekulanter på plats och en hetsig budgivning följde där priset mer än fördubblades.

– Detta är rekord. Det här hade jag aldrig trott. Renoveringsobjekt drar alltid till sig mycket spekulanter, men att det skulle sticka i väg så här pass, det trodde jag faktiskt inte, berättade mäklaren Markus Ekström på Mäklarna Ekström & Co då.

1. Fallfärdiga torpet i Dalarna – årets ärligaste bostadsannons

1800-talshuset som saknar en vägg och har varit övergiven i 40 år är fortfarande till salu på Hemnet. Foto: Carl Gustén

”Inställda sommarplaner pga covid-19? Kunskapsnivå likvärd arga snickaren eller snygg-Matte från Bygglov? Bättre än så här blir det inte för dig!” Så inleds bostadannonsen på Hemnet, där den fortsatta beskrivningen går i samma anda.

Mäklaren är tydlig med att poängtera att här behövs verkligen en stor insats. Bland annat saknas en vägg vilket gör huset bra ventilerad å andra sidan. Torpet som har anor från 1800-talet har troligtvis stått övergivet i ungefär 40 år och letar fortfarande efter rätt ägare. 

Är du på jakt efter sommarställe att renovera, och gillar du charm och historia, kan detta fortfarande bli ditt, för 200 000 kronor. Bra läge och fin utsikt också, enligt mäklaren.

Fin utsikt över ängar och kossor. Tomten som ingår är på 4 341 kvadratmeter.
1 av 3: Fin utsikt över ängar och kossor. Tomten som ingår är på 4 341 kvadratmeter. Foto: Carl Gustén
Men, precis som annonsen är tydlig med, här behövs det en rejäl renovering.
2 av 3: Men, precis som annonsen är tydlig med, här behövs det en rejäl renovering. Foto: Carl Gustén
1800-talstorpet har stått övergivet i 40 år, då kan det bli så här.
3 av 3: 1800-talstorpet har stått övergivet i 40 år, då kan det bli så här. Foto: Carl Gustén

Titta in i huset HÄR! 

2. Herrgårds-rucklet på Österlen har stått övergivet i 35 år

Den 106 år gamla Hagalind-villan har stött övergiven sedan 35 år. Här har det varit påmpa och ståt en gång i tiden, men numera ett ruckel som söker någon som vill ta sig an hen. Foto: Andreas Pastor/Diakrit, Mäklarna Ekström & Co

Den en gång i tiden så ståtliga Hagalind-villan har varit övergiven och lämnad åt sitt öde sedan 35 år tillbaka. Det herrgårdsliknande huset är i dag ett ruckel, men spåren av de fina detaljerna som avslöjar dess pampighet finns kvar: handlagna tegelstenar, hög fot och frontespiser, takmålningar med jugenddekorer, höga spegeldörrar i par, spröjsade fönster, och snickerier av högsta klass. 

Då villan byggdes 1914 är den i dag 106 år gammal ,så här handlar det om att renovera varsamt. Har du tiden, energin och pengarna det kommer att kosta att iordningställa allt kan du få något riktigt fantastiskt. Dessutom på ett väldigt attraktivt område, Österlen i Skåne, och med en känd tv-personlighet som närmsta granne... 

Budgivningen blev hetsig och slog rekord. Rucklet såldes för mer än det dubbla priset, och mäklaren sa att han aldrig varit med om något liknande.

106 år har det gamla huset på nacken. Man kan se på de vackra spegeldörrarna i par att det varit ett påkostat hus en gång i tiden.
1 av 3: 106 år har det gamla huset på nacken. Man kan se på de vackra spegeldörrarna i par att det varit ett påkostat hus en gång i tiden. Foto: Andreas Pastor/Diakrit, Mäklarna Ekström & Co
Den gamla matsalen med två originalradiatorer från 1914.
2 av 3: Den gamla matsalen med två originalradiatorer från 1914. Foto: Andreas Pastor/Diakrit, Mäklarna Ekström & Co
Och som det budades! Utgångspriset gick upp med mer än det dubbla, från 1,8 miljoner till 3 725 000 kronor.
3 av 3: Och som det budades! Utgångspriset gick upp med mer än det dubbla, från 1,8 miljoner till 3 725 000 kronor. Foto: Andreas Pastor/Diakrit, Mäklarna Ekström & Co

Se mer av huset HÄR! 

3. Gamla lanthandeln var till salu för 725 000 kronor

Den gula villan från 1923 innehöll en lanthandel en gång i tiden. Foto: Svensk Fastighetsförmedling Eksjö

Det här sekelskifteshuset var en gång i tiden den småländska byns egen lilla lanthandel. Köpmandisken finns fortfarande bevarad men i övrigt står de tio rummen och 240 kvadratmetrarna och gapar tomma. 

I det nästan 100 år gamla huset finns mycket vackra detaljer som spröjsade fönster, punschveranda och flera eldstäder. Och på den 2 468 kvadratmeter stora gården ligger en stor gårdsbyggnad som kan användas till garage eller förråd. 

Villan som är från 1923 och ligger intill Rödjenäs station var mycket påkostad när det byggdes men när stationen stängdes dog också lanthandeln. Huset ligger i närheten av Björköby i Vetlanda kommun och är omgärdad av både skog och sjöar. Priset låg på 750 000 kronor.

Här är köpmandisken som ett fint minne av lanthandeln en gång i tiden.
1 av 3: Här är köpmandisken som ett fint minne av lanthandeln en gång i tiden. Foto: Svensk Fastighetsförmedling Nässjö
Utöver lanthandeln finns det ytterligare tio rum på 240 kvadratmeter.
2 av 3: Utöver lanthandeln finns det ytterligare tio rum på 240 kvadratmeter. Foto: Svensk Fastighetsförmedling Nässjö
Villan var mycket påkostad när den byggdes 1923. En kakelugn som är hel finns kvar.
3 av 3: Villan var mycket påkostad när den byggdes 1923. En kakelugn som är hel finns kvar. Foto: Svensk Fastighetsförmedling Nässjö

HÄR kan du se mer av huset!

4. Förfallna sekelskifteshuset i Kristianstad

Det här sekelskifteshuset kan fungera både som permanent boende och sommarhus. Foto: Diakrit

Det här sekelskifteshuset från 1909 kan fungera både som fritidshus och permanentboende. Ett renoveringsobjekt med en vacker grund, tidstypiska detaljer och stor potential. Huset är lantligt med sekelskiftesdetaljer och har samtidigt nära till stan.

Huset ligger i Österlöv, lite mer än tio kilometer norr om Kristianstad och nära  Råbelövsjöns östra strand. Tomten på 2 132 kvadratmeter har flera träd och innehåller även en förrådsbyggnad med bakugn och en länga i äldre skick. I huset är det sex rum, och början på både kök och badrum, allting fördelat på två plan och 116 plus 25 kvadratmeter. 

Det finns el men inte vatten eller avlopp. Förutom att man här har naturen runt hörnet är det nära till både buss, badplats och skola. Renoveringssugen och ser potential? Några var det men exakt var det slutade vet vi inte. Utgångspriset låg i alla fall på 350 000 kronor. 

En inglasad terrass att sitta och spana ut över den stora gården från.
1 av 3: En inglasad terrass att sitta och spana ut över den stora gården från. Foto: Diakrit
Huset är ett renoveringsobjekt med en vacker grund, tidstypiska detaljer och stor potential.
2 av 3: Huset är ett renoveringsobjekt med en vacker grund, tidstypiska detaljer och stor potential. Foto: Diakrit
Lite möbler finns kvar i det förfallna huset på sex rum och kök.
3 av 3: Lite möbler finns kvar i det förfallna huset på sex rum och kök. Foto: Diakrit

Se mer av huset HÄR! 

5. Ödegården på Österlen – ett riktigt Ernst-projekt

Den vackert snidade smidesgrinden som leder in till huset är täckt av mossa, och yvigt gräs breder ut sig över stenarna på innergården. Foto: Diakrit/Mäklarna Ekström & Co

Trots sitt usla skick blev Skånelängan en av de mest klickade den veckan den låg ute. Enligt mäklaren är det ”en charmig avstyckad gård med stor potential”. Och det är trots allt Österlen, med allt vad det innebär och närheten till havet. 

Dessutom ligger den nära Örnaberga, byn där Ernst Kirchsteiger rustade upp en gammal gård i förra årets ”Sommar med Ernst” i TV4. Östergården, som skånelängan heter, är bygg på 1850-talet och ligger i utkanten av byn Östra Herrestad.

Sammantaget är huset på 168 kvadratmeter och till den hör också ett fristående gårdshus med kök samt ett stall och loge. På tomten om 3 480 kvadratmeter växer det både blommor, buskar och träd, bland annat äppelträd av sorten Gyllenkroks astrakan. Renoveringsobjektet låg ute till salu för 1,9 miljoner kronor. 

Ingen har bott i huset på länge och allting är mycket eftersatt.
1 av 3: Ingen har bott i huset på länge och allting är mycket eftersatt. Foto: Diakrit / Mäklarna Ekström & Co
År du renoveringssugen och drömmer om Skåne kan detta vara något kanske?
2 av 3: År du renoveringssugen och drömmer om Skåne kan detta vara något kanske? Foto: Diakrit/Mäklarna Ekström & Co
Här bor man nära Örnaberga, byn där Ernst Kirchsteiger rustade upp en gammal gård förra sommaren.
3 av 3: Här bor man nära Örnaberga, byn där Ernst Kirchsteiger rustade upp en gammal gård förra sommaren. Foto: Diakrit/Mäklarna Ekström & Co

HÄR kan du titta in och se mer av gården!

6. Kusliga ödehuset där tiden stannat – orört i 70 år

Det övergivna rucklet utanför Visby har vackra snickerier på fasaden, verandor med spröjsade fönster, kakelugnar och spegeldörrar. Foto: Karl Melander/Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

I Mästerby på Gotland ligger detta övergivna hus väl gömt bland snåren. När huset låg ute på Hemnet hade ingen bott där på väldigt många år och det hade stått orörd sedan mitten av förra seklet. Villan är byggd 1993 och ligger två mil söder om Visby.

Trots det eftersatta underhållet har huset med många tidstypiska detaljer klarat sig bra. Huset har vackra snickerier på fasaden, verandor med spröjsade fönster, kakelugnar och spegeldörrar. 

På de 69 kvadratmetrarna finns två rum med kakelugnar, ett kök med vedspis, ett allrum med bakugn och vedkamin. Från allrummet når man ett tillbygge under snedtak som är i dåligt skick. Utrymmet är belamrat med prylar och allt lösöre ingår i köpet. 

Tomten är helt igenvuxen och inne i huset står ett Krauss-piano täckt av damm, och i köket finns en lämnad gryta på den gamla vedspisen. Huset såldes för 575 000 kronor. 

En vacker kakelugn finns kvar. Liksom en del möbler.
1 av 3: En vacker kakelugn finns kvar. Liksom en del möbler. Foto: Karl Melander / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Ett arbetsrum av något slag där man kan ta en vilopaus i gungstolen.
2 av 3: Ett arbetsrum av något slag där man kan ta en vilopaus i gungstolen. Foto: Karl Melander / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Den som bodde här gillade nog att spela piano – denna är en Krauss. Allt lösöre ingick i köpet.
3 av 3: Den som bodde här gillade nog att spela piano – denna är en Krauss. Allt lösöre ingick i köpet. Foto: Karl Melander / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Se mer av huset HÄR! 

7. Förfallna skolan i Sjötorp lämnat åt sitt öde sedan årtionden

Det är i den högra delen (100 kvadrat) som säljaren påbörjat sin renovering. Allt som allt är huset på 350 kvadratmeter. Foto: André Nordblom/Husfoto

I sommarparadiset Sjötorp ligger en gammal skola från 1910 som efter att skolan stängdes användes som båtbyggeri. Sedan dess har den i årtionden stått övergiven tills den i vintras köptes av en ny ägare som såg potentialen att göra något vackert av den gamla skolan.

Den (numera) förra ägaren, hann påbörja en renovering i den högra halvan där boytan är på 100 kvadratmeter. Taket är nytt, skorstenen renoverad, kaminen ny liksom nedervåningen har fått nya fönster och entrédörrar. Taket hade nämligen rasat in efter en stor vattenläcka.

Från den andra, ännu mer förfallna delen, är det tänkt att man ska ta till vara på timmer och återbruka i renoveringen. När hela huset användes och hade sina glansdagar var ytan på 350 kvadratmeter. Utgångspriset nu låg på 295 000 kronor.

Skorstenen är renoverad och en ny kamin har satts in.
1 av 3: Skorstenen är renoverad och en ny kamin har satts in. Foto: André Nordblom/Husfoto
Här har säljaren även satt in nya fönster.
2 av 3: Här har säljaren även satt in nya fönster. Foto: André Nordblom/Husfoto
Den som köpte skolan har en hel del jobb framför sig om man säger så, för att få skolan i beboeligt skick.
3 av 3: Den som köpte skolan har en hel del jobb framför sig om man säger så, för att få skolan i beboeligt skick. Foto: André Nordblom/Husfoto

HÄR får du se mer av den gamla skolan! 

LÄS MER: Köpa ödehus? Här är experternas bästa tips och råd

LÄS MER: Lisa och Gusten köpte ödehus från 1912 – renoverade det till sin drömvilla 

LÄS MER: Frida och Pontus räddade ett ödehus – nu bor de i drömhemmet 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!