1 av 3: Det syns att det här huset en gång i tiden varit riktigt vackert. Huset byggdes 1922 och var då skola i Laxsjön utanför Ludvika. Foto: Catharina Johnsson/Husfoto
2 av 3: Detta ruckel i Dalarna har årets ärligaste annons. Bland annat står det att en saknad vägg ger huset bra ventilation. Foto: Carl Gustén
3 av 3: Det här rummet tillhör ett 106 år gammalt hus på Österlen, vars pris steg mer än dubbelt så mycket från utgångspriset. Foto: Andreas Pastor/Diakrit, Mäklarna Ekström

Häftiga ödehus och ruckel som varit till salu 2020

Övergivna hus och gårdar, renoveringsobjekt och nästintill fallfärdiga byggnader. Det går nästan en trend i ödehus just nu – många fascineras av att titta på lämnade hus och vissa drömmer om ett renoveringsprojekt.

I år har många sådana typer av hus varit till salu på Hemnet. Vi har samlat 13 hus som väckt stor uppmärksamhet.

Det dyker upp fler och fler övergivna ödehus och fallfärdiga ruckel till salu på Hemnet. Och intresset verkar bara öka. Folk är inte rädda för att renovera och ser också ett värde i att överta en gammal byggnad, renovera det varsamt och återskapa historien – få ett unikt och vackert hem eller sommarhus. Man vill helt enkelt ha något som sticker ut, något som ingen annan har, men också att få göra det på sitt eget personliga sätt.

Ett bra exempel på den nya trenden är det forna herrgårdsliknande huset på Österlen, numera ett ruckel, som stått övergivet i 35 år. När den lades ut på Hemnet i somras slog det klickrekord och blev en sociala medier-raket. Där var nästan 500 spekulanter på plats och en hetsig budgivning följde där priset mer än fördubblades.

– Detta är rekord. Det här hade jag aldrig trott. Renoveringsobjekt drar alltid till sig mycket spekulanter, men att det skulle sticka i väg så här pass, det trodde jag faktiskt inte, berättade mäklaren Markus Ekström på Mäklarna Ekström & Co då.

1. Vackra ödehuset i Lekhyttan som stått tomt i decennier

Ett charmigt hus med många vackra detaljer. Foto: Tomas Arvidsson, Bostadsfotograferna

Det syntes lång väg att huset i Lekhyttan som stått tomt i många år, var byggd med riktig snickarglädje. Det var ett oerhört charmigt sekelskifteshus som börjat förfalla och numera hade stort behov av renovering, då både väggar, golv och tak på sina håll inte var intakta.

Det var länge sedan som någon bodde i huset – men det var ingen nackdel menade mäklaren Per-Anders Andersson:

– Att huset varit i Törnrosasömn under de senaste decennierna är positivt. Inget vatten och avlopp gör risken för läckage mindre, berättade han när annonsen lades ut

1 av 3: Köket var rymligt med äldre köksinredning. Foto: Tomas Arvidsson, Bostadsfotograferna
2 av 3: Huset hade tre rum och vackra gamla kakelugnar. Foto: Tomas Arvidsson, Bostadsfotograferna
3 av 3: Inglasad veranda med vackra fönsterbågar och dubbeldörrar. Här hade delar av golvet tagits upp för att ta bort organiskt material i grunden. Foto: Tomas Arvidsson, Bostadsfotograferna

Ser mer av huset HÄR!

2. Ödehuset i Örsundsbro belamrat av gamla prylar 

Huset i Örsundsbro var fullt med prylar. Säljaren beskrev sig själv som en samlare, berättade mäklaren Douglas Horvath: ”Hon tycker att det är roligt att hitta och laga trasiga saker och få dem att bli som nya igen.” Foto: Josefine Lindblom/Utsikten foto Västerås

Ödehuset från 1909 ligger i Örsundsbro, mellan Enköping och Uppsala och såldes precis som det stod – tomt på människor men inte på prylar.

– Fastigheten är belamrad med saker både utvändigt och invändigt. Det går inte att undersöka huset då det inte går att komma fram, berättade Douglas Horvath, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Enköping

Ägaren beskrev sig själv som en samlare som älskar att virka, berättade mäklaren. På en av mäklarbilderna syntes en porslinstomte omringad av en skog av virkade lampskärmar.

– Hon virkar in allt hon kan, och lite till. Bland annat har hon tyckt att det är roligt att ta flera saker och satt samman till ett. Jag tror att köparna kan hitta mycket spännande och annorlunda saker här, berättade Douglas Horvath.

Oavsett vad köparen tyckte om virkning ingick allt bohag och lösöre på tomten vid försäljningen. Utöver bostadshuset fanns två lador, en gäststuga, en förrådsbyggnad och flera mindre byggnader. Tomten var 8 921 kvadratmeter stor och utgångspriset låg på 795 000 kronor. 

1 av 3: Huset hade stått övergivet i fem, tio år och var i stort behov av renovering. Foto: Josefine Lindblom/Utsikten foto Västerås
2 av 3: Även ladan var överfull med prylar. Foto: Josefine Lindblom/Utsikten foto Västerås
3 av 3: Tomten var 8 921 kvadratmeter och här fanns flera mindre hus. Foto: Josefine Lindblom/Utsikten foto Västerås

Se mer av huset HÄR! 

3.  Två ödehus utanför Borlänge – för 99 000 kronor

Den gamla skolan byggdes 1922 och lärarbostaden på fastigheten intill på 40-talet. Foto: Catharina Johnsson/Husfoto

En hundra år gammal skola med uthuslänga och den gamla lärarbostaden på fastigheten intill, såldes ihop med ett utgångspris på 99 000 kronor. Enligt mäklaren var det gamla skolhuset ett rivningsobjekt och spekulanter skulle avrådas från att gå in i byggnaden. 

– Den gamla skolbyggnaden är i riktigt dåligt skick och den kommer man med största säkerhet att behöva riva vilket naturligtvis kommer medföra en kostnad för köparen. Uthuset kan man kanske rädda men det kommer då behöva minst ett nytt tak då en del av taket på baksidan av uthuslängan rasat in, berättade Elin Bornesäter, mäklare på Husman Hagberg i Borlänge.

Den gamla lärarbostaden i 40-talshuset intill var i bättre skick med många charmiga äldre detaljer bevarade såsom en kakelugn, vedspis och gamla spegeldörrar. Men även här skulle en hel del tid och pengar behöva läggas på renovering innan huset blev beboeligt igen. 

1 av 3: Här fanns en vacker gammal kakelugn. Foto: Catharina Johnsson/Husfoto
2 av 3: Vedspis i ett av de två köken i gamla lärarbostaden. Foto: Catharina Johnsson/Husfoto
3 av 3: Öppen spis i stora salen nere. Foto: Catharina Johnsson/Husfoto

Se mer av husen HÄR!

4. Övergivna sekelskifteshuset i Ångermanland som hittades av en slump

Villan hittades av en slump, gömd bakom träd och buskar. Priset var satt till 300 000 kronor. Foto: Torbjörn Sverker

Den 100-åriga paradvillan i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik i Ångermanland, hade förfallit till ett riktigt ruckel och upptäcktes av en slump. Gömd i tät vegetation var det några spekulanter till ett helt annat hus som råkade hitta den. Den tidstypiska punschverandan, spegeldörrar och alla kakelugnar fanns kvar, väl bevarade. Dock saknades både golv, väggar och tak på sina ställen.

– Jag hade visning på ett annat hus i närheten, det var ovanligt mycket spekulanter på just den, och då var det några spekulanter som såg sig omkring och upptäckte det här gamla huset, berättade mäklaren Torbjörn Sverker, på Sverker Mäklare.

Han kände själv inte till huset men letade rätt på ägaren och fick så småningom i uppdrag att sälja huset. Utgångspriset sattes till 300 000 kronor. 

Kakelugnen var fortfarande i mycket vackert skick. Men här fanns inget golv. Foto: Torbjörn Sverker
Ett rum som ser ut att ha varit kök, delar av den gamla spisen finns kvar. Foto: Torbjörn Sverker

Se mer av huset HÄR!

5. Rucklet i Borås som inte får rivas 

Sekelskifteshuset i Borås var till salu för 600 000 kronor. Foto: Daniel Rosberg

”En villa med tidstypisk charm” och ”kulturhistorisk pärla”. Så beskrev mäklaren det här gamla sekelskifteshuset i Borås som inte får rivas. Sedan 1930-talet var det kommunen som ägde huset och nu ville man att en privatperson skulle köpa det för att hjälpa villan att återfå sitt ursprungliga skick.

– Det är ett jättefint gammalt hus och vi vill att man ska bevara det, berättade Jenny Pagmén, på Borås stad som ägde huset.

Huset hade tidigare varit ett tvåfamiljshus, med en lägenhet om två rum och kök på vardera våningen. Under en period hade det även varit en gammal handelsträdgård här. 

Det gamla huset var väldigt slitet och hade ett omfattande renoveringsbehov. Men Jenny Pagmén berättade att det fanns många fina detaljer inuti huset som ger spår av forna tider, så som kakelugn, fina snickerier och vackra gamla fönster. Priset var satt till 600 000 kronor. 

1 av 3: Huset har tidigare haft två lägenheter. Här är ett av de gamla köken. Foto: Daniel Rosberg
2 av 3: En vacker gammal kakelugn fanns i huset, som i övrigt hade stort behov av renovering. Foto: Daniel Rosberg
3 av 3: Här har det bland annat varit personalrum under en period då det fanns en handelsträdgård här. Foto: Daniel Rosberg

Se mer av huset HÄR!

6. Övergivna gården utanför Kristianstad som köparna slogs om

Gården i Flackarp utanför Kristianstad har anor från 1700-talet. Foto: Erika Sandström/House of Success

Ett ödelagt boningshus med gammal inredning – och en kalkstensbyggnad som gapade tomt. Den här gamla gården i den skånska lilla byn Flackarp hade stått obebodd i 22 år. Redan före visning hade budgivningen stigit så mycket som nästan en miljon över utgångspriset som låg på 895 000 kronor.

– Intresset har varit mycket stort, vilket är fantastiskt roligt för bygden. Renoveringsobjekt är mycket populära, men eftersom det i stort sett inte är någonting alls som fungerar i byggnaderna kan det vara svårt att förutse exakt hur stort intresset kan bli, berättade Emma Gustafsson, mäklare på Hemnia Fastighetsförmedling.

Gården bestod bland annat av ett boningshus där den äldsta delen var över 300 år gammal. Dessutom fanns här två ekonomibyggnader varav en i kalksten, och så en förrådsbyggnad. Boningshuset var inte beboligt, all inredning var äldre, till stor del antik – och ur funktion. Men det gick att se att den som är sugen på ett stort projekt kan få ett riktigt fint hem på gården. 

1 av 3: Mäklaren tog hjälp av ett stylingföretag för att få fram den känsla hon ville förmedla. Foto: Erika Sandström/House of Success
2 av 3: Här var i princip ingenting i funktion. Foto: Erika Sandström/House of Success
3 av 3: Huset var i behov av en helrenovering. Foto: Erika Sandström/House of Success

Se mer av huset HÄR!

7. En 1700-talsgård som stod övergiven på Gotland

Mangårdsbyggnaden i gotländska Gothem är uppförd under slutet av 1700-talet. Foto: Fastighetsbyrån Jörgen Kristiansson

Mäklaren kallade den för en oslipad diamant, gården som gått i arv i generationer. Mangårdsbyggnaden i gotländska Gothem var uppförd under slutet av 1700-talet och flygeln och ladan byggdes på 1800-talet. I början av 1900-talet restaurerades ladan – men sedan dess var inte mycket gjort. Mäklaren berättade att det var som ett museum, och den som tittar på bilderna kan nog inte annat än att hålla med.

– Tiden har stått stilla på platsen i många år, berättade Jenny Holgersson, mäklare på Fastighetsbyrån Gotland.

Den som var sugen på att renovera den här gotlandsgården fick räkna med att betala minst 1,3 miljoner kronor, för det är vad utgångspriset för fastigheten låg på. Då ingick totalt fem byggnader – ett bostadshus med flygel, en lada, gästhus, stall och ett svinhus. Allt var i äldre, ganska orört skick enligt mäklaren. Byggnaderna hade flera originaldetaljer kvar, som fina trägolv, stora golvlister och öppna spisar.

1 av 3: Mäklaren beskrev husen ungefär som att gå in i ett museum. Foto: Fastighetsbyrån Jörgen Kristiansson
2 av 3: Bostadshuset är byggt på 1700-talet medan de övriga byggnaderna är uppförda under 1800-talet. Foto: Fastighetsbyrån Jörgen Kristiansson
3 av 3: Här har tiden verkligen stått stilla. Foto: Fastighetsbyrån Jörgen Kristiansson

Se mer av huset HÄR!

Vill du se fler ödehus från Gotland? Det här skomakartorpet i Lokrume norr om Visby var till salu i samma veva som 1700-talsgården och hade stått övergivet i 40 år

8. Fallfärdiga torpet i Dalarna – årets ärligaste bostadsannons

1800-talshuset som saknade en vägg och hade varit övergiven i 40 år. Foto: Carl Gustén

”Inställda sommarplaner pga covid-19? Kunskapsnivå likvärd arga snickaren eller snygg-Matte från Bygglov? Bättre än så här blir det inte för dig!” Så inled mäklaren bostadsannonsen på Hemnet, där den fortsatta beskrivningen går i samma anda.

Mäklaren var tydlig med att poängtera att här behövdes verkligen en stor insats. Bland annat saknades en vägg vilket å andra sidan gjorde huset bra ventilerat. Torpet som hade anor från 1800-talet hade troligtvis stått övergivet i ungefär 40 år. 

1 av 3: Fin utsikt över ängar och kossor. Fastigheten hade en tomt på 4 341 kvadratmeter. Foto: Carl Gustén
2 av 3: Men, precis som annonsen var tydlig med, här behövdes en rejäl renovering. Foto: Carl Gustén
3 av 3: 1800-talstorpet hade stått övergivet i 40 år, då kan det bli så här. Foto: Carl Gustén

Titta in i huset HÄR! 

9. Herrgårds-rucklet på Österlen som stått övergivet i 35 år

Den 106 år gamla Hagalind-villan hade stött övergiven sedan 35 år. Här har det varit pompa och ståt en gång i tiden, men numera ett ruckel som sökte någon som vill ta sig an hen. Foto: Andreas Pastor/Diakrit, Mäklarna Ekström & Co

Den en gång i tiden så ståtliga Hagalind-villan hade varit övergiven och lämnad åt sitt öde sedan 35 år tillbaka. Det herrgårdsliknande huset var nu ett ruckel, men spåren av de fina detaljerna som avslöjade att dess pampighet finns kvar: handslagna tegelstenar, hög fot och frontespiser, takmålningar med jugenddekorer, höga spegeldörrar i par, spröjsade fönster, och snickerier av högsta klass. 

Då villan byggdes 1914 är den i dag 106 år gammal, så här gällde det att renovera varsamt. För någon med tiden, energin och pengarna kunde detta bli något riktigt fantastiskt. Dessutom på ett väldigt attraktivt område, Österlen i Skåne, och med en känd tv-personlighet som närmsta granne... 

Budgivningen blev hetsig och slog rekord. Rucklet såldes för mer än det dubbla priset, och mäklaren sa att han aldrig varit med om något liknande.

1 av 3: 106 år har det gamla huset på nacken. Man kan se på de vackra spegeldörrarna i par att det varit ett påkostat hus en gång i tiden. Foto: Andreas Pastor/Diakrit, Mäklarna Ekström & Co
2 av 3: Den gamla matsalen med två originalradiatorer från 1914. Foto: Andreas Pastor/Diakrit, Mäklarna Ekström & Co
3 av 3: Och som det budades! Utgångspriset gick upp med mer än det dubbla, från 1,8 miljoner till 3 725 000 kronor. Foto: Andreas Pastor/Diakrit, Mäklarna Ekström & Co

Se mer av huset HÄR! 

10. Gamla lanthandeln i Vetlanda var till salu för 725 000 kronor

Den gula villan från 1923 innehöll en lanthandel en gång i tiden. Foto: Svensk Fastighetsförmedling Eksjö

Det här sekelskifteshuset var en gång i tiden den småländska byns egen lilla lanthandel. Köpmansdisken fanns fortfarande bevarad men i övrigt stod de tio rummen och 240 kvadratmetrarna och gapade tomma när den lades ut till försäljning. 

I det nästan 100 år gamla huset fanns mycket vackra detaljer så som spröjsade fönster, punschveranda och flera eldstäder. Och på den 2 468 kvadratmeter stora gården låg en stor gårdsbyggnad som kunde användas till garage eller förråd. 

Villan från 1923 ligger intill Rödjenäs station och var mycket påkostad när den byggdes men när stationen stängdes dog också lanthandeln. Huset ligger i närheten av Björköby i Vetlanda kommun och är omgärdad av både skog och sjöar. Priset låg på 750 000 kronor.

1 av 3: Här stod köpmansdisken som ett fint minne av lanthandeln en gång i tiden. Foto: Svensk Fastighetsförmedling Nässjö
2 av 3: Utöver lanthandeln fanns det ytterligare tio rum på 240 kvadratmeter. Foto: Svensk Fastighetsförmedling Nässjö
3 av 3: Villan var mycket påkostad när den byggdes 1923. En kakelugn som är hel finns kvar. Foto: Svensk Fastighetsförmedling Nässjö

HÄR kan du se mer av huset!

11. Kusliga ödehuset där tiden stannat – orört i 70 år

Det övergivna rucklet utanför Visby hade vackra snickerier på fasaden, verandor med spröjsade fönster, kakelugnar och spegeldörrar. Foto: Karl Melander/Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

I Mästerby, två mil söder om Visby på Gotland, ligger detta övergivna hus från 1893 – väl gömt bland snåren när det lades ut till försäljning på Hemnet. Då hade ingen bott i huset på väldigt många år och det hade stått orörd sedan mitten av förra seklet. 

Trots det eftersatta underhållet hade huset med många tidstypiska detaljer klarat sig bra. Här fanns vackra snickerier på fasaden, verandor med spröjsade fönster, kakelugnar och spegeldörrar. 

På de 69 kvadratmetrarna fanns två rum med kakelugnar, ett kök med vedspis, ett allrum med bakugn och vedkamin. Från allrummet nåde man ett tillbygge under snedtak som var i dåligt skick och utrymmet var belamrat med prylar och allt lösöre ingick i köpet. 

Tomten var helt igenvuxen och inne i huset stod ett Krauss-piano täckt av damm, och i köket fanns en lämnad gryta på den gamla vedspisen. Huset såldes för 575 000 kronor. 

1 av 3: En vacker kakelugn fanns kvar. Liksom en del möbler. Foto: Karl Melander / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
2 av 3: Ett arbetsrum av något slag där man kunde ta en vilopaus i gungstolen. Foto: Karl Melander / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
3 av 3: Den som bodde här gillade nog att spela piano – denna är en Krauss. Allt lösöre ingick i köpet. Foto: Karl Melander / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Se mer av huset HÄR! 

12. Förfallna skolan i Sjötorp lämnat åt sitt öde sedan årtionden

Den gamla skolan i Sjötrop byggdes 1910. Foto: André Nordblom/Husfoto

I sommarparadiset Sjötorp ligger en gammal skola från 1910 som efter att skolan stängdes användes som båtbyggeri. Sedan dess hade huset i årtionden stått övergivet tills den förra vintern köptes av en ny ägare som såg potentialen att göra något vackert av den gamla skolan.

Denne hann påbörja en renovering i ena halvan av huset där boytan var på 100 kvadratmeter. Taket var nytt, skorstenen renoverad, kaminen ny liksom nedervåningen hade fått nya fönster och entrédörrar. Taket hade nämligen rasat in efter en stor vattenläcka.

Från den andra, ännu mer förfallna delen, var det tänkt att man skulle ta till vara på timmer och återbruka i renoveringen. När hela huset användes och hade sina glansdagar var ytan på 350 kvadratmeter. Utgångspriset låg på 295 000 kronor.

1 av 3: Skorstenen var renoverad och en ny kamin har satts in. Foto: André Nordblom/Husfoto
2 av 3: Här hade säljaren även satt in nya fönster. Foto: André Nordblom/Husfoto
3 av 3: Den som köpte skolan hade en hel del jobb framför sig om man säger så, för att få skolan i beboeligt skick. Foto: André Nordblom/Husfoto

HÄR får du se mer av den gamla skolan! 

13. Gammal skola från 30-talet utanför Lysekil – med klassrum och gympasal 

Skarstad gamla skola utanför Lysekil ligger inbäddad bland berg och träd. Foto: Asmundur Sveinsson/SE360

Skarstad gamla skola utanför Lysekil byggdes 1935 och var en gång i tiden en pampig byggnad. Skolverksamheten upphörde någon gång på 60-talet, berättade mäklaren, och nu har huset dessvärre förfallit en del och det är en hel del renovering som behöver göras för att få huset i gott skick igen.

Men här fanns mängder av vackra gamla detaljer för den som ville renovera och återskapa det gamla. Till exempel bevarade spegeldörrar, pärlspont, brädgolv och originalfönster. Den klassiskt upphöjda katedern fanns kvar, liksom svarta tavlan. 

Att huset är en gammal skola kan ingen ta miste på. Rymden och de stora rummen är typiskt för en skolbyggnad. Totalt är huset på dryga 200 kvadratmeter. Förutom bevarat klassrum och kapprum fanns också den gamla gymnastiksalen en trappa upp, fortfarande med vissa redskap kvar.

1 av 3: Den gamla skolsalen hade fortfarande kvar sin upphöjda kateder med den svarta tavlan. Foto: Asmundur Sveinsson/SE360
2 av 3: På övervåningen fanns den gamla gymnastiksalen. Foto: Asmundur Sveinsson/SE360
3 av 3: Husets ena entré. Foto: Asmundur Sveinsson/SE360

Utgångspriset för skolan var 750 000 kronor, men flera budgivare tävlade om att bli ny ägare och enligt Hemnet landade slutpriset på 950 000 kronor. 

Se mer av huset HÄR! 

LÄS MER: Frida och Pontus räddade ett ödehus – nu bor de i drömhemmet 

LÄS MER: Mimmi och Andrej sa upp fast jobb och lägenhet – flyttar in i skåpbil

Funderar du på att köpa ett ödehus? Här är SVT-expertens bästa tips och råd inför köpet och hur du ska renovera! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!