Gården övergavs för 50 år sedan – nu är den till salu

Ingen har bott i huset sedan 70-talet. Nuvarande ägare påbörjade en renovering för flera år sedan, men på grund av sjukdom avstannade arbetet.

Foto: Fredrik Lundberg

1 av 2: Ingen har bott i huset sedan 70-talet. Nuvarande ägare påbörjade en renovering för flera år sedan, men på grund av sjukdom avstannade arbetet.

Huset har sex rum och kök och är 160 kvadratmeter stort.

Foto: Fredrik Lundberg

2 av 2: Huset har sex rum och kök och är 160 kvadratmeter stort.

Med en fantastisk utsikt över Gottröra kyrka ligger den gamla 1800-talsgården i Närtuna utanför Norrtälje.

Huset har stått öde i 50 år och ligger nu ute till försäljning. 

Den som köper det får räkna med en rejäl renovering – från golv till tak. 

Andra har också läst

Man behöver inte ha särskilt livlig fantasi för att se att Överlunda gård har potential att bli ett magiskt hem utöver det vanliga. Men den som slår till måste vara inställd på en totalrenovering. Huset har stått öde i 50 år och en påbörjad men oavslutad renovering gör att huset i dag främst är en oisolerad timmerstomme med utgrävda golv. 

Foto: Åsa Malmström/Husaffären i Roslagen

Utsikten är svårslagen.

Foto: Fredrik Lundberg

Salen med smalare trägolv och gul kakelugn.

Stort intresse för ödehuset

Intresset för den gamla 1800-talsgården är redan stort och mäklaren hoppas att rätt köpare ska dyka upp och återställa huset till dess forna glans. 

Prislappen är satt till 1,5 miljoner kronor. För det får du huvudbyggnaden på 160 kvadratmeter, en tomt på drygt 7 000 kvadratmeter plus en stor lada, vagnslider med förråd och jordkällare. 

– Den rätte för huset kan nog se de vackra timrade väggarna, kakelugnarna, vedspisen med kåpan, spegeldörrarna och så läget. Högt över nejden med utsikt mot Gottröra kyrka. För andra kan det nog verka som ett rivningsobjekt, säger mäklaren Åsa Malmström.

Foto: Åsa Malmström/Husaffären i Roslagen

På övervåningen ståtar en kakelugn.

Foto: Fredrik Lundberg

Är det här ditt framtida kök? Den som köper gården får räkna med att renovera från golv till tak innan huset är beboeligt igen.

Foto: Fredrik Lundberg

Flera lager av tapet vittnar om husets historia.

Saknar avlopp och isolering

Ingen har bott i huset sedan 1970-talet. Det finns inget avlopp och varken golv, tak eller väggar är isolerade. 

– Det är mycket som måste göras men flera vackra byggnadsdetaljer och material är bevarade, till exempel gamla trägolv och spegeldörrar med höga trösklar. Och planlösningen är fantastisk med kammare, sal och kattvindar. Hela huset andas gammal bebyggelse, långt ifrån de öppna planlösningar vi bygger i dag, säger Åsa Malmström. 

Foto: Fredrik Lundberg

Utgångspriset för gården är satt till 1,5 miljon kronor. Inte jättebilligt – men på köpet får du en tomt på drygt 7000 kvadratmeter med gamla bärbuskar och frukträd.

LÄS MER: Årets mest klickade objekt – husen som alla ville se 2019

LÄS MER: Förfallna huset har varit öde i årtionden – nu är det till salu 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande