1 av 3: Det charmiga lilla huset ligger på Södermalm i Stockholm och är till salu för 8,5 miljoner kronor. Foto: Stromsfoto/Calle Ström
2 av 3: Huset har en charmig och lummig gård. Det är svårt att tro att det här är centrala Stockholm. Foto: Stromsfoto/Calle Ström
3 av 3: Bostaden har två våningar. På övervåningen finns en balkong. Foto: Stromsfoto/Calle Ström

Gammalt dass och vedbod blev charmigt minihus – mitt i Stockholm

Har du svårt att bestämma dig om du vill bo på landet eller i stan? I hus eller lägenhet?

Här behöver du inte välja.

I det här lilla huset mitt på Södermalm i Stockholm får du en bit av allt.

Lite undangömd bland massor av grönska ligger det gula trähuset från sekelskiftet 1800/1900. Inte skulle någon kunna gissa att det gömmer sig små hus innanför de charmiga gatorna mitt på Södermalm i Stockholm. Men det gör det – den här bostaden är dessutom till salu just nu. Priset på 8,5 miljoner kronor vittnar också om att det är något alldeles speciellt.

– Det är lite som att komma in i en sommarstuga med lågt i tak på entréplan, men när man kommer upp en våning känns det som en vindsvåning. Det blir otroliga kontraster runtom i huset, säger Emil Nedler, mäklare på Bosthlm Fastighetsförmedling.

Lummigt och mysigt mellan Mariatorget och Medborgarplatsen. Foto: Stromsfoto/Calle Ström
Huset är på 68 kvadratmeter och har fyra rum och kök. Foto: Stromsfoto/Calle Ström

Har varit dass och keramikverkstad

Huset är från början inte alls byggt som ett hus, utan blev bostad först efter många år. Från början nyttjades byggnaden där bostaden i dag finns både som torkvind, vedbod, kolkällare, keramikverkstad och dass. 1975 byggdes nedervåningen om till en liten lägenhet på 24 kvadratmeter, vilken i dagsläget motsvarar köket och badrummet. Först 2011 gjordes en större renovering där den tidigare gamla torkvinden inreddes och byggdes om till bostadsyta.

Numera är bostaden en bostadsrättslägenhet i två våningar, totalt 68 kvadratmeter fördelade på fyra rum och kök.

– Det är lite engelsk radhuskänsla med det smala genom hela huset, säger Emil Nedler.

1 av 7: Köket, tillsammans med badrummet, var den ursprungliga bostaden i huset. Då var lägenheten på 24 kvadratmeter. Foto: Stromsfoto/Calle Ström
2 av 7: Renoverat kök med mycket plats. Foto: Stromsfoto/Calle Ström
3 av 7: Numera är bostaden på två våningar och 68 kvadratmeter. Foto: Stromsfoto/Calle Ström
4 av 7: Trappan som leder upp till den före detta torkvinden, som sedan 2011 är inredd och utökad bostadsytan. Foto: Stromsfoto/Calle Ström
5 av 7: Ett av husets två-tre sovrum. Foto: Stromsfoto/Calle Ström
6 av 7: Härlig hall och tv-rum på övervåningen. Foto: Stromsfoto/Calle Ström
7 av 7: Utgång till balkong med utsikt över grönskan. Foto: Stromsfoto/Calle Ström

Huset mitt i stan liknar lantligt litet hus

Här finns både balkong och uteplats och huset nås genom den mysiga gården som är enormt charmig med sin grusgång och sina många träd. Huset, som byggde 1908, är numera K-märkt. De tidigare förrådsdörrarna fick inte röras vid renoveringen, men skapar en speciell känsla. Här är det som att vara mitt i en lantlig villaidyll – trots att Södermalms gator ligger alldeles runt knuten.

– Jag älskar det, hade jag haft pengarna hade jag lätt köpt det. Vem vill inte bo i en ”villa på Söder”? säger Emil Nedler.

LÄS MER: Lägenheten där tiden stått stilla i 100 år – nu är den till salu

LÄS MER: Carola rustade upp 1800-talsgården – blev lantlig idyll

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande