1 av 2: Det här gamla missionshuset på 90 kvadratmeter är till salu. Foto: Daniel Bennelid
2 av 2: Huset ligger i Fästad, nordväst om Västervik, omgärdat av skog, åkrar och ett fåtal grannar. Foto: Daniel Bennelid

Gamla missionshuset till salu för 250 000 kronor

Sugen på att flytta in i ett gammalt missionshus?

Då har du chansen nu – det här huset utanför Västervik är nämligen till salu för 250 000 kronor.

Huset har sin gamla kyrksal kvar, men behöver lite upprustning.

I Fästad, norr om Gamleby, som i sin tur ligger en bit norr om Västervik, ligger det här gamla missionshuset som nu är till salu. Det röda huset, som klassas som fritidshus, är inte större än 90 kvadratmeter men har kvar sin stora sal sedan tiden det var kyrkoverksamhet här. Huset behöver en del upprustning – hur mycket beror på om man vill bo här permanent eller inte.

– Det är verkligen något för den som drömmer om ett renoveringsobjekt – här finns stora möjligheter, säger Erica Bergstedt, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

1 av 5: Här stiger man rakt in i hallen. Foto: Daniel Bennelid
2 av 5: Också hallen. Foto: Daniel Bennelid
3 av 5: Vardagsrummet. Foto: Daniel Bennelid
4 av 5: Köket är av enkel standard. Foto: Daniel Bennelid
5 av 5: Varken avlopp eller vatten finns i huset. Foto: Daniel Bennelid
Gammal rörspis i vardagsrummet. Foto: Daniel Bennelid

Behöver rustas upp

Det är ett charmigt hus omgärdat av skog, åkrar och ett fåtal grannar. Men det är också lite slitet. Utvändigt behöver huset målas. Även taket är gammalt och behöver läggas om. Vissa delar av innertaket på vinden behöver också bytas då det har blivit fuktskadat. Mer kan definitivt göras, men är inget måste.

– Det beror på vad man själv vill göra och om man vill nyttja det som fritids- eller permanentboende. De flesta som bor i området Fästad bor här permanent, säger Erica Bergstedt. 

1 av 5: Den gamla kyrksalen finns kvar och vittnar om att det en gång var ett missionshus. Foto: Daniel Bennelid
2 av 5: Bevarade böcker. Foto: Daniel Bennelid
3 av 5 Foto: Daniel Bennelid
4 av 5 Foto: Daniel Bennelid
5 av 5 Foto: Daniel Bennelid

Vatten och avlopp saknas

Huset har högt till tak och stora fönster som släpper in mycket ljus. I huset finns hall, vardagsrum, enkelt kök och den stora salen som avslöjar att huset tidigare använts som missionshus. Men standarden är enkel – vatten och avlopp saknas. Nuvarande ägare har hämtat vatten vid vattenkiosken sex kilometer bort.

Säljarna köpte huset 2015 och har bara varit på plats ungefär två veckor under somrarna. Tidigare ägdes fastigheten av Fästads Ev Lutherska Missionsförening som köpte den 1930 – men ingen vet när huset byggdes. Erica Bergstedt gissar dock på att det uppfördes kring sekelskiftet. Nu väntar det på nya ägare som vill rusta upp det. Priset för huset är 250 000 kronor och då ingår en tomt på 1 305 kvadratmeter.

LÄS MER: Så förvandlade Mersina och Marcus gamla sommarstugan till vackert sekelskifteshem 

LÄS MER: Titta in ett annat missionshus som nyligen var till salu

Aktuellt just nu