Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nu är Logården, i Stöde utanför Sundsvall, till salu för knappt en halv miljon kronor.Nu är Logården, i Stöde utanför Sundsvall, till salu för knappt en halv miljon kronor.Nu är Logården, i Stöde utanför Sundsvall, till salu för knappt en halv miljon kronor.
Nu är Logården, i Stöde utanför Sundsvall, till salu för knappt en halv miljon kronor. Foto: Emma Larsson

Gamla barnhemmet till salu – för 495 000 kronor

Sveriges just nu mest populära hus på Hemnet är ett slitet gammalt barnhem utanför Sundsvall.

Med sina 600 kvadratmeter och 495 000 kronor i utgångspris är det många som blivit intresserade.

– Det är speciellt att få förmedla den här typen av objekt, säger mäklaren Karin Hildingsson.

Barnhem, äldreboende och bageri. Det är bara lite av vad det här huset använts till sedan det stod färdigt i början av 1900-talet. Från början var det ett barnhem, men blev senare ett äldreboende som renoverades på 1950-talet. På den tiden bedrevs jord- och skogsbruk på gården och äldreboendet var självförsörjande. Tidigare ägare har använt huset för bageri och loppis.

De nuvarande ägarna har i stället haft huset bland annat som kursgård.

– Vi har haft besökare från hela världen och det har varit fantastiskt, men det är dags att lämna över facklan till någon annan. Det är med tungt hjärta vi fattat beslutet om att sälja, säger Linda Ghaderi, en av ägarna.

Huset har 23 rum.Huset har 23 rum.Huset har 23 rum.
Äldreboende och barnhem – två saker som huset använts till.Äldreboende och barnhem – två saker som huset använts till.Äldreboende och barnhem – två saker som huset använts till.
Huset är i behov av omfattande renoveringar.Huset är i behov av omfattande renoveringar.Huset är i behov av omfattande renoveringar.
På senare år har huset använts som kursgård och konstnärskollektiv.På senare år har huset använts som kursgård och konstnärskollektiv.På senare år har huset använts som kursgård och konstnärskollektiv.
Samlingsrum.Samlingsrum.Samlingsrum.
1 AV 5
Huset har 23 rum.
Foto: Emma Larsson
2 AV 5
Äldreboende och barnhem – två saker som huset använts till.
Foto: Emma Larsson
3 AV 5
Huset är i behov av omfattande renoveringar.
Foto: Emma Larsson
4 AV 5
På senare år har huset använts som kursgård och konstnärskollektiv.
Foto: Emma Larsson
5 AV 5
Samlingsrum.
Foto: Emma Larsson

Mest klickat på Hemnet

Det är lätt att tro att Logården stått tomt de senaste åren, för nog ser huset slitet ut. Men faktum är att det aldrig varit obebott. Linda Ghaderi med familj bodde permanent på gården de första åren, men de senaste åren har de växlat mellan att bo i Stöde och i Stockholm. Därför finns bara enklare möblering kvar.

Logården är just nu det mest klickade huset på Hemnet, något som Karin Hildingsson på Carlsson Ring Fastighetsmäkleri tror beror på att det är ett unikt objekt med stora ytor och annorlunda utformning. Dessutom är priset inte mer än knappt en halv miljon kronor. Men den som köper får räkna med en hel del jobb.

Det gamla bageriet.Det gamla bageriet.Det gamla bageriet.
Bageriet är i okej skick.Bageriet är i okej skick.Bageriet är i okej skick.
Den förra ägaren använde huset som bageri och loppis.Den förra ägaren använde huset som bageri och loppis.Den förra ägaren använde huset som bageri och loppis.
Bagarstugan.Bagarstugan.Bagarstugan.
1 AV 4
Det gamla bageriet.
Foto: Emma Larsson
2 AV 4
Bageriet är i okej skick.
Foto: Emma Larsson
3 AV 4
Den förra ägaren använde huset som bageri och loppis.
Foto: Emma Larsson
4 AV 4
Bagarstugan.
Foto: Emma Larsson

LÄS MER: Kusliga läskfabriken stylades till något magiskt 

I behov av omfattande renovering

Att huset en gång i tiden varit riktigt fint råder det inga tvivel om. Men numera är det i mycket dåligt skick och i behov av omfattande renovering. Framför allt är tak och fasad behöver en hel del omsorg, då taket under många år varit otätt.

Huset är på 600 kvadratmeter och har 23 rum. På övervåningen finns en vacker punschveranda och i källaren ett bageri. Till fastigheten hör också stall, loge, ladugård och bagarstuga. Tomten är på 9 130 kvadratmeter och består av både gräsmatta och åkermark/betesmark – här passar det bra både att odla och att ha enklare djurhållning.

Logården har ett fint läge 35 kilometer utanför Sundsvall.Logården har ett fint läge 35 kilometer utanför Sundsvall.Logården har ett fint läge 35 kilometer utanför Sundsvall.
Logården har ett fint läge 35 kilometer utanför Sundsvall. Foto: Emma Larsson
Sekelskiftesstilen är inte lika påtalande sedan alla fönster byttes ut till tidstypiska fönster under renoveringen på 50-talet.Sekelskiftesstilen är inte lika påtalande sedan alla fönster byttes ut till tidstypiska fönster under renoveringen på 50-talet.Sekelskiftesstilen är inte lika påtalande sedan alla fönster byttes ut till tidstypiska fönster under renoveringen på 50-talet.
Sekelskiftesstilen är inte lika påtalande sedan alla fönster byttes ut till tidstypiska fönster under renoveringen på 50-talet. Foto: Emma Larsson

LÄS MER: 100-åriga villan – ett ruckel för 12 miljoner kronor 

LÄS MER: Fynda drömhus! Här är vackra villorna som reas ut