Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Fyndläge på sommarhus – 10 drömhus med nytt lägre pris

Är du på jakt efter ett sommarhus? Då kan det vara rätt läge att slå till i höst.
Just nu ligger flera charmiga hus ute till försäljning på Hemnet med nytt lägre pris.
Vi samlat tio idylliska sommarhus – från budget till lyx.

LEVA&BO Redaktionen
Foto: Svensk fastighetsförmedling/Fastighetsbyrån

1. Vill du köpa fritidshus? Här är mäklarens tips

Drömmer du om en mysig stuga på landet eller ett fritidshus nära vattnet?  Då är du inte ensam. De senaste åren har intresset för fritidshus ökat och antalet köpare på marknaden blir allt fler.

– Vi ser att fler har möjlighet att köpa fritidshus nu än förr, och det kommer fler spekulanter på visningarna, säger Steinar Lund, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

 

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL FYNDHUSEN!

Hösten är en bra tid att leta sommarhus om man vill göra ett fynd. Annonserna ligger ute längre än under våren då spekulanterna är fler.
Siffror från Booli visar att andelen prissänkta fritidshus under hösten varit högre i nästan alla län jämfört med förra året. Det kan alltså vara smart att slå till nu.
– Många vill sälja fritidshuset innan vintern för att slippa betala för en hel säsong då huset inte nyttjas, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Mäklarens tips

Funderar du på att köpa sommarhus ger mäklaren några tips här.

Skriv upp dig på mejllistor

Håll koll på marknaden genom att fylla i en intresseanmälan hos olika mäklarbyråer. Då får du ett mejl när ett fritidshus är till salu inom det område och prisklass du är intresserad av.

– Många fritidshus säljs utan att de läggs ut på nätet. Därför är det bra att finnas med i mäklarnas register, berättar Steinar Lund, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Köp en bit från vattnet

Att ha ett fritidshus nära havet eller med sjöutsikt är mångas dröm därför är hus vid vattnet bra mycket dyrare än andra i samma storlek.

– Fler och fler söker sig till lantliga områden i stället för vattnet. Om man letar 2-3 kilometer från vattnet kan man hitta ett jättetrevligt hus för mindre pengar.

Kolla avloppet

Har du vunnit budgivningen om drömstugan på landet? Då finns det en sak du bör göra innan du skriver under kontraktet.

– Skulle drömstugan ha enskilt avlopp se då till att du har fått all relevant information rörande avloppet. Ett nytt avlopp kan bli en dyr historia och kan i värsta fall kosta ett par hundra tusen.

 

Klicka vidare för att se 10 fina och prissänkta sommarhus till salu just nu.

 

 

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

2. Fäbod med anor från 1600-talet i Leksand

Forsbodarna är ett av Leksands största fäbodställen och har anor från 1600-talet. Nu finns chans att köpa en liten fäbod mitt i vitsippskogen. Stugan är någon av de sötaste vi sett!

Huset beskrivs som mycket välbevarad i originalutförande. I storstugan finns ljusa, breda trätiljor på golvet och i taket. Väggarna har en ljus tapet och här finns också en platsbyggd våningssäng och bänkar längst med väggarna målade i turkos.
Priset på stugan ligger nu på 215 000 kronor. Då ingår även alla inventarier så som en charmig gungstol – perfekt för att koppla av i framför eldstaden under kyliga höstkvällar.

 

Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling

3. Gulligt hus från 1910 i Smedjebacken

Pyttebo som huset kallas gör verkligen skäl för sitt namn. Huset från 1910 ser ut att ha ätit en krymp-kaka från "Alice i Underlandet" och förvandlats till en minivilla.

Nu kan det söta huset bli ditt för 285 000 kronor.
Huset som är på totalt 60 kvadratmeter ligger på en lummig tomt i Östermoren utanför Smedjebacken i Dalarna. Mäklaren skriver att exteriören är i gott skick med bland annat ny tilläggsisolerad fasadpanel och att vatten och el är indraget med enklare avlopp till stenkista. Det finns också duschutrymme och mulltoa. Invändigt behöver man dock göra en del renovering.

 

Foto: Fastighetsbyrån

4. Kalkstenshus i Rute på Gotland

Drömmer du om ett hus på Gotland kanske det här kalkstenshuset från 1909 kan vara något? Huset ligger i Rute på norra Gotland och är en riktig idyll om man gillar trädgårdsskötsel.

På tomten finns flera byggnader. Bland annat en vacker gammal lada och en spa-avdelning med bastu och badkar. Bland annat fanns Gotlands första lanthandel här, skriver mäklaren.
Köket i kalkstenshuset är från Marbodal och renoverades 2007. Här finns öppen spis både i köket och intill matplatsen. Från köket når man en uteplats med ett intilliggande utekök.
Säljaren skriver att de satsat på gotländska byggmaterial med lång hållbarhet och att trädgården är uppbyggd med bland annat rosor, bärbuskar och fruktträd: "Olika exotiska växter trivs bra och vi har aprikosträd, persikoträd och valnötsträd. I det lilla växthuset finns mest kryddor och i det stora finns vinbärsrankor (som gav 40 kg förra året) samt ett stort fikonträd med rikliga skördar."
Till fastigheten hör skogs- och betesmarker på totalt 19,5 hektar och priset ligger nu på 3 950 000 kronor.

 

Foto: Fastighetsbyrån

5. Sommarhus på ö i Hamburgsund

Har du en lite (eller ja, ganska mycket) tjockare plånbok än de flesta som letar sommarstuga så kanske du letar drömlägen som detta. Här bor du gott på en ö utanför Hamburgsund på Västkusten.

Huset, eller husen, ligger i en gammal fiskehamn. Förutom huvudbyggnaden som är på totalt 128 kvadratmeter, två rymliga sjöbodar och en gäststuga.
Det stora huset har ett riktigt härligt arbetskök med både eldstad och vedspis. Här finns fyra rum och både tvättstuga och helkaklas badrum.
Fastigheten lades ut för 13,5 miljoner men är nu sänkt till 11,5 miljoner.

 

Foto: Fastighetsbyrån

6. Sommarhus utanför Gnarp

Stugan i populära Sörfjärden – mellan Hudiksvall och Sundsvall – har anor från 1700-talet. Huset har tillhört operasångerskan Karin Grönvall och maken Einar Grönvall, violinist i Källströmskvartetten.

I annonsen skriver mäklaren att paret som bodde i Stockholm var några av de första sommargästerna i området när de köpte stugan 1930. Varje sommar ska de ha rest med ångbåt från Slussen i Stockholm till sitt älskade sommarställe utanför Gnarp.
Här bor man fem minuter gångväg från Sörfjärdens fiskeläge, hamn och Norrlandskustens längsta sandstrand, skriver mäklaren. Vid stugan ska man kunna höra bruset från Gnarpsån där man kan fiska harr och havsöring. Visst låter det som en riktig idyll?
Huset har sex rum fördelat på 100 kvadratmeter och utgångspriset ligger nu på 500 000 kronor.

 

Foto: Fastighetsbyrån

7. Villavagn på Eriksöre Camping på Öland

Gillar du gemenskapen man får på en camping kanske det här kan vara något för dig? Villavagnen på Eriksöre Camping på Öland ligger ute till försäljning och kan bli din för 344 000 kronor.

Villavagnen har fyra rum fördelat på 39 kvadratmeter. Här finns ett trädäck i söderläge och möblerna ingår i köpet.
Mäklaren skriver att säljaren ägt vagnen sedan en var ny 2006 och har aldrig hyrt ut den. Dock är det möjligt att hyra ut den via campingen. Villavagnen står på arrenderad mark men det är möjligt att ansluta sig till bostadsrättsföreningen.

 

Foto: Sjönära Fastighetsmäklare

8. Stuga på Runmarö på Värmdö 

Det här huset ligger på Runmarö i Värmdö kommun i Stockholms skärgård. Huset beskrivs som välskött, med insynsskyddad tomt och med tillgång till båtplats i Söderby.

Totalt finns tre hus på tomten som binds samman med ett stort trädäck.

Ett sommarhus i Stockholms skärgård är det många som drömmer om. Men närheten till stan och vattnet gör också att priserna är högre. Kan man tänka sig att bo lite längre in på en ö, utan brygga kan man komma undan med lite bättre pris. Som det här huset som är prissänkt med 300 000 kronor och nu ligger på 2 695 000 kronor.

 

Foto: Fastighetsbyrån

9. Charmig liten gård utanför Vetlanda

Det charmiga lilla huset ligger i Alseda utanför Vetlanda i Småland. Här finns flera charmiga detaljer så som kakelugn, vedspis och murad eldstad.

 

Huset är på 107 kvadratmeter fördelat på fem rum. Tomten på drygt 3 300 kvadratmeter ligger enskilt och här finns också ett stort uthus med förrådsutrymmen, torrdass och vedbod smart en jordkällare. Det finns också en manuell vattenpump.
Utgångspriset ligger på 375 000 kronor och då ingår alla möbler.

 

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

10. Timmerhus från 1800-talet i Västervik 

Ett riktigt charmigt timmerhus! Huset ligger i Lofta utanför Västervik och är från 1800-talet med många bevarade originaldetaljer så som väggmålningar. 

Huset är på totalt 95 kvadratmeter och har fina detaljer som bland annat eldstäder, spegeldörrar, plankgolv och ljusa fina väggmålningar som troligtvis är från tidigt 1800-tal.
Den lummiga tomten på drygt 1100 kvadratmeter omges av ett rött trästaket. Här finns också ett uthus med dass.
Huset låg till en början ute för 425 000 kronor men är nu prissänkt till 375 000 kronor. Budgivningen har börjat på huset men lingen har lagt över utgångspriset.

 

Foto: Lofsdalens Fastighetsförmedling

11. Fäbod från 1800-talet i Härjedalen

Den charmiga fäboden är från tidigt 1800-tal och ligger i Lofsdalen. Kanske ett perfekt ställe om du gillar skidåkning?

Mäklaren beskriver det som ett "unikt tillfälle" att ta över huset då liknande fäbodar ofta går i generationer.

Nu är den dessutom prissänkt med 200 000 kronor och ligger på 775 000 kronor.
Fäbodvallen består av ett boningshus med två rum varav den ena har en stor murad öppen spis. Här finns också två ladugårdar, en förrådsbyggnad, ett gammalt kokhus, en äldre jordkällare samt ett utedass.
Uppvallen som området heter är speciellt på så sätt att det bland annat finns fornlämningar här. Det gör att det finns vissa restriktioner vad man får göra på en del av den en hektar stora tomten.

LÄS MER: Mentalsjukhuset i Kramfors övergavs – se de kusliga bilderna inifrån