Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Fynda fina villor – här är bostadsmarknadens dolda objekt

Alla som surfat mycket på Hemnet har ramlat över dem – husen som säljs på exekutiv auktion av Kronofogden.

Men vad innebär det att köpa ett hus på exekutiv auktion och vad är viktigt att tänka på? Här är expertens tips och råd!

 

Bläddra vidare för att se 10 hus till salu hos Kronofogden just nu.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

1 av 11

1. Bostäder som säljs på exekutiv auktion hos Kronofogden

Kronofogdens exekutiva försäljningar sker av flera skäl. Det vanligaste är att Kronofogden utmätt fastigheten för att driva in skulder, men det kan också vara så att banken begär att en bostad säljs för att lånen inte har betalats.

Säljs i befintligt skick

Att köpa ett hus på exekutiv auktion kan vara prisvärt – men som köpare ska man vara medveten om att det inte är lika tryggt som att köpa genom en mäklare.
– Man köper det man ser och även det man inte ser, i befintligt skick och utan garantier. Det går inte att i efterhand reklamera fel eller träda ifrån köpet utan att riskera att förlora sin handpenning. Det är endast en visning och man har inte utrymme för en egen djupare besiktning, säger Ebba Söderström, kronofogde i Gävle.

Annonseras ut på Hemnet och Kronofogdens sajt

Själva proceduren är långt ifrån lika inspirerande och flexibel som en vanlig försäljning där en mäklare slår knut på sig själv för att framhäva bostaden och jaga potentiella köpare.
Husen läggs ut på "auktionstorget" på Kronofogdens hemsida, på Hemnet och i Post- och Inrikes Tidningar. Annonserna innehåller ganska lite information och vanligtvis visas inga planlösningsskisser eller interiörbilder – av integritetsskäl.
Visningen hålls oftast under arbetstid en vardag, och det kan hända att en låssmed måste tillkallas för att man ska komma in i huset.
– Ett råd till den som vill köpa fastighet är att noga ta del av den beskrivning och värdering som gjorts. Och att ställa frågor till auktionsförrättaren om något är oklart, säger Ebba Söderström.

Så går köpet till vid en exekutiv auktion

Vissa banker erbjuder inte bolån vid köp på exekutiv auktion – så stäm av med ditt bolåneinstitut innan köp.
Själva auktionen sker sedan på plats hos Kronofogden. Kan man inte närvara får man antingen skicka ett ombud alternativt delta på telefon från ett annat av myndighetens kontor.
Spekulanterna avgör själva vilket belopp budgivningen börjar på, men för att huset ska säljas måste budet uppnå det så kallade skyddsbeloppet som är satt utifrån de fodringar som finns.
– Ett lågt skyddsbelopp innebär inte att det är större chans att fynda. Kronofogden ska nämligen också se till att fastigheten säljs till ett rimligt pris i förhållande till sitt värde, säger Ebba Söderström.
Handpenningen på tio procent ska betalas direkt – så det gäller att vara redo för det.

Kan bli billigt på exekutiv auktion

Ebba Söderström har ingen statistik över vilka som köper fastigheter på exekutiv auktion, men hennes magkänsla säger att det ofta är firmor som rustar upp hus och säljer vidare. 
Hur lätt är det då att fynda?
– Marknaden styr vad egendomen verkligen är värd, den värdering som vi låtit göra är endast en uppskattning. Det gör att vi ibland säljer under marknadsvärdet och ibland över. I storstäderna får vi generellt bud närmare eller över det uppskattade marknadsvärdet, på landsbygden kan det variera. Det händer naturligtvis att ett köp genom Kronofogden kan bli prisvärt, säger Ebba Söderström.
Man bör ha i åtanke att den som berörs av försäljningen kan överklaga beslutet, men det är sällan domstolar häver försäljningen på grund av att det sålts för billigt.
LÄS MER: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen

Ta med besiktningsman på visningen

En som köpt flera bostäder på exekutiv auktion är P-O Hemlin som renoverar hus och säljer vidare.
– Vissa hus går hyfsat billigt. Ett tips är att ta med sig en besiktningsman eller någon kunnig snickare på visningen, säger han.
Det händer att hus som säljs på exekutiv auktion inte är utrymda på dagen för tillträde. P-O har själv varit med om det.
– Då begärde vi avhysning av Kronofogden som tömde huset och bytte lås utan att vi behövde betala något, berättar han.
LÄS MER: Fallfärdiga rucklet sålt – för nästan fem miljoner kronor

Sammanfattning/Så går en husförsäljning på exekutiv auktion till:

• Fastigheterna annonseras ut på Hemnet, i Post- och Inrikes Tidningar samt på kronofogden.se/auktionstorget.
• Det ges endast en visning, oftast under veckodagar.
• Det ges ingen möjlighet till egen besiktning, man köper huset i befintligt skick.
• Det finns vissa banker som inte erbjuder bolån vid köp från Kronofogden.
• Auktionen sker på utannonserat datum på plats hos Kronofogden.
• Handpenningen ska betalas direkt.
• Det går inte att ångra köpet utan att förlora handpenningen.
• Försäljningen kan överklagas och det händer att hus inte är utrymda vid tillträdet.

Klicka vidare för 10 hus som säljs på exekutiv auktion snart.


LÄS MER: 
Köpa renoveringsobjekt? Ernst Kirchsteigers bästa tips
1 av 11