Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Fynda fina villor – här är bostadsmarknadens dolda objekt

Alla som surfat mycket på Hemnet har ramlat över dem – husen som säljs på exekutiv auktion av Kronofogden.

Men vad innebär det att köpa ett hus på exekutiv auktion och vad är viktigt att tänka på? Här är expertens tips och råd!

 

Bläddra vidare för att se 10 hus till salu hos Kronofogden just nu.

Angelica Israelsson
Foto: TT NYHETSBYRÅN

 

1. Bostäder som säljs på exekutiv auktion hos Kronofogden

Kronofogdens exekutiva försäljningar sker av flera skäl. Det vanligaste är att Kronofogden utmätt fastigheten för att driva in skulder, men det kan också vara så att banken begär att en bostad säljs för att lånen inte har betalats.

 

Säljs i befintligt skick

 Att köpa ett hus på exekutiv auktion kan vara prisvärt – men som köpare ska man vara medveten om att det inte är lika tryggt som att köpa genom en mäklare.

– Man köper det man ser och även det man inte ser, i befintligt skick och utan garantier. Det går inte att i efterhand reklamera fel eller träda ifrån köpet utan att riskera att förlora sin handpenning. Det är endast en visning och man har inte utrymme för en egen djupare besiktning, säger Ebba Söderström, kronofogde i Gävle.

Annonseras ut på Hemnet och Kronofogdens sajt

 Själva proceduren är långt ifrån lika inspirerande och flexibel som en vanlig försäljning där en mäklare slår knut på sig själv för att framhäva bostaden och jaga potentiella köpare. 

Husen läggs ut på "auktionstorget" på Kronofogdens hemsida, på Hemnet och i Post- och Inrikes Tidningar. Annonserna innehåller ganska lite information och vanligtvis visas inga planlösningsskisser eller interiörbilder – av integritetsskäl. 

Visningen hålls oftast under arbetstid en vardag, och det kan hända att en låssmed måste tillkallas för att man ska komma in i huset. 

– Ett råd till den som vill köpa fastighet är att noga ta del av den beskrivning och värdering som gjorts. Och att ställa frågor till auktionsförrättaren om något är oklart, säger Ebba Söderström. 

Så går köpet till vid en exekutiv auktion

 Vissa banker erbjuder inte bolån vid köp på exekutiv auktion – så stäm av med ditt bolåneinstitut innan köp.

Själva auktionen sker sedan på plats hos Kronofogden. Kan man inte närvara får man antingen skicka ett ombud alternativt delta på telefon från ett annat av myndighetens kontor. 

Spekulanterna avgör själva vilket belopp budgivningen börjar på, men för att huset ska säljas måste budet uppnå det så kallade skyddsbeloppet som är satt utifrån de fodringar som finns.

– Ett lågt skyddsbelopp innebär inte att det är större chans att fynda. Kronofogden ska nämligen också se till att fastigheten säljs till ett rimligt pris i förhållande till sitt värde, säger Ebba Söderström.

Handpenningen på tio procent ska betalas direkt – så det gäller att vara redo för det.

Kan bli billigt på exekutiv auktion

Ebba Söderström har ingen statistik över vilka som köper fastigheter på exekutiv auktion, men hennes magkänsla säger att det ofta är firmor som rustar upp hus och säljer vidare. 

Hur lätt är det då att fynda?

– Marknaden styr vad egendomen verkligen är värd, den värdering som vi låtit göra är endast en uppskattning. Det gör att vi ibland säljer under marknadsvärdet och ibland över. I storstäderna får vi generellt bud närmare eller över det uppskattade marknadsvärdet, på landsbygden kan det variera. Det händer naturligtvis att ett köp genom Kronofogden kan bli prisvärt, säger Ebba Söderström.

Man bör ha i åtanke att den som berörs av försäljningen kan överklaga beslutet, men det är sällan domstolar häver försäljningen på grund av att det sålts för billigt.

LÄS MER:Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen

Ta med besiktningsman på visningen

 En som köpt flera bostäder på exekutiv auktion är P-O Hemlin som renoverar hus och säljer vidare.

– Vissa hus går hyfsat billigt. Ett tips är att ta med sig en besiktningsman eller någon kunnig snickare på visningen, säger han. 

Det händer att hus som säljs på exekutiv auktion inte är utrymda på dagen för tillträde. P-O har själv varit med om det.

– Då begärde vi avhysning av Kronofogden som tömde huset och bytte lås utan att vi behövde betala något, berättar han.

LÄS MER:Fallfärdiga rucklet sålt – för nästan fem miljoner kronor

Sammanfattning/Så går en husförsäljning på exekutiv auktion till:

 • Fastigheterna annonseras ut på Hemnet, i Post- och Inrikes Tidningar samt på kronofogden.se/auktionstorget.

• Det ges endast en visning, oftast under veckodagar.

• Det ges ingen möjlighet till egen besiktning, man köper huset i befintligt skick.

• Det finns vissa banker som inte erbjuder bolån vid köp från Kronofogden.

• Auktionen sker på utannonserat datum på plats hos Kronofogden.

• Handpenningen ska betalas direkt.

• Det går inte att ångra köpet utan att förlora handpenningen.

• Försäljningen kan överklagas och det händer att hus inte är utrymda vid tillträdet.

Klicka vidare för 10 hus som säljs på exekutiv auktion snart.

LÄS MER: Köpa renoveringsobjekt? Ernst Kirchsteigers bästa tips

 

 

Foto: Skärmdump Hemnet

2. 60-talsvilla på Malmös gräddhylla

Här är Kronofogdens högst värderade objekt just nu. En 60-talsvilla på Malmös gräddhylla med promenadavstånd till Ribersborgsstranden. 

Den här 1,5-plansvillan ligger på en attraktiv adress i stadsdelen Bellevue sjösida i sydvästra Malmö – bara några hundra meter från vattnet.
Huset som är byggt 1962 har en häftig exteriör med stora fönsterpartier, en iögonfallande steninklädd skorsten samt en överbyggd uteplats med öppen spis.
Boytan på 240 kvadrat plus biytan på 180 kvadrat rymmer sju rum och kök samt en källare. Uppskattat värde är 10 500 000 kronor.

 

Foto: Skärmdump Hemnet

3. Villa med hästgård i Höganäs

Här är en liten hästgård på vackra Kullahalvön – med stall, ridbana och ett modernt bostadshus.

I skånska Höganäs kommun ligger den här hästgården modell mindre. Själva bostadshuset, som är byggt 2005, är i fint skick med fem rum och kök fördelade på 171 kvadratmeter.
Till huset hör ett litet stall med tre boxar och en spolspilta. I samma byggnad finns också ett loft och garage.
Den drygt 7000 kvadratmeter stora tomten rymmer bland annat ett utespa, trädgård med altan samt en belyst ridbana. Uppskattat värde är 5 000 000 kronor.

 

Foto: Skärmdump Hemnet

4. Renoverat 50-talshus i Lund

Vi stannar kvar i Skåne. I Lund ligger det här 50-talshuset som fått ett modernt utseende med stora fönsterpartier.

Den här enplansvillan är belägen strax utanför Lunds centrum med närhet till skola. Huset är ursprungligen byggt 1958, men har renoverats och byggts ut för sju år sedan och ger i dag ett modernt intryck med putsad fasad och flera stora fönsterpartier.
De 187 kvadraten rymmer kök, vardagsrum, två sovrum, två badrum, tvättstuga och förråd. Tillhörande tomt är 1500 kvadrat stor. Uppskattat värde är 4 400 000 kronor.

 

Foto: Skärmdump Hemnet

5. Utbyggt fritidshus i Saltsjöbaden

Den här sommarstugan har fått en rejäl uppdatering. Den har nu en annorlunda planlösning med stora gemensamhetsytor i två etage.

I Saltsjöbaden utanför Stockholm finns den här enplansvillan placerad på en drygt 2 000 kvadratmeter stor skogstomt. Det är ursprungligen ett fritidshus byggt 1953 som renoverats och byggts ut för drygt tio år sedan.
Huset är byggt i två etage med en lite annorlunda planslösning med stora gemensamhetsytor och endast ett regelrätt sovrum. Från altanen har man fri utsikt över skogen. Uppskattat värde 8 5000 000 kronor.

 

Foto: Skärmdump Hemnet

6. 60-talsvilla med pool i Tyresö

I en populär villaförort utanför Stockholm hittar vi den här tegelvillan – med stort trädäck och utomhuspool.

Enplanshuset med källare är byggt 1968, men har löpande moderniserats. Köket är nyrenoverat med köksö, vinkyl, bänkskivor i granit och en ho i mässing.
Här finns också fem sovrum, gillestuga, bastu och fräscht duschrum med golvvärme.
På tomten finns ett stort trädäck i flera etage med inbyggd pool.
Huset ligger i Tyresö som har bra kommunikationer in till Stockholm city. Uppskattat värde är 5 250 000 kronor.

 

Foto: Skärmdump Hemnet

7. Villa med bra läge utanför Södertälje

Med bra läge i Järna ligger det här drygt 10 år gamla huset byggt i traditionell stil.

Det här 1,5-planshuset i Järna, söder om Södertälje, är byggt 2007. Huset har en yta på 141 kvadratmeter med totalt sju rum plus kök. Här finns bland annat golvvärme och ett hörnbadkar.
Trädgården på 761 kvadratmeter täcks delvis av trätrall med plastskärmar som fönster. Från huset är det gångavstånd till skolor, livsmedelsbutik och kommunikationer. Uppskattat värde är 4 100 000 kronor.

 

Foto: Skärmdump Hemnet

8. Gulligt torp i Dalarna

Något för den händige? Det här charmiga sekelskifteshuset utanför Rättvik har generös takhöjd och flera kakelugnar.

Utanför Rättvik i Dalarna ligger det här trähuset byggt 1909. Huset är sjönära med generös takhöjd och kakelugnar. I huset finns fyra rum och kök fördelade på två plan. Boytan är 81 kvadratmeter och biytan 15 kvadratmeter.
På den tillhörande knappt 1 300 kvadratmeter stora naturtomten ligger en gäststuga och ett förråd. Uppskattat värde är 425 000 kronor.

 

Foto: Skärmdump Hemnet

9. Modernt hus i Ockelbo

Det är lite trolsk stämning över det här huset som har en bäck som rinner på tomten. 

I Ockelbo i Gästrikland ligger det här gråblåa trähuset på 150 kvadratmeter med fem sovrum från 2006. På entréplanet ligger bland annat vardagrummet med täljstenskamin och burspråk samt utgång till husets uterum.
På den 6 300 kvadratmeter stora tomten finns bland annat en grusad infart med björkallé, en trädgård med gräsmatta, träd och stenbelagd uteplats.
En bäck rinner genom tomten och det finns en liten brygga vid vattenlinjen. Uppskattat värde 1 900 000 kronor.

 

Foto: Skärmdump Hemnet

10. Vitputsat hus i västra Skåne

Detta charmiga vitputsade hus i skånska Hyllinge är byggt 1919 och är nu värderat till 1,6 miljoner.

Det rejäla och trevliga huset i Hyllinge utanför Helsingborg rymmer totalt sju rum och kök. Husets totalyta uppskattas till cirka 150 kvadratmeter fördelade på 1,5 plan. Det finns även en källare med pannrum och tvättstuga som nås från utsidan. Trädgårdstomten är drygt 1 000 kvadratmeter stor. Uppskattat värde är alltså 1 600 000 kronor.

 

Foto: Skärmdump Hemnet

11. Charmigt trähus i småländska Torsås

Det är svårt att inte förälska sig i det här idylliska lilla trähuset – som stoltserar med inglasad veranda, fruktträdgård och öppen spis.

Supergulligt gammalt trähus med inglasad veranda, öppen spis och kakelugn strax utanför Torsås i Småland.
Huset, som är byggt 1923, har tre rum och kök med en boyta på 80 kvadratmeter och en biyta på 31 kvadratmeter. Det pågår en renovering av kök och ytskikt i huset. Trädgården med grusade gångar, fruktträd och buskar är på 850 kvadratmeter. Uppskattat värde är 350 000 kronor.

LÄS MER: Emilia, 28, köpte en ödegård för 35 000 kronor
LÄS MER: Ödehus och ruckel som sålts på Hemnet