1 AV 2
Det här charmiga stenhuset med pool ligger i Fole.
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Gotland - Visby
2 AV 2
Ett av fritidshusen på Gotland – här på östra sidan.
Foto: Daniel Valstad, Esoft

Fritidshus på Gotland – som är billigare än en etta i Stockholm

Ett sommarhus vid havet – gärna på Gotland! Ja, det är så drömmarna om sommarstugan ser ut för många. Tråkigt nog är det allt för ofta som idén om ett fritidsboende aldrig förverkligas. 

Kanske är det priset som sätter stopp? Men det går faktiskt att hitta fantastiska hus – för kanske mindre än du tror. Här är några exempel från Gotland. 

Lovisa Dahlström

Efter fjolårets rekordsommar är efterfrågan på fritidshus ovanligt hög. Och det är inte vilka boenden som helst svenskarna drömmer om. Enligt en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling framtagen av Kantar Sifo, vill exempelvis sju av tio att semesterboendet ska ligga vid havet eller vid en sjö. Ligger huset dessutom i Bohuslän, Skåne eller på Gotland så är mångas krav uppfyllda. 

Hur mycket var och en är beredd att betala för en sommarstuga är så klart högst individuellt, men det behöver kanske inte alltid vara så dyrt som man tror. Det går faktiskt att hitta fantastiska hus – för mindre än 3 miljoner kronor. Priset på många enrumslägenheter i Stockholm.

Här har vi samlat åtta av dessa – belägna på underbara Gotland.

1. Lantlig 1700-talsidyll på östra Gotland

År 2016 påbörjades en grundlig renovering av gården, och under tiden fram tills i dag har fastigheten kommit att utvecklas till en riktig pärla. Foto: Daniel Valstad, Esoft

Huset från 1700-talet, som snarare kan kallas för mindre gård, ligger precis vid strandsocken på östra Gotland.

Bostadshuset på 67 kvadrat är i så bra skick det kan bli och till fastigheten hör också ett före detta brygghus, ladugård, lada, magasin och vinkällare. Från början byggdes huset som bulhus, alltså med en speciell teknik där väggarna består av liggande, grova plankor. På sina ställen är detta fortfarande bevarat. 

År 2016 påbörjades en grundlig renovering av gården, och under tiden fram tills i dag har fastigheten kommit att utvecklas till en riktig pärla. Huset har många extra sovplatser och i ladan är det optimalt att duka upp för stora festliga middagar. Pris: 2 975 000 kronor. TITTA IN I HUSET HÄR!  

2. Topprenoverat kalkstenshus på norra Gotland

Huset på hela 135 kvadratmeter ligger på norra Gotland och har fem rum och kök. Foto: Fastighetsbyrån Gotland / SE360

Året runt eller som bostad under semestern. Det här nyrenoverade kalkstenshuset fungerar som både och. 

Huset på hela 135 kvadratmeter ligger på norra Gotland och har fem rum och kök. Tillhörande finns dessutom både gäststuga, maskinhall och garage. 

Förutom priset, husets läge och dess skick imponerar också utsikten över ängarna. Helt magisk. På tomten som är 952 kvadratmeter står en liten röd gäststuga. Perfekt för övernattande vänner och familj. Lillstugan har både eget kök och badrum. 

Bekvämligheter så som värmegolv gör det inte och nyinstallerade gamla kaminen gör det behagligt att bo i huset året om. Pris: 2 800 000 kronor. TITTA IN I HUSET HÄR! 

3. Bevarat båtsmanstorp i Gothem

En nyare del i klassisk gotländsk stil har byggts till. Foto: Hemverket AB

Nu finns tillfälle att lägga beslag på ett av få kvarvarande båtsmanstorp med tillhörande lada på Gotland. 

Båtsman var en militär som under svenska indelningsverkets epok tjänstgjorde vid flottan. Under tiden i land tilldelades denne ett båtsmanstorp att bo i. I dag fungerar huset i stället som semesterboende och är perfekt beläget för avkoppling. 

Förutom den gamla delen som bortsett från byte av några fönster bevarats i sitt ursprungliga skick, finns också en arkitektritad tillbyggnad i klassisk gotländsk stil. 

Interiört är det framför allt trä som får utrymme och klär genomgående både golv, tak och väggar. Gamla delen innehåller en liten hall, kammare, litet kök med vedspis och vind. I den nyare delen finns ett större, mer modernt utrustat kök, sovrum, toalett och dusch. 

Fastigheten ligger nära både sjö, stenstrand vid havet och populära badstranden Vitviken. Pris: 2 475 000 kronor. 

4. Hembygdsföreningens arv på södra Gotland 

Huset ligger i lantbruksmiljö på södra halvan av Gotland Foto: Bostad&Öliv Fastighetsmäklare på Gotland AB

Nu säljer Ekeby hembygdförening sitt fantastiska stenhus, med ambitionen att nya ägare här ska kunna skapa sitt alldeles egna gotländska paradis. 

Huset ligger i lantbruksmiljö på södra halvan av Gotland, med cykelavstånd till havet. Stenhuset är otroligt pittoreskt där det ligger inbäddat bland grönska i den uppvuxna trädgården. 

Visst finns det saker att åtgärda – skicket är inte i topp! Men det är långt ifrån ett omöjligt arbete. Potential finns!

Bostadshuset är 85 kvadratmeter och har på på entréplan ett mindre tvättutrymme, ett äldre kök, vardagsrum, sovrum samt ett större allrum. Här finns både braskamin och öppen spis, vilka dock behöver kontrolleras. På gården finns utedass och dessutom ett gulligt gästhus i två plan. Pris: 850 000 kronor. 

5. Sagohus med fruktträdgård och ateljé

Romantiska detaljerna och lummiga trädgården ger huset dess sagolika charm. Foto: Fastighetsbyrån Gotland

Förutom att det lilla torpet är helt magiskt i sig, så är det också fruktträdgården som bidrar till fastighetens magiska charm.  

I dag består torpet beläget på mellersta Gotland av två delar – en äldre och en lite nyare utbyggd del. I det ursprungliga huset går köket i grönt och där finns också utrymme för matplats. Vardagsrummet är rymligt och på övervåningen hittar man sovrum och badrum. 

I den tillbyggda delen finns bland annat matkällare och ett svalt sovrum samt ett större rum som i dag används som ateljé. Det finns dessutom möjlighet att inreda vinden till övervåning. 

Den lummiga, nästan meditativa trädgården imponerar på de flesta, inte minst med alla vackra rosor. Här finns också två växthus samt en äldre lada. Pris: 1 695 000 kronor. 

6. Jordbruksfastighet från tidigt 1900-tal med galleri i Gothem

Många detaljer är bevarade och både kakelugnar och öppna spisar finns i flera rum. Foto: Mäklarhuset Visby

Det mäktiga stenhuset på hela 237 kvadratmeter är egentligen byggt som permanent bostad, men fungerar så klart även som fritidsboende för den med behov av mycket utrymme.

Fastigheten ligger i Gothem på östra Gotland och är smakfullt renoverat med hänsyn till omgivning och kontext. Många detaljer är bevarade och både kakelugnar och öppna spisar finns i flera rum. 

På fastigheten finns också en ladugård som tidigare fungerade som häststall. I dag lämpar det sig exempelvis som hobbyrum eller galleri. 

I priset ingår dessutom ytterligare en fastighet belägen på andra sidan vägen. Dock obebyggd. Pris: 2 850 000 kronor. 

7. Charmigt stenhus med pool i Fole

På den stora tomten finns en pool att svalka sig i under varma sommardagar. Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Gotland - Visby

Det väl omhändertagna kalkstenshuset på 135 kvadrat ligger i Fole, mitt emellan Visby och Gothem. 

Samtidigt som typiskt, vackra äldre detaljer är bevarade är också huset utrustat med de bekvämligheter man kan tänkas behöva i ett modernt hem. 

De djupa fönsternischerna, kakelugnar, marmorfönsterbräden och vackra trägolven sätter verkligen prägel på huset. Samtidigt finns golvvärme, modernt kök och nyrenoverat badrum. 

På den stora tomten finns en pool att svalka sig i under varma sommardagar. Pris: 2 975 000 kronor. 

8. Med Gotlands gulligaste utedass 

Inget av har husen har vatten indraget, men det lilla utedasset, eventuellt Gotlands finaste, fungerar utmärkt. Foto: Fastighetsbyrån Gotland

Den här fastigheten, belägen strax utanför Visby består av två boastadshus. Det äldsta från tidigt 30-tal och den andra är uppförd under tidigt 60-tal. 

Husen kan ses som definitionen av en mysig sommarstuga, där enkelhet är själva grejen. Plastmattorna på golvet, det blå kaklet i köket och heltäckningsmattorna – ja, ni förstår. Det röda huset har både kök, sovrum och allrum.

Det gula huset med sin fina träveranda fungerar i dag som gäststuga. Interiört är byggnaden inredd med kök, matplats, allrum och ett sovrum.   

Inget av har husen har vatten indraget, men det lilla utedasset, eventuellt Gotlands finaste, fungerar utmärkt. Pris: 1 400 000 kronor. 

LÄS MER: Marie och Jens lämnade storstan – byggde drömhus på Gotland 

LÄS MER: Sommarhus på världens näst finaste sandstrand – i Sverige