1 AV 9
Har du drömt om att ha ett galleri eller butik mitt i det mest centrala Visby, S:t Hanskvarteren i Visby Innerstad? Då är en fantastisk möjlighet här.
Foto: Daniel Valstad/Esoft
2 AV 9
Nu säljs nämligen fastigheten som i dag är Ridelius Galleri och bostadshuset som hör till, med ett utgångspris på 18 miljoner kronor.
Foto: Daniel Valstad/Esoft
3 AV 9
Både butikslokalerna och hemmet har renoverats under åren, men behållit en känsla av historia.
Foto: Daniel Valstad/Esoft
4 AV 9
Rummen är ljusa och fönstren stora och spröjsade.
Foto: Daniel Valstad/Esoft
5 AV 9
Från flera av sovrummen ser man ut över den gamla staden och hela vägen till havet.
Foto: Daniel Valstad/Esoft
6 AV 9
Här finns möjlighet att ha fem sovrum.
Foto: Daniel Valstad/Esoft
7 AV 9
"Huset bär på en lång historia och har byggts om på olika sätt för att möta samtiden. Ägarna från tidigt 1700-tal och fram tills nu finns dokumenterade – nu väntar vi med spänning på vem som vill bli en del av framtiden i S:t Hanskvarteret i Visby", säger mäklaren Palle Nilsson.
Foto: Daniel Valstad/Esoft
8 AV 9
Vacker gammal kakelugn i ett av sovrummen.
Foto: Daniel Valstad/Esoft
9 AV 9
Mäklaren förväntar sig att det kommer att ta ett tag att sälja huset. "Vi har första officiella visningen den 11 november men naturligtvis är det ju så med vårt ö-läge att vi kommer att ha visningar på andra tider då vissa spekulanter finns på fastlandet eller till och med i utlandet", säger Palle Nilsson.
Foto: Daniel Valstad/Esoft

Flytta in i Visbys äldsta affär – hus från 1600-talet till salu

I hjärtat av det medeltida Visby befinner sig Visbys äldsta affär med anor från 1600-talet.  

Nu är fastigheten – som också innehåller bostadshus – till salu.

Se bilder på den fina fastigheten här!

Har du drömt om att ha ett galleri eller butik mitt i det mest centrala Visby, S:t Hanskvarteren i Visby Innerstad? Då är en fantastisk möjlighet här. Nu säljs nämligen fastigheten som i dag är Ridelius Galleri och bostadshuset som hör till, med ett utgångspris på 18 miljoner kronor. Huset är ett av de mest populära objekten att klicka sig in på via Hemnet just nu.

Huset bär på en lång historia och har byggts om för att möta samtiden

Ridelius Eftr startades 1841 som lånebibliotek, J Ridelius övertog 1907 och började med papper och konsthandel. Sedan 1984 drivs Ridelius i Visby AB av konstnären Christer Pettersson. Både butikslokalerna och hemmet har renoverats under åren, men behållit en känsla av historia.

– Huset bär på en lång historia och har byggts om på olika sätt för att möta samtiden. Ägarna från tidigt 1700-tal och fram tills nu finns dokumenterade – nu väntar vi med spänning på vem som vill bli en del av framtiden i S:t Hanskvarteret i Visby, säger Palle Nilsson som förmedlar fastigheten via firman Bostad & öliv.

LÄS MER: Mikael Persbrandt och Sanna Lundell visar upp gården 

Foto: Daniel Valstad/Esoft

LÄS MER: Linda förvandlade förfallna 1800-talshuset till drömhem

Kan varit en av de få bevarade småhusen från 1600-talet på ön

I länsstyrelsen historik om gatuhuset som i dag är galleri, som tillhör kvarter Gråbrodern 6 framkommer: ”Skiftesverksbyggnad i två våningar byggd direkt mot grannfastighetens byggnad i söder samt tillbyggd med en flygel i två våningar år öster. Den nedre våningen, genom vilken det löper en portgång kan motsvara det trähus som fanns på tomten enligt 1697 års stadskarta. I så fall är det ett av de få bevarade trähusen från denna tid på Gotland. Någon gång mellan åren 1738 och 1765 ersattes antingen huset i sin helhet med den nuvarande byggnaden eller så byggdes den övre våningen på.”

Köket är från Smedstorp. Foto: Daniel Valstad/Esoft

Bostadshuset har upp till fem sovrum och fantastisk utsikt

Den nyrenoverade bostadsdelen är på runt 160 kvadratmeter i två och ett halvt plan. En stor familj får plats här då det finns plats för fyra eller fem sovrum. 

Rummen är ljusa och fönstren stora och spröjsade och från flera av sovrummen ser man ut över den gamla staden och hela vägen till havet. 

Foto: Daniel Valstad/Esoft
Foto: Daniel Valstad/Esoft
Foto: Daniel Valstad/Esoft
Foto: Daniel Valstad/Esoft

Innergården är helt insynsskyddad med plats för umgänge

I dag säljs ramar och tavlor i butiksdelen av fastigheten, som är cirka 140 kvadratmeter stor. Markplan fungerar som butik och en trappa upp finns ett galleri.  

LÄS MER: Här är husen alla vill ha just nu

Till fastigheten hör även en helt insynsskyddad och stensatt innergård med plats för matmöbel och umgänge. Tomten är på totalt 261 kvadratmeter. 

Mäklaren förväntar sig att det kommer att ta ett tag att sälja huset. 

– Vi vet att försäljningen av en sådan här speciell fastighet brukar ta lite tid. Vi har första officiella visningen den 11 november men naturligtvis är det ju så med vårt ö-läge att vi kommer att ha visningar på andra tider då vissa spekulanter finns på fastlandet eller till och med i utlandet, säger Palle Nilsson.

Foto: Daniel Valstad/Esoft
Foto: Daniel Valstad/Esoft
Foto: Daniel Valstad/Esoft