Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Flytta in i unik superhäftig mannagrynskvarn från 1923

Fönstren är i tre väderstreck och inbjuder till fantastiska utsikter mot både Södermalm, Gamla stan, Slottet, Stadshuset och Stockholms inlopp.

Foto: Johan Spinnell

1 av 11

Köket är inbjudande med material av carraramarmor och ek samt inredning från Vedum där fronterna har fått nya handtag av skinn. Mitt i köket finns plats för en härlig matplats eller om man vill en köksö (förberett för både vatten och el i golvet).

Foto: Johan Spinnell

2 av 11

Högt i tak och bevarade takbjälkar samt utsikt över Mannagrynstorget från köket.

Foto: Johan Spinnell

3 av 11

I lägenheten är det en genomgående takhöjd på 3,55-3,60 meter, takbjälkar, välvda tak och stora spröjsade fönster med djupa fönsternischer.

Foto: Johan Spinnell

4 av 11

Från det ljusa och stora vardagsrummet har du utsikt över Södermalm.

Foto: Johan Spinnell

5 av 11

Det finns två sovrum varav den ena rymmer dubbelsäng och har en hel garderobsvägg från golv till tak med skjutdörrar plus ytterligare inbyggda garderober med överskåp

Foto: Johan Spinnell

6 av 11

Badrummet är stort och välutrustat med både dusch (går att byta till badkar), tvättmaskin, handdukstork och arbetsbänk i carraramarmor samt förvaringsskåp. Även väggar och golv är av carraramarmor.

Foto: Johan Spinnell

7 av 11

Den inre hallen är ett möblerbart rym som kan fungera som hemmakontor eller bibliotek då det är gott om väggytor.

Foto: Johan Spinnell

8 av 11

Ena änden av det mindre sovrummet.

Foto: Johan Spinnell

9 av 11

Från det mindre sovrummet har man utsikt in mot in mot Gamla stan och ser till och med slottet och stadshuset.

Foto: Johan Spinnell

10 av 11

I den direkta entréhallen ligger portugisisk kalksten på golvet med golvvärme samt en från industritiden bevarad pelare, och i taket finns synliga takbjälkar och robusta stålbalkar.

Foto: Johan Spinnell

11 av 11

Nu har du chansen att flytta in i ett både unikt och historiskt boende.

En mannagrynskvarn i Stockholm, från 1923, har gjorts om till coola lägenheter. 

Här bor du fem minuter från stan och kan ta pendelbåten in till jobbet.

Andra har också läst

Mannagrynskvarnen i Stockholm ritades av arkitekt Joel Norborg och stod klar 1923. Samma arkitekt ritade också Allhelgonakyrkan vid Helgalunden på Södermalm i Stockholm. På grund av sitt läge vid Saltsjön precis vid inloppet till Mälaren gav man den nya kvarnen namnet Saltsjöqvarn. Den var den första kvarnen som var speciellt utrustad för mannagrynsförmalning och var verksam i 65 år innan den pensionerades 1988. 

Foto: Johan Spinnell

Byggnaden är pampig och tidstypiskt 1920-talsklassicistisk. Den har en rektangulär stor byggnadskropp som sitter samman med ett högre torn med en fyrliknande topp. Fasaden är putsad i en gul nyans och de spröjsade fönstren är målade i brunt. En gammal portal finns bevarad i tornet mot torget men som entré till bostäderna används en nyare port. På husets ena gavel står det målat Saltsjöqvarn.

– Du bor på riktigt ett stenkast från Söder men kan åka pendelbåten in till jobbet på morgonen. Och får dessutom bo i en superhäftig gammal kvarn, säger mäklaren Mattias Öhman på Historiska Hem som förmedlar boendet.  

LÄS OCKSÅ: Se Melodifestival-stjärnans lyxiga lägenhet till salu 

Härifrån åker du pendelbåt in till city

Foto: Johan Spinnell

Det var i början av 2000-talet som kvarnen byggdes om till bostadshus och där finns i dag 22 bostadsrätter. Här bor du endast ett stenkast från Södermalm, 5 minuter med buss, men man kan också åka pendelbåt in till stan. 

Nu har du alltså chansen att köpa en av lägenheterna i den häftiga kvarnen. En lägenhet med många minnen präglade av den gamla kvarnbyggnaden. Det är bland annat genomgående takhöjd på 3,55-3,60 meter, takbjälkar, välvda tak och stora spröjsade fönster med djupa fönsternischer.

Foto: Johan Spinnell

Högt i tak och bevarade takbjälkar

Lägenheten på tre rum och kök har en areal på 97 kvadratmeter. Fönstren är i tre väderstreck och inbjuder till fantastiska utsikter. Här hittar vi också ekgolv, ekskåp, carraramarmor, fönsterbrädor av sten och rappade väggar. Hela lägenheten har vattenburen golvvärme och sovrummen och vardagsrummet har radiatorer i golven.

LÄS OCKSÅ: 11 viktiga saker att tänka på när du ska köpa bostadsrätt 

Foto: Johan Spinnell

Köket är inbjudande med material av carraramarmor och ek samt inredning från Vedum där fronterna har fått nya handtag av skinn. Mitt i finns plats för en härlig matplats eller, om man vill, en köksö (förberett för både vatten och el i golvet). Högt i tak och bevarade takbjälkar samt utsikt över Mannagrynstorget. 

Foto: Johan Spinnell

Man ser både Södermalm, Slottet och Stadshuset

Från det ljusa och stora vardagsrummet har du utsikt över Södermalm. Här finns också ett runt och lågt sittande fönster som fungerar som ett mysigt krypin. Rymmer både soffgrupp, förvaringsmöbler och ett extra matsalsbord om man skulle vilja.

LÄS OCKSÅ: Nya amorteringskraven – här är allt du behöver veta

Foto: Johan Spinnell

Två sovrum varav den ena rymmer dubbelsäng och har en hel garderobsvägg från golv till tak med skjutdörrar plus ytterligare inbyggda garderober med överskåp. Den som vill kan ta bort mattan och hittar ekgolv under. Härifrån har du du fri utsikt mot Nacka och Stockholms inlopp. Från det mindre sovrummet har du utsikt in mot Gamla stan och ser till och med slottet och stadshuset.

Foto: Johan Spinnell

Bibliotek, två toaletter och carraramarmor

Den inre hallen är ett möblerbart rym som kan fungera som hemmakontor eller bibliotek då det är gott om väggytor. I den direkta entréhallen ligger portugisisk kalksten på golvet med golvvärme samt en från industritiden bevarad pelare, och i taket ser man takbjälkar och robusta stålbalkar. 

LÄS OCKSÅ: Se hur inredaren Mirells skapade ny trappa för bara 486 kronor 

Foto: Johan Spinnell

Badrummet är stort och välutrustat med både dusch (går att byta till badkar), tvättmaskin, handdukstork och arbetsbänk i carrararmarmor samt förvaringsskåp. Även väggar och golv är av carraramarmor. I lägenheten hittar vi också en mindre toalett med golv och väggar av carraramarmor. 

Utgångspriset ligger på 5 950 000 kronor. För fler bilder – se bildspelet högst upp!

Foto: Johan Spinnell