Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Huset byggdes 1900 och är ett av totalt nio stycken i fritidsbyn som är vackert belägen vid Mälaren på Ekerö utanför Stockholm.
Foto: Mäklarringen Ekerö
2 AV 2
Lägenheten är en riktig sekelskiftesdröm med högt i tak, gamla trägolv och många bevarade detaljer.
Foto: Mäklarringen Ekerö

Flytta in i magiskt vackra sommarhuset från 1900

Längtar du efter en pittoresk sommarstuga att åka till över helgen? Men inte så sugen på att bo ensligt i skogen eller lägga halva semestern på att underhålla ett gammalt hus?

Då kanske den här supercharmiga ettan kan vara något. Här får du sekelskifte, badplats och jättemånga grannar bara ett stenkast från Stockholms innerstad.

Angelica Israelsson

I Stenhamra på Ekerö strax utanför Stockholm ligger fritidsbyn ”Stenhuggaren” som består av nio hus med totalt 49 lägenheter i. Husen uppfördes som bostäder till de som jobbade i det intilliggande stenbrottet som var i gång mellan år 1884 och 1937. Idag är detta en härlig semesterby med promenadavstånd till Stenhamra centrum och bra bussförbindelser in till Stockholms innerstad.

Etta med kök på Ekerö

Nu är en av BRF Stenhuggarens lägenheter, en 39 kvadratmeter stor etta med kök, till salu. Bostaden ligger i det så kallade ”Nya huset” som byggdes år 1900. Här finns vackra trägolv, spröjsade fönster och väl tilltagen takhöjd. Huset har en fantastisk utsikt över Mälaren och föreningen har en egen badplats ett stenkast från huset.

Bostaden ligger på bottenvåningen i ett hus byggt år 1900. Foto: Mäklarringen Ekerö
I det charmiga köket med grönmålade luckor finns en modern spis från Smeg och en gammal vedspis. Foto: Mäklarringen Ekerö

LÄS MER: Johanna Lind Bagge säljer häftiga huset på Österlen 

I rummet står ett praktiskt sängskåp som ingår i bostaden. Foto: Mäklarringen Ekerö
Utsikt över Mälaren genom spröjsade fönster. Foto: Mäklarringen Ekerö

LÄS MER: De bytte trång bondgård mot elegant sekelskiftesvilla 

Renoverad i tidstypisk stil

Lägenheten är vackert renoverad i gammal stil med grönmålade köksluckor, träpanel på väggarna, äldre innerdörrar och en gammal vedspis i köket. Till lägenheten hör en egen grusad uteplats utanför huset. Här ute finns också en tillhörande vedbod för förvaring av exempelvis utemöbler.

– Det brukar vara barnfamiljer som bor i Stockholms innerstad som köper de här lägenheterna. De tränger ihop sig och gillar det enkla livet. Från stan går snabbt att åka ut kommunalt och lika snabbt att åka hem om det börjar regna, säger mäklaren Tina Hennicks som sålt flera lägenheter i föreningen.

Gemensam toalett i sommarbostaden i Stenhamra

Man bör dock vara sugen på ett ganska spartanskt semesterliv. Sommarvatten hämtas utanför huset och dricksvatten i pumphuset 50 meter bort. De enda duschar som finns är två ute duschar och toaletten som ligger runt 100 meter från lägenheten delas med tre andra familjer. Inget för den som folkskygge alltså.

– Jag har haft några ensamstående mammor som köpt för att de tycker det är skönt att inte vara helt själv, men uteplatserna respekteras och de som bor där säger att det går bra att gå undan, säger Tina Hennicks.

Lägenheten har ett accepterat pris på 1 850 000 kronor.

LÄS MER: Så skapade Jessica lantligt lugn i sekelskiftesvillan 

Lägenhetens grusade uteplats. Alla lägenheter har en egen anvisad uteplats att nytta och sköta om. Foto: Mäklarringen Ekerö
Vy från den anvisade uteplatsen. Foto: Mäklarringen Ekerö
Huset uppfördes som bostäder åt arbetarna i det intilliggande stenbrottet. Foto: Mäklarringen Ekerö
Föreningens badplats ligger runt 70 meter från huset. Det finns också egna båtbryggor att hyra, som det dock är kö till. Foto: Mäklarringen Ekerö

LÄS MER: 10 drömhus till salu – som ingen verkar vilja ha