1 av 7: Ösmo station är till salu för 7,5 miljoner kronor. Foto: Fredric Boukari
2 av 7: Nuvarande ägare köpte huset 2010 och har sedan dess totalrenoverat det gamla stationshuset till bostadshus. Foto: Fredric Boukari
3 av 7: Flera uteplatser finns kring huset. Foto: Fredric Boukari
4 av 7: Huset är inrett smakfullt i många olika färger. Foto: Fredric Boukari
5 av 7: I hallen bakom en lönndörr finns en dold trappa som leder till gästrummet. Foto: Fredric Boukari
6 av 7: Även badrummen har starka färger. Här är badrummet på nedre plan. Foto: Fredric Boukari
7 av 7: I det gamla väntrummet finns en braskamin. Foto: Fredric Boukari

Flytta in i gamla tågstationen – magiskt fina drömhuset till salu

Ett hem med historia.

Det stämmer sannerligen här – det gamla stationshuset i Ösmo har förvandlats till ett makalöst vackert hem.

Nu är det annorlunda, historiska huset till salu.

Titta in i det här huset och försök att inte imponeras. För inte nog med att det är häftigt i sig att ett stationshus är omgjort till bostad – det här före detta stationshuset i Ösmo, Nynäshamn, är dessutom renoverat till något helt magnifikt. Enligt mäklarannonsen är ”perfektion” ordet som stämmer bäst överens med det här huset.

– Faktum är att jag nästan skäms över min egen Östermalmsvåning när jag ser en sån här lyckad renovering. I stort sett varenda detalj sitter på plats, säger Björn Schumacher, mäklare på Historiska Hem.

1 av 6: Kök i lugna rogivande färger. Foto: Fredric Boukari
2 av 6: I köket är det stora spröjsade fönster. Foto: Fredric Boukari
3 av 6: Bänkskivorna är i carraramarmor. Genom dubbeldörrarna når man vardagsrummet – den gamla vänthallen. Foto: Fredric Boukari
4 av 6: Lite sittplatser i köket. Här finns definitivt känslan av gammalt stationshus. Sittbänken och borden är fastmonterade och ingår därmed i köpet. Foto: Fredric Boukari
5 av 6: Den gamla vänthallen är numera vardagsrum. Foto: Fredric Boukari
6 av 6: Det är ett stort vardagsrum med plats för många kring middagsbordet. Foto: Fredric Boukari

Gamla vänthallen är vardagsrum

Huset är på 267 kvadratmeter fördelade på sju rum och kök. Och det är oerhört färgstarkt hem inrett av någon med en stark känsla för färg och form.

I bostaden går det att ana spår från tidigare decennier när huset fungerade som stationshus och vänthall. Den gamla vänthallen, där många satt och väntade på tåget, har blivit vardagsrum. Det nås genom vackert speglade dubbeldörrar och har en takhöjd på 3,5 meter. Här finns gott om utrymme – både för en stor soffgrupp och för ett middagsbord för många människor. I vardagsrummet finns också en braskamin.

På övervåningen finns ytterligare ett vardagsrum, med en vit kamin som har stått på plats sen det här var stinsens bostad. Här återanvänds också gamla förvaringsskåp.

1 av 4: På övervåningen finns i dag fyra sovrum. Foto: Fredric Boukari
2 av 4: Den vita kakelugnen står här sedan den tiden då stinsen bodde i huset. Foto: Fredric Boukari
3 av 4 Foto: Fredric Boukari
4 av 4: En av uteplatserna kring huset. Foto: Fredric Boukari
Stort badrum med tvättstuga. Huset har tre badrum, varav de största ligger på övervåningen. Foto: Fredric Boukari
Intill det stora badrummet finns ett sminkbord. Foto: Fredric Boukari

120 år gammalt hus med mycket historia

Järnvägen mellan Älvsjö och Nynäshamn började byggas 1899 och Ösmo station öppnades för trafik 1901 – då invigdes också stationshuset. Ösmo station har en tydlig nationalromantisk stil, trots att huset uppfördes ett decennium innan den stilen blev ordentligt förankrad i Sverige. Arkitekten som ritat huset var, enligt mäklaren en trendsättare och uppenbarligen tidig med sin stil.

– Jag tycker att det är roligt med ett så tidigt nationalromantiskt hus och kanske ännu större att det är ritat av en Sveriges största arkitekter Ferdinand Boberg. Jag betvivlar att det kommer hända igen under min yrkeskarriär, säger Björn Schumacher och fortsätter:

– Minst lika viktiga som Ferdinand Boberg är dock nuvarande ägare. De jobbar inte med inredning men har en fantastisk känsla för färg, material och ljusinsläpp. Under de 11 år de bott där har de verkligen lyckats skapa ett fantastiskt hem som inte alls känns stelt och sterilt vilket ibland blir fallet.

Priset för det 120 år gamla huset är 7,5 miljoner kronor.

LÄS MER: I skolan från 1876 har tiden stannat – nu är den till salu

LÄS MER: Drömhuset från 1923 blev Linas – efter ett brev på posten 

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!