1 av 2: Torpet ligger utanför Söderbärke i södra Dalarna. Nu har det stått öde i ungefär 40 år men är till salu för 200 000 kronor. Foto: Carl Gustén
2 av 2: Utanför fönstret är det utsikt mot kohagar. Foto: Carl Gustén

Fallfärdiga torpet har årets mest ärliga bostadsannons

”Välkommen till detta glömda och gömda torp.”

Så står det i bostadsannonsen för det här rucklet till torp i Smedjebacken, Dalarna.

Mäklaren Carl Gustén har skrivit en brutalt ärlig annons – men faktum är att han älskar stället.

– Det har otroligt mycket charm och historia, säger han.

Det finns bostadsannonser som förfinar objekten som ska förmedlas. Och så finns det bostadsannonser som den här – som inte lovar något som inte finns utan i stället gör en grej av att det är mycket jobb för att få huset beboeligt. ”Inställda sommarplaner pga covid-19? Kunskapsnivå likvärd arga snickaren eller snygg-Matte från Bygglov? Bättre än så här blir det inte för dig!” Så inleds annonsen, som fortsätter att ärligt beskriva torpet i samma anda – vilket fått spekulanterna att roas.

– Tanken var att formulera mig på ett sätt som sticker ut från mängden, få folk att skratta, sprida annonsen och på så sätt få uppmärksamheten och marknadsföringen som krävs för något mer ”speciella” objekt för att nå de spekulanter som kan ta sig an ett sånt här projekt, säger Carl Gustén på Fastighetsbyrån.

Torpet har anor från slutet av 1800-talet och har enligt mäklaren troligen stått öde i ungefär 40 år. Foto: Carl Gustén
Dörren in till huset Foto: Carl Gustén

”Här krävs det en otroligt stor insats”

Den som gillar att renovera med nya laminatgolv och sätta upp lite nya, fräscha tapeter ska ska överhuvudtaget inte komma och titta på huset, menar Carl Gustén – det är nämligen betydligt mer jobb än så.

– Jag valde att formulera mig på ett tydligt men brutalt ärligt sätt med humoristiska inslag så man verkligen förstår att det är ”det tunga artilleriet” som lär fram här, säger han. 

Är det renovering från golv till tak som behövs här?

– Så kan man lätt utrycka sig! Här krävs det en otroligt stor insats och tid kommer det att ta. Men för rätt köpare kommer detta att bli ett fantastiskt sommarställe så jag hoppas verkligen den rätte dyker upp inom kort!

1 av 6: På nedervåningen finns fyra rum. Foto: Carl Gustén
2 av 6: Köket har en gjutjärnsspis och en gammal bakugn med ugnslucka från Husqvarna med märkningen no1, vilket är en av de första gjutjärnsluckorna från Husqvarna efter de sadlat om från vapenfabrik runt år 1870. Foto: Carl Gustén
3 av 6: Huset har som synes ett enormt renoveringsbehov. Foto: Carl Gustén
4 av 6: I bostadsannonsen skriver mäklaren: ”Du som gillar att renovera med ett nytt laminatgolv och lite nya fräscha tapeter ska överhuvudtaget inte komma hit. Här utlovas ett renoveringsobjekt utöver det vanliga där det tunga artilleriet måste fram!” Foto: Carl Gustén
5 av 6: ”I köpet ingår det även en ruin! Troligtvis resterna från ett stall, perfekt ställe när man vill gå undan i kaffepauserna och klura på nästa steg i renoveringen.” Foto: Carl Gustén
6 av 6: ”Ladan är bra ventilerad då en vägg i stort sett saknas. Här har någon i alla falla fall smackat upp en ny elcentral med 3fas-uttag, perfekt för dig som ska lös här i sommar.” Foto: Carl Gustén

Mycket i huset är trasigt – en vägg är borta

Torpet är byggt någon gång i slutet av 1800-talet och har säkert varit ett väldigt charmigt ställe en gång i tiden. Men sedan många år har det fått förfalla och både väggar, tak och golv är trasiga på sina håll. Ladan som hör till gården saknar till och med en vägg, och en sak som gör att många skrattar åt den här annonsen är för att mäklaren inte ignorerar det faktum att en vägg saknas, utan i stället beskriver byggnaden som ”bra ventilerad”.

Huvudbyggnaden är på ungefär 90 kvadratmeter och till huset hör även en trädgård på 4 341 kvadratmeter. Priset för rucklet är 200 000 kronor och det är många som visat intresse, framför allt för att annonsen är rolig.

– Men det seriösa intresset mycket större än vad jag väntat mig. Ärligt talat så gillar jag huset så pass mycket att jag önskar jag förklarade mig själv i annonsen. Huset har otroligt mycket charm och historia men är också bra placerad på tomten med en fantastisk utsikt över äng och kohage, säger Carl Gustén.

LÄS MER: Så rustade Helena upp släktgården från 1700-talet

LÄS MER: Rucklet som stått övergivet i 35 år – granne med tv-kändis

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!