Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
De så kallade Per Albin-husen i Ålsten, Bromma, är K-märkta och ses som exklusiva.
Foto: Johan Spinell
2 AV 2
Trädgården är på ungefär 115 kvadratmeter.
Foto: Johan Spinell

Eftertraktade Per Albin-huset till salu – för första gången

Ett av de eftertraktade radhusen i Ålsten, Bromma, är till salu.

För 11,9 miljoner kan du köpa ett av de så kallade Per Albin-husen från 1930-talet.

– Husen betraktas som väldigt attraktiva och värt sina väldigt höga priser, säger Henriette Gerson, mäklare på Historiska Hem.

I Bromma, Stockholm, ligger det populära området Ålsten. Där finns just nu det här radhuset till salu, ett radhus som är speciellt. Det har nämligen aldrig varit till salu förut, utan har varit i samma familjs ägo sedan det byggdes 1932.

– Säljarnas farföräldrar köpte det när det skulle börja byggas och valde exakt det här huset. Det var betraktat som bättre att det inte låg i gavel och därmed inte hade någon yttervägg. Det var ekonomiskt bättre. Den här längan är den bästa, det är längst ner på gatan närmast vattnet och bästa stället trädgårdsmässigt, här har man sol från 14 ända till kvällen, säger Henriette Gerson.

Radhusen byggdes på 1930-talet och kallas Per Albin-radhus efter att den dåvarande statsminister Per Albin Hansson bodde i ett av husen. Foto: Johan Spinell
Huset har ett av radhuslängornas bästa lägen närmast vattnet. Foto: Johan Spinell

Per Albin-radhusen är K-märkta och omskrivna

Radhusen på den här gatan är K-märkta. De byggdes på 1930-talet och kallas Per Albin-radhus efter att den dåvarande statsminister Per Albin Hansson bodde i ett av husen. Han blev erbjuden att flytta in i det största av de nybyggda husen, efter att de stått tomma då ingen ville flytta in.

Efter att statsministern flyttade in i ett av husen dröjde det inte länge förrän det fanns flera köpare och radhusen fylldes av familjer. Numera är radhusen väldigt omskrivna och har alltid dragit till sig arkitekter, konstnärer och mediefolk, enligt Henriette Gerson.

– De har en särskild plats hos många köpare. Det är avskalat, enkelt, genomtänkt, väldigt funktionellt och har vackra linjer. Väldigt avskalat både i area och i hur det gestaltas, säger hon.

Huset har varit i samma familjs ägo sedan det byggdes. Det har renoverats varsamt med stor respekt för ursprunget. Foto: Johan Spinell
Huset är på 85 kvadratmeter, plus källaren på 42 kvadratmeter. Foto: Johan Spinell
Flera originaldetaljer är bevarade. Foto: Johan Spinell

”Det är kärleksfullt omhändertaget”

Huset är på 85 kvadratmeter fördelade på fem rum – men det finns också en inredd källarvåning på 42 kvadratmeter. Huset har både balkong, uteplats och en trädgård på ungefär 115 kvadratmeter. På entréplanet ligger kök, vardagsrum och matrum. En trappa upp finns tre sovrum och ett badrum. Källarplanet är inrett med ett allrum, badrum, tvättstuga och förråd.

– Huset är så väl iordninggjort, på ett väldigt nedtonat sätt. Det är kärleksfullt omhändertaget med stor respekt för ursprunget. Även källarvåningen är perfekt omhändertagen. Men man ska gilla det avskalade och förhöjt enkla, säger Henriette Gerson.

Priserna på radhusen i Ålsten är höga, vilket Brommapriserna generellt är. Men radhusen är också väldigt eftertraktade och ses som exklusiva. 2015 slog ett av radhusen rekord när det såldes för 13,2 miljoner kronor. Priset på det här huset är satt till 11,9 miljoner kronor.

Köke som ligger på entréplan. Foto: Johan Spinell
Ett av husets tre sovrum. Foto: Johan Spinell
Källarplanet är inrett. Foto: Johan Spinell
Badrummet i källarvåningen. Foto: Johan Spinell

LÄS MER: Unika 1700-talshuset till salu – står mitt bland höghusen

LÄS MER: Influencern får inte lyxvillan såld – nu sänker hon priset