Just nu finns en hel del härliga sommarställen ute på marknaden. Det här, ett vackert hus på Rådmansö, är ett av dem.
1 av 2: Just nu finns en hel del härliga sommarställen ute på marknaden. Det här, ett vackert hus på Rådmansö, är ett av dem. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
Vad sägs om ett charmigt litet torp för 395 000 kronor?
2 av 2: Vad sägs om ett charmigt litet torp för 395 000 kronor? Foto: Ewelina Karlsson, Husfoto

Drömtorp och stugor! Härligaste sommarhusen till salu just nu

Fritidshussäsongen närmar sig med stormsteg. Det syns tydligt på Hemnet – den senaste veckan har massor av charmiga torp och vackra sommarhus lagts ut till försäljning.

Är du på jakt efter ett sommarställe? Här har vi samlat 8 fina fritidshus runtom i landet – från budget till lyx. Bläddra dig genom listan och dröm dig bort till sommartider!

Många svenskar drömmer om ett sommarhus någonstans, gärna nära till vattnet. Just nu kommer många objekt ut till försäljning, däribland en hel del sommarställen. Det är på hösten och våren de flesta sommarstugorna säljs, och den som köper på våren har ofta tillträde lagom till sommarsäsongen i stugan startar.

Karolina Johansson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Vänersborg, sålde just ett fint sommarhus vid vattnet. Huset såldes före visning och det var många besvikna spekulanter som nåddes av beskedet att det var sålt.

– Trycket på den typen av sommarhus är stort trots coronatider, så en uppmaning att inte missa trevliga objekt är nog inte helt dumt, säger hon.

Trycket är stort på sommarhus

Karolina Johansson märker att trycket är stort eftersom det är många som är anmälda till visningarna och många hör av sig om olika objekt. Jämfört med tidigare år upplever hon att det är markant många fler som vill köpa hus överhuvudtaget.

– Det är nog många faktorer som påverkar. Det är låga räntor och just nu får nog många sig en tankeställare om man verkligen ska ut och resa. Långsiktigt kan det säkert bli ett uppsving för de svenska sommarstugorna, särskilt de som ligger vid vattnet. Det är det som lockar, säger hon.

8 fina sommarstugor till salu nu

1. Idylliska gården från 1800-talet – ett paradis

Den lilla gården uppfördes 1890 och ligger idylliskt vid en sjö i Stockaryd i Småland. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling

Bilderna visar precis det många drömmer om just nu: en prunkande trädgård med rosenbuskar, utsikt över en sjö och en känsla av avkoppling och bekymmerslösa tider. Ett riktigt sommarparadis! Så det är inte konstigt att huset i Stockaryd i Småland blivit en av de mest klickade bostäderna på Hemnet på senaste. 

Inte nog med de härliga sommarbilderna – huset är otroligt charmigt invändigt. Här finns många tidstypiska detaljer från 1800-talet bevarade så som trägolv och spegeldörrar, vedspis och kakelugn.

Vardagsrum med kakelugn. Här är lågt i tak men fönster i tre väderstreck gör rummet ljust.
1 av 3: Vardagsrum med kakelugn. Här är lågt i tak men fönster i tre väderstreck gör rummet ljust. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
Köket är otroligt charmigt och inrett med grön pärlspont.
2 av 3: Köket är otroligt charmigt och inrett med grön pärlspont. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling
Här kan man finna lugn och ro med sjö, bär- och svampmarker inpå knuten.
3 av 3: Här kan man finna lugn och ro med sjö, bär- och svampmarker inpå knuten. Foto: Julia Toth / Svensk fastighetsförmedling

Se mer av huset HÄR!

2. Huset på Gotland har stått orört i 70 år

Det gamla huset från 1893 ligger gömt i snåren. Hela tomten är igenvuxen. Foto: Karl Melander / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Drömmer du om att restaurera ett välbevarat 1800-talshus? Eller letar du bara efter ett billigt sommarhus på Gotland? Då kanske det här spännande ödehuset kan vara något. Det gamla huset i Mästerby på Gotland ligger gömt i snåren. Tomten är helt igenvuxen. På en gammal bild som mäklaren fått ta del av kan man läsa att huset är byggt 1893. Huset är totalt 69 kvadratmeter. På bottenvåningen finns två rum med kakelugnar, ett kök med vedspis, ett allrum med bakugn och vedkamin. Från allrummet når man ett tillbygge under snedtak som är i dåligt skick. Utrymmet är belamrat med prylar och allt lösöre ingår i köpet.

Mäklaren bekräftar att ingen har bott i huset på många år och att fastigheten i stort sett stått orörd sedan mitten av förra sekelskiftet. Men trots eftersatt underhåll har huset klarat sig bra och här finns många vackra tidstypiska detaljer bevarade. Priset för huset är 575 000 kronor.

Det ska i stort sett ha stått orört sedan mitten av 1900-talet.
1 av 3: Det ska i stort sett ha stått orört sedan mitten av 1900-talet. Foto: Karl Melander / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Ett av rummen på bottenvåningen.
2 av 3: Ett av rummen på bottenvåningen. Foto: Karl Melander / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Huset är kusligt öde.
3 av 3: Huset är kusligt öde. Foto: Karl Melander / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Nyfiken på att se mer? Titta HÄR!

3. Idylliskt hus från 1800-talet för 550 000 kronor

Det här huset på en mysig tomt utanför Kumla är till salu. Foto: Therese Johansson/Bostadsfotograferna

Den röda stugan med vita knutar ligger idylliskt ute på landet utanför Kumla. Ett riktigt sommarparadis för många med sin stora tomt. Huvudbyggnaden uppfördes någon gång under 1800-talet, och att det har ett par hundra år på nacken märks bland annat på det låga taket. Vissa delar av huset har lägre i tak än normalstandard. Huset har även flera bevarade originaldetaljer som breda plankgolv, vedspis och eldstäder.

I köket finns en gammal vedspis.
1 av 3: I köket finns en gammal vedspis. Foto: Therese Johansson/Bostadsfotograferna
Kakelugn i ett av husets fyra rum.
2 av 3: Kakelugn i ett av husets fyra rum. Foto: Therese Johansson/Bostadsfotograferna
På tomten finns en gäststuga med matkällare.
3 av 3: På tomten finns en gäststuga med matkällare. Foto: Therese Johansson/Bostadsfotograferna

HÄR kan du se mer av huset! 

4. Skärgårdsmiljö utanför Norrtälje – för nästan 11 miljoner

Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri

Ja, det här sommarhuset sticker förstås ut – det är inte alla som har 10,9 miljoner kronor att köpa ett hus för. Men det går ju att drömma om det här härliga stället med egen brygga med båtplats och dessutom en liten sandstrand. Tomten har ett privat läge på en udde på Rådmansö i Norrtälje. Huset har en stor altan och ingång till en möblerbar veranda. Huset är på 112 kvadratmeter fördelat på fem rum.

I början av 200-talet renoverades huset men har bevarat ursprungsdetaljer såsom spegeldörrar, pärlspont på väggar och vackra trägolv.

Till fastigheten hör också en äldre lada, en friggebod med gästrum och förrådsdel. I priset ingår en del inventarier.

1 av 3 Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
2 av 3 Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
3 av 3 Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri

5. Charmigt litet torp i Varberg

Det lilla torpet är till salu för 1 750 000 kronor. Foto: Björn Sige

Det är inte stort, det söta 1850-talstorpet i Spannarp, Varberg. Men ack så charmigt! Bakom huset går hästar i en hage och alldeles intill är en liten, liten lantlig väg. En del av husets kvadratmeteryta går bort eftersom huset har snedtak eller låg takhöjd, så antalet kvadratmeter räknas till blott 38 – men huset har tre rum och tomten är på 445 kvadratmeter. 

De senaste två åren har husets moderniserats för att kunna användas året runt, men man har fortfarande sparat originaldetaljer som dörrar och lås, en gammal bakugn och en gjutjärnsspis.

Priset för det lilla torpet är 1 750 000 kronor.

Huset är renoverat för att passa som åretruntboende men ändå är många originaldetaljer sparade.
1 av 3: Huset är renoverat för att passa som åretruntboende men ändå är många originaldetaljer sparade. Foto: Björn Sige
Ett riktigt mysigt sommarhem.
2 av 3: Ett riktigt mysigt sommarhem. Foto: Björn Sige
Charmig tomt med mycket gräsyta.
3 av 3: Charmig tomt med mycket gräsyta. Foto: Björn Sige

6. Stuga precis vid stranden i Halmstad

Första parkett till stranden – det får man från det här huset i Halmstad. Foto: Michael Moqvist, Diakrit

Drömläge! Att huset är litet kanske går att bortse från för den som prioriterar ett bra läge. Den här lilla stugan på 30 kvadratmeter ligger på första parkett på Östra Stranden i Halmstad. Den ligger alldeles intill stranddynorna och sen som gillar bad behöver inte gå många steg för att komma till vattnet. Här finns också en altan, perfekt för ljumma sommarkvällar.

Här är det fräscht och modernt, med helkaklat badrum och ett allrum med fräscht kök. En trappa upp ligger ett rymligt sovloft med fantastisk utsikt över vattnet och sanddynorna. Priset för huset (som är ett arrende) ligger på 2 750 000 kronor.

Nedervåningen med utgång till altan intill sanddynorna.
1 av 3: Nedervåningen med utgång till altan intill sanddynorna. Foto: Michael Moqvist, Diakrit
Stugan är fräsch och trevlig.
2 av 3: Stugan är fräsch och trevlig. Foto: Michael Moqvist, Diakrit
På loftet finns plats för båda sängar och soffgrupp.
3 av 3: På loftet finns plats för båda sängar och soffgrupp. Foto: Michael Moqvist, Diakrit

7. Stuga på en ö i Mälaren

Ha sommarstället på en ö kanske inte vore så dumt? Huset som ligger här kostar 1 595 000 kronor. Foto: Johan Bokström, Husfoto

Den som verkligen vill känna avkoppling kanske skulle gilla att ha ett sommarställe på Gösholmen i Mälaren. Det är en liten ö som du inte når med bil. Här är det helt bilfritt. I stället kommer du hit via en gångbro från fastlandet, ungefär 150 meters promenad.

Stugan är ganska enkel, men här finns både sjöutsikt, gästhus och uthus med dusch. Den röda lilla stugan är på 35 kvadratmeter plus 18 kvadratmeter biarea och har fyra rum. Tomten som ingår är 2 048 kvadratmeter. Och priset? 1 595 000 kronor.

Till huset hör en tomt på drygt 2 000 kvadratmeter.
1 av 3: Till huset hör en tomt på drygt 2 000 kvadratmeter. Foto: Johan Bokström, Husfoto
Mysigt kök i stugan.
2 av 3: Mysigt kök i stugan. Foto: Johan Bokström, Husfoto
3 av 3 Foto: Johan Bokström, Husfoto

8. Lilla torpet för 395 000 kronor

I Västergötland finns ett enkelt litet torp till salu just nu. Foto: Ewelina Karlsson, Husfoto

Många drömmer om ett eget litet torp att fly till. Tänk då att kunna köpa ett lagom stort torp mitt i sommargrönskan – för inte mer än 395 000 kronor? Det är just vad det här lilla torpet utanför Tranemo är till salu för.

Gillar man att leva enkelt är det här en plats som passar. Det finns ingen dusch inne i stugan, men utomhus finns ett bås att tvätta sig i och där det fungerar utmärkt att sätta upp en utomhusdusch. Huset har anor från 1800-talet och ligger i utkanten av Dalstorp, vilket hör till Tranemo men ligger ungefär mellan Jönköping och Borås. Det är ett enkelt litet torp, men ack så charmigt. Huset är på 85 kvadratmeter fördelade på fyra rum – här finns kök, storstuga, toalett och tre sovrum och många vinklar och vrår på de två våningsplanen. Till huset hör också en tomt på 842 kvadratmeter.

HÄR kan du titta in och se mer av torpet!

Huset är på 85 kvadratmeter.
1 av 3: Huset är på 85 kvadratmeter. Foto: Ewelina Karlsson, Husfoto
I huset finns många mysiga vinklar och vrår.
2 av 3: I huset finns många mysiga vinklar och vrår. Foto: Ewelina Karlsson, Husfoto
Här finns totalt fyra rum varav tre sovrum.
3 av 3: Här finns totalt fyra rum varav tre sovrum. Foto: Ewelina Karlsson, Husfoto

LÄS MER: Gamla lanthandeln kan bli din för mindre än en halv miljon kronor 

LÄS MER: Köpa eller sälja bostad i oroliga tider? Här är experternas bästa tips

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande