1 AV 3
Just nu finns en hel del härliga fritidshus ute på marknaden. Det här, en sommarstuga med sjötomt utanför Örnsköldsvik, är ett av dem.
Foto: Era mäklarbyrå
2 AV 3
Det här charmiga torpet utanför Katrineholm kostar 995 000 kronor.
Foto: Mikael Ackelman
3 AV 3

Drömtorp och stugor! Härligaste sommarhusen till salu just nu

Just nu vill många köpa fritidshus.

Intresset för en sommarstuga någonstans i Sverige ökar när svenskarna inte kan resa utomlands.

Här är 5 fina fritidshus som är till salu på Hemnet just nu – alla under 1 miljon kronor.

Efterfrågan på att köpa fritidshus är stor och det är ett högre tryck nu än under samma tid i fjol, rapporterar flera mäklare. Sett till hur många som klickar in sig på fritidshusannonser på Hemnet har intresset aldrig varit större – någonsin.

I Dalarna har det skett en prisökning på 11-20 procent på fritidshus under de senaste tre månaderna, enligt SVT Dalarna. Det är mycket folk på visningarna och ett exempel på att slutpriserna har stigit är ett fritidshus i Säters kommun där utgångspriset var 600 000 kronor – men slutpriset blev 1,5 miljon kronor.

– Det var inte samma hausse förra året. Det här är en tydlig corona-effekt, säger Pelle Lundberg, fastighetsmäklare i Dalarna, till SVT Dalarna.

Sommarstugor vid vattnet lockar mest

I april pratade LEVA&BO med Karolina Johansson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Vänersborg. Hon märkte redan då att trycket på sommarhus var stort – många var anmälda till visningarna och många hörde av sig om olika objekt. Jämfört med tidigare år upplever hon att det är markant många fler som vill köpa hus överhuvudtaget.

– Det är nog många faktorer som påverkar. Det är låga räntor och just nu får nog många sig en tankeställare om man verkligen ska ut och resa. Långsiktigt kan det säkert bli ett uppsving för de svenska sommarstugorna, särskilt de som ligger vid vattnet. Det är det som lockar, säger hon.

5 fina fritidshus till salu

1. Sommarstuga i koloniområde utanför Jönköping

Sommarstugan på Hemnet är som tagen ur en saga. Liten, söt och fullt av frukter och bär i trädgården. Foto: Robert Larsson

Det här sagolika minihuset vid vattnet kan bli din nya sommarstuga. Huset är på 36 kvadratmeter och har en tomt på 550 kvadratmeter. Det är renoverat utvändigt och invändigt och sällan har vi sett något sötare.

Det är svårt att inte charmas när man ser denna lilla sommarstuga från 1928. Den klassiskt faluröda ministugan med vita knutar, och ekarna som susar utanför, är som tagen ur en saga. Sina 36 kvadratmeter till trots har den ändå tre rum och kök, ett loft och en fantastiskt grönskande trädgård med både frukt, bär och blommor.

Från grinden och över tomten går en grusgång som leder fram till den gulliga glasverandan. En veranda med gamla haspade fönster, pärlspont och nyare plankgolv. Allt är nyrenoverat de senaste åren, såväl insida som utsida, nylagt tak, ny fasad, nytt vatten och ny el. Inne i den söta stugan finns numera två eldstäder, ett element och naturell solenergi vilket gör att man kan bo i huset året om ifall man skulle vilja. Huset ligger dock i ett kolonistugeområde, Ekelunds koloniträdgårdsförening, och det finns en liten hake – man behöver vara folkbokförd i Jönköping för att få köpa huset.

1 AV 4
Verandan är precis lagom stor för sportstugans klassiska kökssoffa. Pärlsponten är gammal men golvet nytt efter att stugan riktades upp efter att ha satt sig något genom åren.
Foto: Robert Larsson
2 AV 4
Det vitvaxade plankgolvet återfinns i hela bottenplan. Här allrummet med en liten vedspis, en mindre soffa och två fåtöljer samt bord vilket lätt får plats. Med en bäddsoffa kan man dessutom ha övernattande gäster.
Foto: Robert Larsson
3 AV 4
Köket med alla snickerier är nytt och väl valda färger i svagt grått till vitt kakel. Pärlsponten är i samma kulör. Vedspisen är gammal men fungerar.
Foto: Robert Larsson
4 AV 4
Från grinden och över tomten går en grusgång som leder fram till den gulliga glasverandan.
Foto: Robert Larsson

Titta in och se mer av huset HÄR! 

2. Charmig stuga utanför Lekeberg säljs möblerad

Fritidshuset i Mullhyttan är till salu för 785 000 kronor. Foto: @veex.photo

I Mullhyttan, Lekeberg ligger den här charmiga stugan, som byggdes 1810 men renoverats på ett smakfullt sätt. Fritidshuset är nu ute till försäljning med ett utgångspris på 785 000 kronor – och då ingår alla möbler och lösöre.

Det är nog få som inte blir charmade av det här 1800-talshuset. Inte nog med att det bär på en lång historia, det har renoverats varsamt och har dessutom en stor trädgårdstomt på 1 670 kvadratmeter. Här finns uthus med bland annat vedförråd och snickarbod.

Huset är på 60 kvadratmeter fördelar på tre rum och kök, där köket nyligen är renoverat till ett öppet och praktiskt kök med en bevarad vedspis från 1800-talet. Huset har även två sovrum och ett mysigt vardagsrum med äldre plankgolv och en gammal eldstad, som dock inte är i bruk. Från glasverandan har man utsikt mot ån.

1 AV 5
Från hallen ser du in mot kök och vardagsrum.
Foto: @veex.photo
2 AV 5
Köket är nyrenoverat. Här finns en bevarad vedspis från 1800-talet.
Foto: @veex.photo
3 AV 5
I vardagsrummet finns en eldstad, som inte är i bruk.
Foto: @veex.photo
4 AV 5
Ett av husets två sovrum.
Foto: @veex.photo
5 AV 5
Trädgården är på 1 670 kvadratmeter och ligger nära en charmig liten å.
Foto: @veex.photo

3. Torp till salu utanför Katrineholm

Ett torp från 1800-talet är till salu utanför Katrineholm. Foto: Mikael Ackelman

Den som vill ha ett fritidshus på landet men ändå vara nära stan har nog kommit rätt. Det är söta torpet har busshållsplats utanför huset, ligger 10 minuter från Katrineholm och 55 minuter från Stockholm.

Ja, det här charmiga torpet ligger i hjärtat av Sörmland, närmare bestämt i Brenäs, Katrineholm. Torpet, givetvis från 1800-talet, är välvårdat och i fint skick och har ett härligt läge på en lummig, stor tomt om 5 292 kvadratmeter. Stilen i huset är äldre och charmigt bevarad. Här finns tre rum och kök, totalt är huset på 60 kvadratmeter.

På tomten finns tre uthus varav två man kan övernatta i. Här finns även fruktträd, bärbuskar och stora ytor att röra sig på. Priset för huset är 995 000 kronor.

1 AV 5
Matplats med plats för flera.
Foto: Mikael Ackelman
2 AV 5
Platsbyggt kök.
Foto: Mikael Ackelman
3 AV 5
Här finns trägolv och målad panel på väggarna.
Foto: Mikael Ackelman
4 AV 5
Vardagsrum.
Foto: Mikael Ackelman
5 AV 5
Halva vinden inredd som sovrum, den andra delen används som förvaring.
Foto: Mikael Ackelman

4. Idylliskt hus från sekelskiftet i Vara

Till det gula huset hör tomt på 1,6 hektar. Foto: E-soft/Jonas Bergenfeldt

Vilken torpidyll det här är – ett litet gult hus på en stor tomt är till salu. Huset ligger i Bitterna, Vara och är på 54 kvadratmeter och har tre rum. Priset? 745 000 kronor – och budgivningen är redan i gång.

Det är ett charmigt hus i Vara, med tidstypiska detaljer (huset byggdes 1910) som pärlspont i taket, trägolv och spegeldörrar. I entrén är det vackra pardörrar. I köket finns vedspis. Mycket vittnar om husets ålder, men här är också charmigt renoverat. Huset har tre rum om totalt 54 kvadratmeter. Den som vill skulle kunna göra om ovanvåningen för att få ytterligare att sovrum.

Till huset hör en stor tomt om 1,6 hektar.

1 AV 4
Vackra spröjsade fönster i köket som även har vedspis.
Foto: E-soft/Jonas Bergenfeldt
2 AV 4
Ett härligt litet rum mellan kök och sovrum.
Foto: E-soft/Jonas Bergenfeldt
3 AV 4
Sovrum.
Foto: E-soft/Jonas Bergenfeldt
4 AV 4
Badrum med badkar.
Foto: E-soft/Jonas Bergenfeldt

5. Sommarstuga vid vattnet – strandtomt utanför Örnsköldsvik

Foto: Era mäklarbyrå

Den som drömmer om att ha en stuga vid sjön – titta här! Det här lilla huset ligger på en strandtomt och utgångspriset är 395 000 kronor – dock är budgivningen i gång.

I Ledingsjön, Örnsköldsvik ligger det här lilla huset på 50 kvadratmeter, fördelade på tre rum. På den 3 750 kvadratmeter stora tomten finns också en nybyggd gäststuga på 23 kvadratmeter. Här har man några steg ner till vattnet med egen brygga och båtplats. Somrigare än så här blir det inte.

1 AV 4
I allrummet finns en vedkamin. Här är det också utgång till en uteplats under tak och med utsikt mot sjön.
Foto: Era mäklarbyrå
2 AV 4
Köket har gasspis.
Foto: Era mäklarbyrå
3 AV 4
Sovrum.
Foto: Era mäklarbyrå
4 AV 4
Gäststugan är nybyggd och oinredd.
Foto: Era mäklarbyrå

LÄS MER: Minihus inbyggt i ringmuren – mest udda huset till salu

LÄS MER: Så rustade Helena upp släktgården från 1700-talet