Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Drömhus som kostar mindre än 1 miljon kronor

Drömmer du om en stor sekelskiftesvilla med kakelugnar, spegeldörrar och härlig trädgård – som dessutom inte kostar skjortan?

Nästan för bra för att vara sant tänker du. Nej, det går faktiskt att fynda fina hus.

Här är 10 riktiga pärlor! Allt från vackra sekelskifteshus till ett par charmiga gamla missionskyrkor och ett historiskt 1700-talshus. Bläddra vidare för att se de fina husen!

LEVA&BO Redaktionen
Foto: Svensk Fastighetsförmedling Hultsfred

 

1. Lantlig drömvilla med paradisträdgård i Hultsfred

I Målilla utanför Hultsfred hittar du det här lantliga drömhuset från 1929. Den charmiga bostaden ligger i en lummig trädgård med både lusthus och paviljong, omringade av häckar och en vacker smidesgrind.

Den gula trävillan med snirkliga trädetaljer och vacker punchveranda har sju rum på totalt 119 kvadratmeter. Inne i huset har de tidtypiska detaljerna gifts samman med det mer moderna, där du ändå kan känna historiens vingslag med nötta trösklar, vackra trägolv och spegeldörrar.

Ljusa köket husets hjärta

I det ljusa köket i lantlig stil med träpaneler på väggarna finns alla bekvämligheter som du behöver. Något som ger extra stämning och värme i husets hjärta är den ståtliga mörka vedspisen med gulddetaljer. Får du inte nog av värme finns det fler kakelugnar i huset. På gården finns dessutom ett stort uthus med bland annat gästrum, ateljé och festlokal. Utgångspriset ligger på 850 000 kronor.

 

 

Foto: Mats Sandelin/SkandiaMäklarna Motala

2. Missionshus i Skedet som förvandlats till drömvilla

Ljust och luftigt med fri utsikt över Östgötaslätten. Det gamla missionshuset i Skedet är verkligen en lantlig dröm.

Nu är det till salu – för under en miljon kronor.

TITTA IN I HUSET HÄR!
I Skedet strax utanför Vadstena i Östergötland ligger det här charmiga före detta missionshuset byggt 1927, som blivit en riktig klickfavorit på Hemnet. Och det är lätt att förstå varför – huset är en lantlig dröm med flera fina originaldetaljer bevarade, så som trägolvet, innertaket i trä och altartavlan i salongen.

Gammalt sommarhus och galleri

Huset har använts som sommarbostad och galleri, men kan enligt mäklaren anpassas till ett permanentboende. Boytan är 130 kvadratmeter fördelade på kök, ett allrum i anslutning till entrén, den stora salongen, ett sovrum på nedre plan och ett sovrum på övre plan samt en liten toalett vid trappan. Utgångspriset är 875 000 kronor.

 

 

Foto: Svensk Fastighetsförmedling Sundsvall

3. Lantlig röd idyll i Stöde

Inte långt från Sundsvall finns det här charmiga röda trähuset från början av 1900-talet, närmare bestämt 1912. Ett hus där ursprungsskicket bevarats på flera ställen.

För knappt en halv miljon kronor kan den 139 kvadratmeter stora villan i Stöde bli din. Villan är en härlig mix mellan gammalt och nytt, med stor potential för att du kan sätta din egen prägel på köket i äldre stil.

Bubbla i badrummet

Värme och mys är något som kan bli din vardag i det här huset. Vardagsrummet är berikat med en härlig kakelugn och i det nyligen renoverade badrummet kan du njuta av ett bubbelbad. Utgångspriset ligger på 495 000 kronor.

 

 

Foto: Hemverket

4. Pampigt sekelskifteshus i Kramfors

Här är villan där det finns möjlighet att skapa sitt drömhus på hela 385 kvadratmeter. Om inte kvadratmetrarna räcker till finns dessutom ett mindre boningshus på tomten.

15 kilometer utanför Kramfors kan du bli förälskad i den här pampiga sekelskiftesvillan med vackra trägolv och många tidstypiska detaljer. Den gedigna bostaden är det perfekta renoveringsobjektet där det finns chans att fräscha upp elva olika rum. 

Två verandor

Det gamla trähuset har två fantastiska verandor där du kan sitta och njuta av omgivningarna, utsikten och den lummiga trädgården sommartid. Utgångspriset är 690 000 kronor.

LÄS MER: Köpa renoveringsobjekt? Ernst Kirchsteigers bästa tips

 

 

Foto: Fastighetsbyrån Bollnäs

5. Vackert sekelskifteshus i Bollnäs

1895 byggdes det här sekelskifteshuset i Bollnäs med utsikt över ett öppet landskap. Kakelugnar, pardörrar och högt i tak är några av guldkornen i den här villan.

Det här är huset som har stor potential att få ett genuint och tidstypiskt utseende. Stora delar av originaldetaljerna som spegeldörrar, den generösa takhöjden och kakelugnar finns kvar.

Entré med pardörrar

Som entré till den gula charmiga villan möts du av pardörrar och fantastiskt snickeri. Från kallfarstun stiger du sedan direkt in i hallen där du möts av den generösa takhöjden, typiskt för sekelskifteshus. Utgångspriset för den här pärlan är 995 000 kronor.

 

 

6.  Lantliga drömvilla från 1800-talet i Söderhamn

Varsamt renoverat med fina detaljer och modernare inslag är signaturen för den här sekelskiftesvillan i Söderhamn. Dessutom utgörs delar av entréplan av en öppen planlösning.

Den här villan i två plan är perfekt för umgänge då det finns stora sällskapsytor och en barnvänlig trädgård. Köket är rymligt och renoverat i lantlig stil med gott om plats för matbord och stolar.

Frukost i morgonsolen på balkongen

Utöver den varsamt renoverade insidan finns både en stor altan med sol under hela eftermiddagen. Tidigare på dagen kan du äta din frukost i morgonsolen på balkongen om du vill. Villan kan bli din för 825 000 kronor.

 

 

Foto: Fastighetsbyrån Lilla Edet

7. Charmig gammal kyrka i Hasteröd

På en liten kulle i Västa Götaland står den här charmiga gamla missionskyrkan och bara väntar på att någon ska ta hand om den.

Sliten och i stort behov av omsorg – men med potential att bli ett riktigt drömhus.

TITTA IN I KYRKAN HÄR!
Huset byggdes 1920 och användes som missionskyrka fram till 1996. Boytan är 110 kvadratmeter fördelade på den lilla salen, den stora salen, ett kök och en enkel toalett på nedre plan, samt två rum på övre plan. Flera vackra detaljer är bevarade – som de spetsiga spröjsade fönstren, kakelugnen, kyrktornet och det välvda innertaket i stora salen. 

Stort renoveringsbehov

Byggnaden har ett mycket stort renoveringsbehov – men möjligheterna är många. Enligt mäklarannonsen går det att sänka takhöjden i stora salen och inreda det stora vindsförrådet för att på så vis få en boyta på 170 kvadratmeter. Vatten, el och fiber finns anslutet, men inget avlopp. Till byggnaden hör en knappt 1 000 kvadratmeter stor naturtomt. Utgångspriset ligger på 895 000 kronor. 

 

 

 

Foto: Signea Fastighetsbyrå

8. Pampigt sekelskifteshus i Kristdala

Drömmer du om ett riktigt stort sekelskifteshus med kakelugnar och spegeldörrar – och en del renoveringsbehov? Ja, då har du hittat rätt här. Den vackra villan från 1909 ligger i Kristdala norr om Oskarshamn.

Här bor du ståndsmässigt i ett hus som tidigare både varit affär och poststation. Huset har nio rum fördelat på totalt 350 kvadratmeter och en tomt på 1 850 kvadratmeter.

Flera kakelugnar

Invändigt finns flera fina och fungerande kakelugnar. Huset är i behov av renovering och men kan bli ditt för bara 800 000 kronor. Så är man intresserad av byggnadsvård är det här ett riktigt fynd!

 

 

Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Lindesberg

9. Modernt lantligt sekelskifteshus i Ljusnarberg

Här har du chansen att bli ägare till ett av Ställdalen äldsta och kanske mest noggrant renoverade hus.  Allt för att bevara den lantliga känslan.

Är du en av dem som gillar när det är ljust och vitt överallt i din bostad? Då kanske den här charmiga och lantliga villan från 1909 är ditt drömhus. 

Snedtak och sjönära

 Det 128 kvadratmeter stora huset har renoverats från topp till tå under de senaste åren där vitt och pastellfärger utgör basen för rummens utseenden. På ovanvåningen finns tre sovrum, alla med snedtak, vilket gör det extra mysigt och ombonat. Utgångspriset på den här sjönära villan är 895 000 kronor.

 

 

Foto: Fastighetsbyrå Fagersta

10. Historiskt 1700-talshus i Fagersta

Det finns renoveringsobjekt – och så finns det riktiga renoveringsobjekt. Det här fantastiska 1700-talshuset i Fagersta är i princip orört och saknar alla typer av moderniteter.

En unik möjlighet för den som vill skapa ett speciellt hem i ett hus med historia.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Inne i byggnaden finns tre våningar på ungefär 100 kvadratmeter vardera. Bottenplanet är uppdelat i två avdelningar med ett trapphus emellan, medan våning två och tre är helt öppna ytor. 

Q-märkt byggnad

 1700-talshuset har troligtvis aldrig varit ett bostadshus, men har bland annat använts som sädesmagasin, brukshandel och som vapen- och ammunitionsförråd under krigstiden. I dag rymmer det en loppis och ett galleri. Byggnaden är Q-märkt, vilket innebär att man inte får göra några direkta förändringar i husets exteriör, men såvitt mäklaren förstått bör det gå bra att skapa en privatbostad i det. Utgångspriset ligger på 950 000 kronor.

 

LÄS MER:Emilia, 28, köpte en ödegård för 35 000 kronor

LÄS MER:Julia och Marcus bor i en husbil med barn och hund