Det här gamla gårdshuset på Södermalm i Stockholm är till salu. På 1800-talet var det stall här, som så många andra gårdshus i centrala Stockholm.
1 av 3: Det här gamla gårdshuset på Södermalm i Stockholm är till salu. På 1800-talet var det stall här, som så många andra gårdshus i centrala Stockholm. Foto: Nick Neo
Det lilla huset är på 59 kvadratmeter fördelade på 2,5 rum.
2 av 3: Det lilla huset är på 59 kvadratmeter fördelade på 2,5 rum. Foto: Nick Neo
3 av 3

Det gamla stallet från 1895 förvandlades till magiskt gårdshus

Det gamla stallet från 1895 mitt i Stockholm är omgjort till ett ”town house”.

Från sunkigt och nedgånget har den renoverats till ett gårdshus i världsklass, som nu är till salu. 

Tre våningar, öppna, sociala ytor och en fantastisk innergård - mitt i kulturkvarteren på Södermalm.

Det här häftiga gårdshuset är från början en stallbyggnad så gammal som från 1895. Den ligger på innergården till en fastighet mitt i stadsdelen Södermalms puls men här är ändå helt tyst. Både Mariatorget med alla sina nöjen runtomkring, Hornsgatans all shopping och Mariabergets kulturkvarter har man direkt utanför dörren.

Gårdshuset som är som en egen flygel består av tre plan, alla med fönster mot föreningens fina innergård där det finns flera loungeställen och gott om utrymme att både äta, grilla eller sola på. Gillar du att hålla på med växter och planteringar har du goda möjligheter till det.

Öppen planlösning mellan kök och matsal/allrum. Robust trappa upp till andra våningen samt utgång till gården bakom väggen.
1 av 5: Öppen planlösning mellan kök och matsal/allrum. Robust trappa upp till andra våningen samt utgång till gården bakom väggen. Foto: Nick Neo
Alla sex fönster i lägenheten vetter mot den vackra gården.
2 av 5: Alla sex fönster i lägenheten vetter mot den vackra gården. Foto: Nick Neo
Gården är stor och har flera loungeplatser att äta och grilla eller sola på.
3 av 5: Gården är stor och har flera loungeplatser att äta och grilla eller sola på. Foto: Nick Neo
Stora rummet på entréplan används som matsal i dag. Här finns även ett piano.
4 av 5: Stora rummet på entréplan används som matsal i dag. Här finns även ett piano. Foto: Nick Neo
Rymligt badrum med klinker på golv och vitt kakel på vägg. Stor infälld spegel ovan handfat med kommod, badrumsskåp och dusch. Förrådsutrymme bredvid, under trappan.
5 av 5: Rymligt badrum med klinker på golv och vitt kakel på vägg. Stor infälld spegel ovan handfat med kommod, badrumsskåp och dusch. Förrådsutrymme bredvid, under trappan. Foto: Nick Neo

Råvinden ovanför kan göras om till ytterligare rum i gårdshuset

”Town house” som det benämns i mäklarbranschen, eller ”villa i stan” på svenska, med egen ingång från gården har stora utvecklingsmöjligheter och även omdisponering för den som skulle vilja. 

Vill man kan man till exempel ha vardagsrum i det som nu är matsal och skapa ytterligare sovrum på våning två. Ovanför bostaden finns en råvind som ägs av föreningen i dagsläget men nuvarande ägare har låtit en arkitekt skissa på ett förslag för att bygga ut boendet ifall nya ägarna skulle vilja göra något. 

På entréplan finner man kök och matsal i en öppen planlösning med utgång direkt till gården. I nuvarande matsalen finns en hel vägg med dold förvaringsyta och vackert trägolv och via en rustik trätrappa kommer man till våning två som ett har ett generöst vardagsrum med 3,25 meter i takhöjd.

Väggen i matsalen/allrummet har stilrena luckor med massor av förvaring bakom...
1 av 5: Väggen i matsalen/allrummet har stilrena luckor med massor av förvaring bakom... Foto: Nick Neo
... ett dolt utrymme som tidigare ägarna Jessica och Anders hittade när de rev väggen och sen gjorde om till förvaring.
2 av 5: ... ett dolt utrymme som tidigare ägarna Jessica och Anders hittade när de rev väggen och sen gjorde om till förvaring. Foto: Nick Neo
Utsikten från köket ut till hallen och matsalen/allrummet.
3 av 5: Utsikten från köket ut till hallen och matsalen/allrummet. Foto: Nick Neo
Under trappan finns förrådsutrymme.
4 av 5: Under trappan finns förrådsutrymme. Foto: Nick Neo
På tredje plan ligger ett loft som rymmer dubbelsäng och sängbord. Här finns även en djup klädkammare med skjutdörrar. Loftet är avskilt med träräcke.
5 av 5: På tredje plan ligger ett loft som rymmer dubbelsäng och sängbord. Här finns även en djup klädkammare med skjutdörrar. Loftet är avskilt med träräcke. Foto: Nick Neo

”Det var extremt sunkigt och nedgånget – vi gjorde om rubbet”

Via ytterligare en trappa kommer man till sovloftet med plats för dubbelsäng och sängbord. Här finns också en djup klädkammare med skjutdörrar och träräcke med utsikt ned över våning två. Under trätrapporna på de andra planen finns både inbyggd klädkammare och förråd.

Lägenheten präglas av rustika trägolv och råa betongväggar, och de sex fönstren med djupa nischer ihop med den höga takhöjden ger mycket ljus och skapar rymd. Något som gör att ytan på 59 kvadratmeter och 2,5 rum känns mycket större. Loftet räknas som biarea och ger ytterligare 12 kvadratmeter.

Jessica Mann och Anders Lönnberg flyttade in i gårdshuset år 2000 och satte grunden för det fina boendet som i dag säljs av andra ägare. Foto: Hanna Rohdell

LEVA & BO har fått tag i ett par tidigare ägare, Jessica Mann, 46, och Anders Lönnberg, 47, som flyttade dit för 20 år sedan. Då var det nästintill ett ”ruckel”, ett riktigt renoveringsobjekt som de satte tänderna i.

– Det var ett boende, men det var extremt sunkigt och nedgånget. Vi gjorde om rubbet, byggde badrum, loftet, flyttade hela köket och renoverade i 1,5 år, i stort sett alldeles själva, på helger och kvällar. Det enda vi inte gjorde själva var el och vatten, säger de.

Grå snickerier och arbetsbänk med vitt kakel ovan och upp på vägg. Bra förvaring och arbetsyta samt infälld belysning under skåp och spotlights i tak. Full maskinell utrustning.
1 av 5: Grå snickerier och arbetsbänk med vitt kakel ovan och upp på vägg. Bra förvaring och arbetsyta samt infälld belysning under skåp och spotlights i tak. Full maskinell utrustning. Foto: Nick Neo
Utsikt från matsalsbordet mot kök, badrum och rustik trappa som leder till övervåning.
2 av 5: Utsikt från matsalsbordet mot kök, badrum och rustik trappa som leder till övervåning. Foto: Nick Neo
Vardagsrum på andra plan med generös takhöjd om 3,25 meter och hela tre fönster i fil.
3 av 5: Vardagsrum på andra plan med generös takhöjd om 3,25 meter och hela tre fönster i fil. Foto: Nick Neo
Allrummet/vardagsrummet kan göras om till ytterligare sovrum om man vill.
4 av 5: Allrummet/vardagsrummet kan göras om till ytterligare sovrum om man vill. Foto: Nick Neo
Innergården inbjuder till social samvaro och grillkvällar.
5 av 5: Innergården inbjuder till social samvaro och grillkvällar. Foto: Nick Neo

”Den coola stenväggen tog vi fram med vatten och hård skrubb-borste”

Köket var längs med samma vägg som i dag medan toaletten, som var pytteliten, var där kylskåpet står nu.

– Rummet under trappen där det nu är badrum fanns inte förut, inte sovloftet heller. Utrymmet där det stora förvaringsskåpen i vardagsrummet ligger var igenspikat och det hittade vi faktiskt av en slump, berättar Jessica. Och hela den coola stenväggen tog vi fram för hand med vatten och hård borste. 

Paret fortsatte med finputsningar i olika omgångar fram till 2006 innan de sålde det 2007 och flyttade ner till södra Sverige. Sedan dess har några andra ägare passerat och nu är det alltså till salu igen. Prislappen ligger på 5 295 000 kronor.

– Detta är verkligen ett häftigt boende, lyllos de som köper, säger Jessica. Ibland längtar jag tillbaka - bästa läget på hela söder; centralt men avskilt i och med att det ligger på innergården. Och vi hade så trevlig stämning i föreningen, minns särskilt hur hela huset samlades på innergården och drack vin i väntan på Pridetåget!

Rustikt trägolv och framtagen rå betongvägg. Gott om plats för stor soffgrupp och övrig möblering.
1 av 4: Rustikt trägolv och framtagen rå betongvägg. Gott om plats för stor soffgrupp och övrig möblering. Foto: Nick Neo
Detaljbild från vardagsrummet.
2 av 4: Detaljbild från vardagsrummet. Foto: Nick Neo
Trappa upp till sovloftet på ytterligare 12 kvadratmeter.
3 av 4: Trappa upp till sovloftet på ytterligare 12 kvadratmeter. Foto: Nick Neo
Annan vinkel i vardagsrum. Några steg upp så är man i sängkammaren.
4 av 4: Annan vinkel i vardagsrum. Några steg upp så är man i sängkammaren. Foto: Nick Neo

LÄS MER: Martina Haag säljer sin stora villa – börjar nytt liv

LÄS MER: Förfallna 1800-talsgården blev Martin och Brittas drömhem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande