1 av 2 Foto: Emma Jonsson Dysell
2 av 2 Foto: Daniel Valstad/Esoft

Charmiga och idylliska hus på Gotland som är till salu

Är du sugen på att köpa hus på Gotland?

Då är du inte ensam. Många svenskar drömmer om en sommarstuga (eller ett åretruntboende) på Sveriges soligaste ö.

Här är 7 fina Gotlands-hus som är till salu just nu.

Många svenskars semesterparadis nummer ett är Gotland – och det är helt klart en speciell atmosfär på Sveriges största ö. Det är kanske inte konstigt att flera av Sveriges mest klickade hus just nu ligger på just Gotland. Störst efterfrågan är det på kalkstenshus eller fastigheter nära havet, enligt Linus Edwardson som är mäklare på Bertwig Fastighetsförmedling.

Varför är det så många som drömmer om ett hus på Gotland?

– Gotland för många är en dröm. Jag tror att lugnet, komma bort från stan, närheten till havet, vara i den varierande miljö vi har här, samt att Gotland oftast ligger i topp vad gäller soltimmar är viktiga anledningar. Det går även relativt fort att ta sig hit med antingen flyg eller färja på cirka tre och en halv timmar, säger Linus Edwardson.

Vad ska man tänka på om man vill köpa ett sommarhus eller boende på Gotland?

– Man ska nog först ha varit på Gotland en del, så att man lär sig känna i vilket område och hur man vill bo. Centralt i ett samhälle, eller ute på landet? Man bör fundera på vad för slags hus man vill ha, stort, litet, kanske en gård, säger Linus Edwarson. 

7 fina hus på Gotland som är till salu på Hemnet just nu:

1. Telegrafstation från 1929 blev magiskt boende i Sudret

Foto: Daniel Valstad/Esoft

En telegrafstation från 1929 på Gotland har gjorts om till magiskt boende.
Det vita kalkstenshuset i Hamra socken på östra sidan av den populära halvön Storsudret är som taget ur en dröm.
Nu är det till salu för 3 975 000 kronor.

Det är gångavstånd till stranden, 100 meter till ett bageri och 150 meter till flertalet mysiga krogar. Huset som kan användas både som fritidshus och permanent boende är har renoverats och inretts mycket smakfullt.

Säljarna själva beskriver platsen: ”Vi köpte huset med tanken att det skulle bli vårt sommarhus, men när hösten kom ville vi inte åka hem, så det fick bli vår fasta punkt, och därför är det rustat för att bo i året om.”

Här finns två inglasade verandor. Huset har fyra rum och kök på totalt 95 kvadratmeter. Vardagsrummet har betonggolv, grova takbjälkar och fönster åt två väderstreck. Sovrummet har trägolv, synliga bjälkar och fönster åt två väderstreck. Trädgårdstomten på 5 860 kvadratmeter är full av gamla fruktträd, syrener, rosor, lavendel och pioner. En gammal 1800-talslada på 130 kvadratmeter ingår i köpet.

Takbjälkar, genuina trägolv och betong. Fin mix där man kombinerat det nya med det gamla.
1 av 3: Takbjälkar, genuina trägolv och betong. Fin mix där man kombinerat det nya med det gamla. Foto: Daniel Valstad/Esoft
En gäststuga och en lada för stora fester ingår i köpet.
2 av 3: En gäststuga och en lada för stora fester ingår i köpet. Foto: Daniel Valstad/Esoft
Vardagsrummet på nedre plan. Djupa fönsternischer, betongväggar och takbjälkar av trä.
3 av 3: Vardagsrummet på nedre plan. Djupa fönsternischer, betongväggar och takbjälkar av trä. Foto: Daniel Valstad/Esoft

HÄR kan du titta in och se mer av huset!

2. Magisk 1700-talsgård i Visby innerstad

En av flera ingångar till huset med många olika möjligheter. Foto: Emma Jonsson Dysell

Denna magiska 1700-talsgård i Visby innerstad sticker verkligen ut bland andra.
En unik inredning där man har plockat fram och tagit tillvara på historien. I fastigheten ingår två lägenheter och ett kafé – allt för drygt 19 miljoner kronor.

Längs med trädgårdens ena långsida löper en mur som man inte vet om det varit en del av Visbys ringmur eller en del av det gamla klostret. Utanför finns en egen liten utomhusverkstad och en grusad uppfart med plats för två bilar.

Fastigheten består, förutom av den stora villan på 183 kvadratmeter, även av ett källarrum på 12 kvadrat samt två lägenheter om 87 kvadrat vardera, inklusive en butik- eller kafédel. 

I villan finns sju rum och kök vilket utgörs av ett vardagsrum med öppen spis, en matsal med uppvärmt stengolv, och en gjutjärnskamin. Via ett valv kommer man därifrån till köket där säljaren och en vän byggt allting själva, in i minsta detalj; såväl skåpluckor som inredning i lådor till köksön med stenskiva.

Utsikten från villans matsal, som har en vacker gjutjärnskamin, till det stora, ljusa köket där säljaren har byggt precis allting, in i minsta detalj, för hand.
1 av 3: Utsikten från villans matsal, som har en vacker gjutjärnskamin, till det stora, ljusa köket där säljaren har byggt precis allting, in i minsta detalj, för hand. Foto: Emma Jonsson Dysell
Badrummet som är stort och inrett i gammeldags stil har utgång till både matsal och trädgård.
2 av 3: Badrummet som är stort och inrett i gammeldags stil har utgång till både matsal och trädgård. Foto: Emma Jonsson Dysell
En av flera ingångar till fastigheten. Går till en av de två lägenheterna.
3 av 3: En av flera ingångar till fastigheten. Går till en av de två lägenheterna. Foto: Emma Jonsson Dysell

Nyfiken på att se mer? HÄR finns mer bilder och information om huset!

3. Väderkvarn i Burs – fungerar som fritidshus

Foto: SE360

Sugen på ett fritidshus på Gotland – som samtidigt gärna är lite udda? Ja, men då kanske den här väderkvarnen kan vara något.
Den här väderkvarnen från 1904 är omgjord till boende och fungerar i dag som fritidshus.

Två rum och kök på två våningar, plats för fyra bäddar – våningssäng på nedre plan och dubbelsäng på övre. Ett alldeles lagom sommarboende, alltså.

Förutom väderkvarnen finns det på gården också en storstuga, mellanstuga och en lillstuga som ingår i köpet. Storstugan, som är isolerad och har indragen fiber, har en braskamin, och ett sovloft, samt plats för fyra bäddar. Mellanstugan som är delvis isolerad, har en separett wc, kök med diskho, rinnande vatten, varmvattenberedare, kyl och frys, och bänkugn med plattor. Lillstugan är isolerad och rymmer två bäddar. Till fastigheten hör även en tomt om drygt 5 700 kvadratmeter.

Entréplan i kvarnen rymmer en våningssäng. På andra plan får man plats med dubbelsäng. Foto: SE360
En av gäststugorna, storstugan på 17 kvadratmeter, har plats för fyra bäddar. Här finns indragen fiber, en braskamin och ett sovloft. Foto: SE360

 

HÄR kan du se mer av väderkvarnen!

4. Gotlands vackraste hus – på Storsudret

Foto: Emma Jonsson Dysell

Det påstås vara Gotlands vackraste gård – mangårdsbyggnaden i vit kalk från 1800-talet i Storsudret. Huset är topprenoverat med en härlig punschveranda och har stor trädgård med ett vackert orangeri.

Den som gillar gotländska hus och ”modernt 1800-tal” kommer garanterat bli förtjust i det här magiskt fina huset på södra Gotland, närmare bestämt på Storsudret. Huset är omgivet av gamla, ståtliga träd och åkermark och har nära till både hav och sandstränder.

Allt är renoverat på ett varsamt sätt och huset med sina 300 kvadratmetrar och hela 54 (!) fönster är både luftigt och ljust. Inte bara huset har renoverats, trädgården har också fått sig ett rejält ansiktslyft. Man har anlagt ny gräsmatta och gjort planteringar i engelsk stil med bland annat fruktträd, trädgårdsland, häckar, snittblommor, ett par hundra David Austin-rosor samt hundratalet lavendel som ska omringa hus och grusgångar.

Orangeriet har gamla, vackra fönster samt en uteplats.
1 av 4: Orangeriet har gamla, vackra fönster samt en uteplats. Foto: Emma Jonsson Dysell
Vardagsrummet är stort med gedigna bjälkar liksom en nybyggd öppen spis.
2 av 4: Vardagsrummet är stort med gedigna bjälkar liksom en nybyggd öppen spis. Foto: Emma Jonsson Dysell
Köket är platsbyggt av finsnickare. All maskinell utrustning är av högsta klass, och beslag, spis och kran är i mässing.
3 av 4: Köket är platsbyggt av finsnickare. All maskinell utrustning är av högsta klass, och beslag, spis och kran är i mässing. Foto: Emma Jonsson Dysell
Det stora sovrummet är en före detta sal med trägolv och takbjälkar.
4 av 4: Det stora sovrummet är en före detta sal med trägolv och takbjälkar. Foto: Emma Jonsson Dysell

HÄR kan du se mer av det vackra huset!

5. Liten stuga i Sudersand på Fårö

Foto: Jörgen Kristiansson, Fastighetsbyrån Visby

Det här lilla huset är visserligen i behov av mycket renovering – och det har bara två rum.
Men det ligger trots allt väldigt nära populära sandstranden Sudersand.

Det gula lilla huset på Fårö är på 50 kvadratmeter och har två rum och kök. Tomten på 1 705 kvadratmeter behöver snyggas till och enligt mäklaren har huset, som är byggt 1938, stort renoveringsbehov. Men husets fördel är definitivt att det ligger några hundra meter från Sudersand – Fårös kanske mest populära sandstrand.

Fastigheten kostar 2 miljoner kronor.

Huset på 50 kvadratmeter har stort renoveringsbehov.
1 av 2: Huset på 50 kvadratmeter har stort renoveringsbehov. Foto: Jörgen Kristiansson, Fastighetsbyrån Visby
Några hundra meter bort ligger den här drömmiga sandstranden.
2 av 2: Några hundra meter bort ligger den här drömmiga sandstranden. Foto: Jörgen Kristiansson, Fastighetsbyrån Visby

6. Idylliskt fritidshus på Högklint söder om Visby

Foto: Daniel Valstad Esoft/Home by Dean

Den som ännu inte varit övertygad om att Gotland har gott om charmiga små hus – den kommer bli det nu. Det här söta fritidshuset på Högklint är så charmigt att man skulle vilja flytta in direkt.

2,5 miljoner. För det priset kan du köpa en röd sommarstuga med vita knutar söder om Visby, närmare bestämt på Högklint som ligger nära havet. Huset är på 70 kvadratmeter fördelade på fyra rum varav tre sovrum. Här finns mycket charm och rummen är ljusa och trevliga. I allrummet finns en öppen spis och köket har en lantlig känsla. Det är en mysig sommarstuga som har en härlig trädgård och en underbar farstukvist – och en stor altan på baksidan.

I vardagsrummet finns en öppen spis som ger myskänsla.
1 av 5: I vardagsrummet finns en öppen spis som ger myskänsla. Foto: Daniel Valstad Esoft/Home by Dean
Köket har lantlig känsla.
2 av 5: Köket har lantlig känsla. Foto: Daniel Valstad Esoft/Home by Dean
Ett av husets tre sovrum.
3 av 5: Ett av husets tre sovrum. Foto: Daniel Valstad Esoft/Home by Dean
Ytterligare ett sovrum i lantlig stil.
4 av 5: Ytterligare ett sovrum i lantlig stil. Foto: Daniel Valstad Esoft/Home by Dean
Fritidshuset är på 70 kvadratmeter och har en tomt på 2 667 kvadratmeter.
5 av 5: Fritidshuset är på 70 kvadratmeter och har en tomt på 2 667 kvadratmeter. Foto: Daniel Valstad Esoft/Home by Dean

7. Gammal lada i Hablingbo på södra Gotland

Foto: Daniel Valstad Esoft/Home by Dean

En före detta lada – kan det bli mer gotländskt?
Den här ladan har till viss del renoverats om till bostad, men det finns mer att göra.
975 000 kronor kostar det att köpa det här huset.

Tre rum och 90 kvadrat – perfekt sommarställe! Det här huset, eller ladan, ligger i Hablingbo på Sudret och har en stor och uppväxt trädgård på 2 518 kvadratmeter med en gammal brunn och en stor altan. I huset finns ett härligt vindsplan. Det nedre planet har renoverats till viss del och är beboeligt, men det går att göra mycket mer.

Vindsplanet kan användas till mycket.
1 av 4: Vindsplanet kan användas till mycket. Foto: Daniel Valstad Esoft/Home by Dean
Nedre delen av huset har renoverats till viss del.
2 av 4: Nedre delen av huset har renoverats till viss del. Foto: Daniel Valstad Esoft/Home by Dean
Det finns dock en hel del kvar att göra – om man vill.
3 av 4: Det finns dock en hel del kvar att göra – om man vill. Foto: Daniel Valstad Esoft/Home by Dean
Charmig styling på vinden.
4 av 4: Charmig styling på vinden. Foto: Daniel Valstad Esoft/Home by Dean

LÄS MER: Fina villor med svalkande pool – här är hus i alla prisklasser

LÄS MER: Så byggde Kirsten och Tom sin magiska uteplats

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!