Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Charmiga hus som kan bli riktiga pärlor

Älskar du spegeldörrar, gamla kakelugnar och vackra punschverandor? Drömmer du att göra som Ernst Kirchsteiger och renovera ett charmigt sekelskifteshus, en gammal kalkstenslada eller kanske en kyrka?

Då kanske de här husen kan vara något för dig!

Bläddra dig vidare för att se de charmiga bostäderna till salu på Hemnet. Allt från ett litet bönhus från 20-talet till ett otursförföljt ödeslott från 1868.

Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty

1. Otursförföljt ödeslott från 1886

Hägerstads slott, Åtvidaberg

Bostadstyp: Gård

Pris: 3 500 000 kronor

Boarea: 810 m²

Biarea: 257 m²

Tomtarea: 9 731 m² tomt

Byggår: 1868

Så vackert det gamla slottet med tinnar och torn skulle kunna bli! Men för den som vill ta över det blir det en riktig utmaning att renovera. För fem år sedan drabbades slottet av två bränder inom loppet av sex månader med stora invändiga skador som följd. Och enligt bostadsannonsen rör det sig sannolikt om ett rivningsobjekt.

På gården finns även en gammal trädgårdsmästarbostad, två bostadshus och en sjöstuga med stor brygga.

 

SE MER av slottet här!

 

Från Hemnet: Likt en hägring, på ek-beklädda kullar finner man Hägerstads slott (sannolikt ett rivningsobjekt) med en markareal om 11 ha, så underskönt beläget omgivet av sjön Vindommens lugna vatten. Vackert avskilt läge, 27 km sydöst om Åtvidaberg och 24 km sydväst om Valdemarsvik. Slottet och parken uppfördes av Hugo Beijer och hans hustru Anna Amalia Posse 1868.

 

Foto: Husfoto

2. Hus för 195 000 kronor – med fyra kakelugnar

Getebol, Karlstad

Bostadstyp: Fritidshus

Pris: 195 000 kronor

Boarea: 150 m²

Tomtarea: 6 208 m² tomt

Antal rum: 5 rum

Byggår: 1903

Från Hemnet: Trevlig villa med mycket av den gamla charmen bevarad bl.a fyra kakelugnar. Huset har renoveringsbehov men här finns potential! Drygt två mil från Karlstad och ca sju km till Molkom samt närhet till Sjön Gapern. 

 

LÄS OCKSÅ: Så söta! Här är Sveriges 10 minsta hus

 

Foto: Värhulta Gårdsmäklare

3. Kyrka med väggmålningar från 1800-talet

Sticklinge, Köping

Bostadstyp: Friliggande villa

Pris: 750 000 kronor

Tomtarea: 1 551 m² tomt

Antal rum: 5 rum

Byggår: 1885

Hur pampigt vore det inte att bo i en kyrka? Här finns predikstol, altare och 100-åriga väggmålningar bevarade.

Många missionshus i Sverige är i dag omgjorda till villor men det är alltid kommunen själva som bestämmer. Så den som är intresserad måste ansöka om bygglov innan man kan börja bygga om.

 

TITTA IN i den gamla kyrkan här!

 

Från Hemnet: Tillfälle att förvärva ett missionshus med underbart vackert läge omringat av ekar och lönnar. Ett hus där drömmar kan bli verklighet!

 

Foto: Fisheye Foto

4. Sekelskiftesvilla med uthus och ladugård

Häverövägen, Lindris, Norrtälje

Bostadstyp: Vinterbonat fritidshus

Pris: 1 200 000 kronor

Boarea: 100 m²

Biarea: 15 m²

Tomtarea: 7,4 ha tomt

Antal rum: 5 rum

Byggår: 1909

Det gula sekelskifteshuset i Norrtälje ser ut att ha stått orört länge och kräver en hel del renovering. Invändigt hittar man slitna tapeter, nötta heltäckningsmattor och gamla våtrumsskivor i badrummet.

Men här finns också gott om bevarade originaldetaljer såsom ett rymligt lantkök, trägolv, kattvindar och kakelugnar. Ingången till huset går via en inglasad veranda.

 

TITTA IN i det gula huset här!

 

Från Hemnet: Skogs- och åkerskifte om 6,2 ha och ett skifte med gårdscentrum om 1,8 ha, där det finns ett hus med renoveringsbehov men med mycket potential. Uthus/ladugård och förråd samt garage. Huset har 3 sovrum på övre plan, kök, kammare och sal samt badrum på nedre plan. Skogen får brukas endast extensivt (det finns nyckelbiotop) men har oinskränkt jakträtt och kan eventuellt bebyggas.

 

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

5. Litet bönhus från 20-talet

Djur bönhusväg, Djurås, Gagnef

Bostadstyp: Friliggande villa

Pris: 400 000 kronor

Biarea: 152 m²

Byggår: 1924-1928

Från Hemnet: Det gamla genuina bönhuset i Djur är till salu! Byggnaden påbörjades 1924 och färdigställdes med invigning 1928. Ett underbart fint läge intill skogsskifte. Närhet till Djurås centrum och till den vackra Västerdalälven. Kan göras om till boendeform eller till någon form av verksamhet. Byggnaderna har genomgående renoveringsbehov och försäljes med friskrivningsklausul.

 

LÄS OCKSÅ: Hela Sverige bakar-Fredrik flyttade in i häftiga missionskyrkan

 

Foto: Lillemor Nottemark/Areal

6. Gård från 1800-talet med mycket charm

Viken, Jönköping

Bostadstyp: Gård

Pris: 2 500 000 kronor

Tomtarea: 8,8 ha tomt

Byggår: 1800-talet

Vacker glasveranda och fina kakelugnar är något av det som finns i husen på den här charmiga gården.

– Fastigheten är en pärla. Stort renoveringsbehov givetvis men fastigheten har stor potential för rätt köpare, berättar Reidar Pettersson mäklare på Areal.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiska slott och herrgårdar till salu på Hemnet

 

Från Hemnet: En lantlig idyll i Viken ca 5 km nordost om Bottnaryd. Fastigheten har stor potential med tre bostadshus vars äldre stil och karaktär i stort sett är helt bevarade. På fastigheten finns även en ladugård m.fl. ekonomibyggnader. Arealen utgörs av 8,8 ha, huvudsakligen jordbruksmark. Vissa renoveringsåtgärder har påbörjats på mangårdsbyggnaden.

 

Foto: Diakrit/Svensk Fastighetsförmedling

7. Gammal lärarbostad från 1921

Torsta, Kumla

Bostadstyp: Friliggande villa

Pris: 1 200 000 kronor

Boarea: 150 m²

Tomtarea: 1 985 m² tomt

Antal rum: 5 rum

Byggår: 1921

Från Hemnet: F.d lärarbostad med fint lantligt läge i Torsta by mellan Sköllersta och Ekeby-Gällersta. Det föreligger stora renoveringsbehov på huset som i dag rymmer två lägenheter. Nedervåningen består av 3 rum, kök och badrum. Övervåningen består av 2 rum, toalett och kök. I huset finns flera gamla kakelugnar, de är dock inte i bruk. Vattenbrunn delas med två grannar. Avloppsbrunn som kräver åtgärd delas med en granne. 1 985 kvm trädgårdstomt med flera fruktträd.

 

LÄS OCKSÅ: Skolorna som förvandlades till läckra hem

 

Foto: Henrik Lagerstedt

8. 30-talsvilla med gamla detaljer – och fruktträdgård

Björsund Tallbacken, Björsund, Strängnäs

Bostadstyp: Friliggande villa

Pris: 195 000 kronor

Boarea: 150 m²

Biarea: 80 m²

Tomtarea: 3 151 m² tomt

Antal rum: 5 rum

Byggår: 1930

Från Hemnet: Med ett härligt läge i västsluttning ligger detta charmiga trettiotalshus med inglasad rund veranda och spröjsade fönster. Hall med öppen spis, dock ej eldningsbar. Utsikt över Björsundet, en del av Mälaren. Vardagsrum med fiskbensparkett och skjutdörrar till matrum med trägolv. Från allrum på övre våningen utgång till balkong med samma fina utsikt. Eget vatten genom djupborrad brunn men kommunalt VA finns i tomtgräns och anslutningen är betald. Stor trädgårdstomt med fruktträd och bärbuskar. Renovering behövs men huset är trots detta mycket fint med t ex bevarad serveringsgång. Tomt om hela 3 151 kvm. Ett tillfälle om man vill få ett boende utöver det vanliga.

 

LÄS OCKSÅ: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen