ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Budgivarna slåss om vandaliserade ödehuset – redan före visning

Publicerad 11 maj 2017 09.23
Leva & bo>Hemma hos>Hitta hem
Det igenbommade och vandaliserade ödehuset har redan innan visning fått 70 personer att anmäla intresse.

Det igenbommade och vandaliserade ödehuset har redan innan visning fått 70 personer att anmäla intresse.

1/3

Foto: Fastighetsbyrån Avesta

Till huset hör en 6,5 hektar stor tomt.

Till huset hör en 6,5 hektar stor tomt.

2/3

Foto: Fastighetsbyrån Avesta

Under tiden huset har stått öde har det utsatts för vandalisering.

Under tiden huset har stått öde har det utsatts för vandalisering.

3/3

Foto: Fastighetsbyrån Avesta

Det igenbommade och vandaliserade ödehuset har redan innan visning fått 70 personer att anmäla intresse. Budgivningen har redan trissat upp priset till dubbelt så mycket som utropspriset.  

– Jag är väldigt förvånad, jag trodde att det skulle vara omöjligt att sälja, säger objektets mäklare. 

Att gamla ödehus har blivit populära på sista tiden visar inte minst det här gamla huset i Backa strax utanför Hedemora. Redan innan den första visningen har 70 personer anmält intresse för fastigheten och budgivningen är redan uppe i mer än det dubbla efter att ha startat på 350 000 kronor. 

– Jag är väldigt förvånad att det redan är uppe i över 700 000 kronor, jag trodde att det skulle vara omöjligt att sälja, säger objektets mäklare Mikael Thorsén på Fastighetsbyrån Avesta. 

LÄS OCKSÅ: Nu kan du flytta in i den spöklika herrgården utanför Stockholm 

Har blivit vandaliserat

Han berättar att huset tidigare använts av Statens Lantbruksuniversitet som hade kylrum för växter de planterade på delar av den 6,5 hektar stora tomten. Huset har stått tomt de senaste åren och har lockat till sig vandaler som slagit sönder toalett och handfat. Samtidigt har man stulit allt som innehåller koppar från huset. 

– Både vattenledningar och el-ledningar har slitits ner. Huset ligger lite ensligt, så jag antar att det gjorde det lättare för tjuvarna. Huset är upplåst, så det är ju bara att gå dit och titta på egen hand, jag antar att de som har sagt att de är intresserade tycker att de redan har sett så mycket som de behöver för att bilda sig en uppfattning, säger Mikael Thorsén.

Fastigheten ligger ensligt men har ändå bebyggelse i närheten.

Foto: Fastighetsbyrån Avesta

LÄS OCKSÅ: Okända spökstaden utanför Stockholm – ett mysterium 

Säger att marknaden är konstig

Mikael Thorsén berättar att fastighetsmarknaden runt Avesta och Hedemora är väldigt konstig just nu, alla hus och lägenheter som kommer ut säljs direkt. Han tror inte att det beror så mycket på att folk skulle flytta hit från storstäderna, utan snarare att de som växt upp här flyttar hemifrån. 

– Jag har ju inte träffat några spekulanter ännu, men det har låtit som om de som är intresserade är lite yngre. Flera av de som är intresserade är barn till de som har gårdar här omkring. De är väl uppvuxna här i trakten och vill ha något eget nu, säger Mikael Thorsén.

LÄS OCKSÅ: Allt fler vill bo i övergivna hus 

Tror att det är tomten som lockar

Även om det inte finns några värden i form av skog eller liknande att sälja på den stora tomten tror Mikael Thorsén att det är den som lockar många av spekulanterna eftersom den ligger fint och sträcker sig nästan ända bort till vattendraget Svarttjärn. Men den som köper huset kan räkna med att spara en ganska stor slant till renovering. 

– Det är mycket jobb för att få liv i det. Ett liknande hus i det här området kostar vanligtvis 1,6-1,7 miljoner kronor och jag skulle gissa att det här kommer kosta i alla fall 700 000 kronor att renovera, berättar han.