Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
När är bästa tiden för att köpa fritidshus?
Foto: Colourbox
2 AV 2
Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, ger sina bästa tips.
Foto: Lars Ekdahl

Bästa tipsen inför köpet av fritidshus

FRITIDSHUS. Nu är tiden när många börjar titta på sommarhus.

Men när är egentligen bästa köpläge, och var finns fynden?

Här är alla tips du behöver för fritidshus-köpet!

Nu är hög tid att börja titta på fritidshus om du går i sådana tankar. På många håll i landet kom marknaden i gång redan i påskas.

Enligt bostadssajten Hemnets pressansvarige Staffan Tell är det i år lite färre fritidshus till salu jämfört med förra året, men mer än för två år sedan.

– Nu finns drygt 5000 fritidshus till salu, dubbelt så mycket som vecka 7. Och så brukar det se ut. Antalet annonser kommer bara att fortsätta stiga ända in i juli. På så sätt skiljer sig fritidshusmarknaden stort från bostadsrättsmarknaden i storstan där utbudet störtdyker i juli.

Få ner kostnaden

Just nu är också räntan förmånligt låg men man ska inte glömma att den alltid är föränderlig. Tittar man på priset så är det självklart läget som är helt avgörande. Har du några tips på hur man kan få ned kostnaden?

– Titta på ställen som inte är direkt vid vattnet, säger Staffan. Kan man tänka sig att cykla en bit för att komma till stranden kommer man ner en hel del i pris. Likadant om det är ett renoveringsobjekt eller ett mindre objekt. Men glöm då inte att ta reda på om det finns möjligheter att bygga ut!

 

VIKTIGASTE SAKERNA ATT TÄNKA PÅ

Staffan Tells bästa tips när du ska köpa fritidshus:

1. Vad värdesätter du

Du bör tänka igenom noga hur du vill att huset ska användas. Vill du ha lugn och ro, nära till vatten, affär, barn i samma ålder som dina, nära grannar? Vad är viktigt för dig? Innan du kan gå vidare måste du ställa dig själv dessa frågor.

2. Skriv en lista

Nu är det dags att skriva en lista på vad som är viktigast och vad du prioriterar. Utrymme, funktion, närhet till vatten, prisläge, charm, standard, wc, dusch, kök etc. Man kan ju sällan få allt. En rankinglista kommer att hjälpa dig vidare.

3. Ha ett öppet sinne

Fritidshusmarknaden är ju väldigt speciell. I vanliga fall kanske du söker en bostad där du bor eller åtminstone i ett område som du kan. När det gäller fritidshus kan det ofta bli ställen man inte känner till alls. Ha ett öppet sinne, det ger dig fler valmöjligheter.

4. Var förberedd

När det väl blir dags för budgivning kan det gå både hett och snabbt till. Då är det bra att ha alla bankpapper, och besiktningen, klar. Gärna också en offert från hantverkare så du vet hur mycket du har råd att slå till med.

5. Testa området IRL

Promenera, cykla och åk bil runtom i området. Vad får du för känsla? Vad är skillnaden mellan olika områden? Sånt är oerhört viktigt och kan vara avgörande

 

LÄS OCKSÅ:

 10 av de mest populära fritidshusen just nu
 

 Villaägarnas tips till dig som vill köpa fritidshus