Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Vi listar de bostäder som LEVA&BO:s läsare har tyckt varit mest spännande under året som gått.
Foto: Paulina Pazdalski, Esoft / Emma Larsson / CALLE STRÖM, STRÖMSFOTO
2 AV 2
Den gamla bondgården från 1800-talet är ett av husen som LEVA&BO:s läsare gillade att läsa mest om 2019. Enligt mäklaren var huset närmast ett museum.
Foto: EMMELIE LARSSON, MÄKLARCENTRUM

Årets mest klickade objekt – husen som alla ville se 2019

LEVA&BO skriver varje vecka om spännande, annorlunda, fina eller på andra sätt uppseendeväckande bostäder som är till salu.

Och ni läsare älskar att få titta in i husen och lägenheterna. I år verkar ni haft särskilt intresse i att se slitna eller övergivna hus.

Här listar vi de 10 bostäder som ni tyckt varit allra mest spännande under 2019.

LEVA&BO Redaktionen

1. Barnhemmet utanför Sundsvall – årets mest klickade hus

Logården, i Stöde utanför Sundsvall, var till salu för knappt en halv miljon kronor. Foto: Emma Larsson

När det slitna före detta barnhemmet i Stöde utanför Sundsvall låg ute till försäljning tidigt i höstas var det Sveriges mest klickade objekt. Även LEVA&BO:s läsare älskade att läsa om det spännande huset – artikeln om barnhemmet blev den överlägset mest lästa bostadsartikeln på hela 2019.

Huset hade förutom barnhem använts till både äldreboende, bageri och kursgård. Och trots att det såg slitet och nästan lite ödsligt ut på bilderna hade det aldrig varit obebott. Men när det såldes var det i mycket dåligt skick och i behov av omfattande renovering.

Utgångspriset för det 600 kvadratmeter stora huset med 23 rum och en tomt på 9 130 kvadratmeter var bara 495 000 kronor, något som säkerligen bidrog till det stora intresset. Se mer av huset här!

2. Kusliga rucklet som hade stått öde i 29 år

Till det gulliga huset hör även en stor tomt, men allt har stått tomt i nästan 30 år. Foto: Malin af Kleen

Det gulliga, gula huset i Ekeby, Kumla, hade gapat tomt länge – och det här var så spännande att det blev LEVA&BO:s näst mest klickade hus på hela året.

Det gula huset var till salu så sent som för några veckor sedan. Då hade det stått tomt i 29 år då den senaste ägaren flyttade. Efter det blev förfallet ett faktum och den som ser bilderna inifrån huset håller förmodligen med om att det är kusligt. Renoveringsbehovet är stort.

– Första gången jag var och tittade på huset var det som om någon bara klivit ut genom dörren och lämnat det, berättade Mia Matthews på Mäklarringen för LEVA&BO.

Här kan du titta in och se mer av huset!

3. Spöklika ödehuset var till salu för 300 000 kronor

Huset med sex lägenheter låg ute för knappt 300 000 kronor. Foto: Emelie Spjuth Svärd /Husfoto

Här skvallrade pampiga kakelugnar och rejäla trägolv om goda tider. Men ingen hade bott i trevåningshuset i Rolfserud, Säffle på flera årtionden när det var till salu före sommaren.

Golvet var slitet och taket höll inte tätt på det 400 kvadratmeter stora 20-talshuset. Innan huset övergavs 1985 var det uppdelad i sex lägenheter, så på varje våningsplan fanns två tvårumslägenheter med vedpsis i köken och kakelugn i alla rum.

– Förr kallades det för länsmansgården eftersom länsman bodde här. Men om det är sant vet jag inte, berättade mäklaren Kristina Nordgren.

Se mer av huset här!

4.  Flotta Hessle gård var till salu för 95 miljoner

1700-talsgården ligger vid Mälaren, 50 minuter med bil från Stockholm. Foto: ADAM HELBAOUI/ KRONFOTO

Den här gården ägdes av en stor, utländsk fotbollsprofil när den var till salu före sommaren – men mäklaren ville inte säga vem. Däremot avslöjade han att ägaren lagt ner minst 40 miljoner på huset.

Herrgården byggdes 1776 men totalrenoverades av den tidigare ägaren. Och allt inreddes av Svenskt Tenn. Bara spisen i köket kostade 500 000 kronor.

– Det här är så magiskt snyggt gjort så jag häpnas själv. Jag har hållit på med det här i 26 år och jag har inte sett något linkande, sa mäklaren Peter Eriksén när gården var till salu.

På gården fanns fyravåningshuset på 700 kvadratmeter, ett poolområde, tre mindre bostadshus, en ladugård, en sjöstuga. Här fanns vinkällare, spa med pool, bubbelpool, relax-del, bastu, garage för upp till 20 bilar, verkstad, slakteri, en nybyggd jazzklubb... och så vidare. Titta in och se mer av gården här!

5. Gamla skolan som intresserade många

När den gamla skolbyggnaden blev till salu kom spekulanterna snabbt i gång med budgivningen. Foto: Paulina Pazdalski, Esoft

Den gamla skolan i Hässleholm gjorde succé bland läsarna när den kom ut till salu i slutet av sommaren. Priset för det 250 kvadratmeter stora huset? 195 000 kronor.

En hel del behövde göras på det här huset innan det skulle gå att flytta in. Många höll nog med om att den gamla skolbyggnaden från 20-talet såg lite kuslig ut med den slitna fasaden och de slitna dörrarna och fönstren. På insidan var det inte lika kusligt, men renoveringsbehovet var ett faktum. Se mer av huset här.

6. Ett av Sveriges äldsta hus – mitt i Visby

Johan Målares hus ligger intill Visby domkyrka och är ett av Visbys äldsta och bäst bevarade hus. Foto: Mats Hemlin

I höstas kom ett anrikt hus ut till försäljning, nämligen den medeltida byggnaden Johan Målares hus alldeles intill Visby domkyrka. Priset för huset var 19,5 miljoner kronor.

När det här huset låg ute på Hemnet hade annonsen flest besökare av alla objekt som var till salu då. Och det var någonting med huset som gjorde att bostadssurfaren stannade upp. Kanske den tydliga Visbysiluetten med takåsar och Östersjön i bakgrunden? Eller helt enkelt det speciella utseendet som bara ett äkta medeltida kalkstenshus har.

Huset är på 191 kvadratmeter och har åtta rum varav sex sovrum. Huset har balkong mot domkyrkan och domkyrkstrappan som leder upp till Norderklint och Visby innerstads fina utsiktsplatser. Se mer här!

7. Kusliga bondgården från 1800-talet

Tvåvåningsstugan byggdes 1873. Gården ser lite kuslig ut och är samtidigt väldigt charmig med sina gamla detaljer. Foto: EMMELIE LARSSON, MÄKLARCENTRUM

Gården som seglade upp på klicktoppen på Hemnet när det kom ut till försäljning i våras blev också ett av LEVA&BO:s mest klickade hus under året. Gården som ligger i Huddunge, nordväst om Uppsala, hade stått tom i flera år.

På den här gården finns flera hus. Den största, på 104 kvadratmeter, byggdes 1873 och hade aldrig någonsin renoverats när gården var till salu. Mäklaren beskrev husen som ett museum, och kunde inte förstå att en äldre människa har kunnat bo där som det såg ut – utan vatten, dusch, toalett, avlopp och el.

– Den som är intresserad av den här köper för att bevara den i möjligaste mån för det är ett unikum, det kan jag säga. Oj, oj, oj. Jag har inte, under mina 22 år, sett något liknande, sa Rolf Larsson på Mäklarcentrum till LEVA&BO om gården.

Nyfiken på att se mer av gården? Titta här!

8. Minihuset i ett av Stockholms äldsta kvarter

Mitt på Södermalm, i Mariagränd, ligger det gamla stallet som gjorts om till bostad. Foto: CALLE STRÖM/STRÖMSFOTO

LEVA&BO skrev om flera minihus 2019, framför allt i Stockholms innerstad, och det här var det som lästes mest. Det lilla huset var förr i tiden ett stall intill huvudbyggnaden som uppfördes 1647.

Huset ligger i ett av Södermalms äldsta kvarter, Mariagränd intill Götgatan. Utgångspriset för gårdshuset var drygt 6 miljoner kronor och så allt annat än forntida ut. Huset på 77 kvadratmeter var modernt inrett med tre rum, badrum, kök och en klädkammare nästan lika stor som ett av sovrummen. Här kan du se mer av minihuset.

9. Välbevarade kyrkan för 450 000 kronor

Den som köpte Vallstakyrkan kunde göra om den till bostad – eller använda den till någon verksamhet. Foto: Philippe Bendayan

Kyrkor som går att göra om till bostäder verkar fascinera många. Vallstakyrkan är inget undantag. I höstas när den var till salu fick den mycket uppmärksamhet.

Församlingen som ägde den ståtliga, vita, över 100 år gamla kyrkan i Vallsta, ansåg att den var värd mer omsorg än de kunde ge den. Därför beslutade de att sälja den fina och ändå väl omhändertagna kyrkan. Trots att det är så länge som över 40 år sedan som kyrkan genomgick en renovering är den fortfarande inte särskilt sliten eftersom den inte använts så mycket.

Här fanns åtta rum och totalt 440 kvadratmeter. På entréplan fanns den stora, öppna kyrkosalen om ungefär 165 kvadratmeter, med läkare och upphöjt kor. Se mer här! 

10. Hela kvarteret som plötsligt blev till salu – billigt

För 450 000 kronor hade man chansen att lägga beslag på ett helt kvarter. Foto: SVENSK FASTIGHETSFÖRMEDLING HEMAVAN

Mitt i sommaren kom ett minst sagt unikt objekt ut på Hemnet. Det var ett helt kvarter med sammanlagt elva bostäder. Priset var inte högre än 450 000 kronor.

Det var i Sorsele som det annorlunda objektet fanns. En hel gata var till salu, med tillhörande elva små lägenheter för en till två personer. Från början användes husen, som byggdes på 70-talet, som pensionärsboende men blev under senare år svåra att hyra ut. Mäklaren förklarade att läget var speciellt och platsen potential. Se mer av kvarteret i Sorsele här!

LÄS MER: Kända personer som sålt sina hem i år

LÄS MER: Sveriges mest unika hus? Nu kan du flytta in i riddarborgen