Ett hus inbyggt i ringmuren, ett magiskt vackert ödetorp och Stockholms minsta höghus – här är några av de hus som ni läsare blev mest nyfikna på under året. Foto: Jörgen Kristiansson, Tomas Arvidsson Bostadsfotografen och Petter Fällström/Nero Interior/Vision Mäkleri.

Årets 10 mest klickade hem – husen alla ville se 2020

Varje vecka skriver LEVA&BO om bostäder som är till salu och värda att uppmärksammas. Det kan vara förfallna ödetorp, flotta mångmiljonvillor och kyrkor som gjorts om till bostäder. Alla sticker ut på något sätt.

Och ni läsare verkar älska det. Här har vi samlat de 10 bostäder som ni blev mest nyfikna på 2020.

LEVA&BO Redaktionen

1. Udda hus i Visby (inbyggt i ringmuren! ) blev årets mest lästa hus

Det lilla huset är inbyggt i ringmuren i Visby. Foto: Jörgen Kristiansson

När det här speciella huset kom ut till försäljning och LEVA&BO skrev om det var det väldigt många som blev nyfikna. Och det är ju inte så konstigt – huset på bilden ligger inbäddad i ett av tornen i Visbys ringmur och får en minst sagt att haja till. 

Gården som huset ligger på är från 1600-talet och bostadshuset som ligger här är också speciellt – det ligger på en charmig kullerstensgata och är oerhört lågt.

– Det är ett litet unikum som jag tycker mycket om, sa Mats Hedqvist, mäklare på Fastighetsbyrån, när huset var ute till försäljning för 5,5 miljoner kronor.

Huset blev den mest klickade bostaden hos LEVA&BO under 2020. Här kan du se mer av det väldigt speciella huset!

2. Stadshus i staden som aldrig byggdes

Det här huset från 1906 byggdes för att bli stadshuset i den kommande staden Tösse. Foto: Johan Höwler/Studio054

Det ståtliga huset från 1906 uppfördes som stadshus i den blivande staden – men staden byggdes aldrig. Nu sticker huset ut i det lilla samhället Tösse i Åmål kommun.

Efter att ha varit både affär och lanthandel är det i dag en villa och i somras var det pampiga trevåningshuset till salu för mindre än vad en etta i storstan kostar, nämligen 2 850 000 kronor. Vad man fick för det? 275 kvadratmeter boyta fördelat på tre våningar och tio rum. Dessutom trägolv, tidsenliga listverk, vackra stuckaturer och flera kakelugnar. Titta in i det som skulle bli stadshuset.

3. Ruckel på Österlen – granne med tv-kändis

Den en gång så ståtliga villan har förfallit rejält och kallas av många för ruckel i dag, men här fanns verkligen potential för att åter ta fram dess glans. Foto: Andreas Pastor, Diakrit/Mäklarna Ekström

Det oerhört slitna, men också pampiga, huset på Österlen fick mycket uppmärksamhet när LEVA&BO skrev om det. Och det var inte bara för att det var ett häftigt ruckel, huset var också granne med tv-kändisen Karl Fredrik på Eklaholm.

Den 106 år gamla men ståtliga Hagalind-villan övergavs för 35 år sedan och lämnades åt sitt öde. När det herrgårdsliknande huset kom ut till försäljning i början av sommaren var det förfallet till ett ruckel, även om spåren av det pampiga och vackra fanns kvar. Utgångspriset låg under två miljoner kronor, men huset blev oerhört omtyckt och såldes till slut för mer än dubbla priset.

– Renoveringsobjekt drar alltid till sig mycket spekulanter, men att det skulle sticka i väg så här pass, det trodde jag faktiskt inte, sa Marcus Ekström på Mäklarna Ekström & Co då.

Se mer av huset här!

4. Typisk ”Mandelmanns-gård”

Huset marknadsfördes som ”Kinnekulles egen Mandelmanns” när det var till salu. Foto: Johan Arntzen

Gården med både villa, gårdsbutik, odlingar, beteshagar och alla sorters grönsaker och frukter var till salu sommaren 2020. Och nog påminde det en del om Mandelmanns gård.

Det här var en lantlig gård som fick många att börja drömma om att börja leva som paret Mandelman. Kinnekleva Solbacken som stället heter består av ett charmigt hus, massor av odlingar, beteshagar och en välkänd gårdsbutik med möjligheten att även öppna servering om man skulle vilja. Själva huset är från 1909 och består av fem rum och totalt 128 kvadratmeter. Priset var 1 299 000 kronor. Se mer av gården här.

5. Tom lägenhet mitt i Stockholm – orörd sedan 100 år

Våningen är från 1903 och hade bara haft två ägare när den såldes i höstas. Foto: Richard Lundberg

En tom, övergiven och obebodd sekelskiftesvåning mitt i centrala Stockholm. Enligt mäklaren var det ett mycket unikt objekt då bara två ägare bott här sedan 1903 och allt fortfarande var i original.

Sekelskiftesvåningen stack verkligen ut när den kom ut till försäljning i början av hösten. Här var inget tillfixat, inget sönderrenoverat. Att se bilderna var ungefär som att förflytta sig över 100 år bakåt i tiden – allt var orört. I köket fanns inte ens någon vanlig spis.

– Den här lägenheten är verkligen unik på flera sätt. Det går inte nu för tiden att hitta en sån här bostad i Stockholm: där allting är orört och alla detaljer i original finns kvar. Till och med marmorbänken i köket är kvar från 1903. Dessutom med bara två ägare sedan 1903, det är jätteovanligt, sa mäklaren Anna Johansson på Fastighetsbyrån.

Utgångspriset var 7 295 000 kronor. Här kan du titta in i den häftiga lägenheten.

6. Övergivna sekelskifteshuset hittades av en slump

Villan i Ångermanland låg gömd bakom träd och buskar. När den kom ut på Hemnet var priset satt till 300 000 kronor. Foto: Torbjörn Sverker

Den 100-åriga paradvillan hade förfallit till ett riktigt ruckel och upptäcktes av en slump. Gömd i tät vegetation var det några spekulanter till ett helt annat hus som råkade hitta den. 

– Jag hade visning på ett annat hus i närheten, det var ovanligt mycket spekulanter på just den, och då var det några spekulanter som såg sig omkring och upptäckte det här gamla huset, berättade Torbjörn Sverker, mäklare på Sverker Mäklare, som inte ens hade sett huset innan. 

I annonsen på Hemnet stod det ”Köpmanholmens finaste hus en dag?” Och visst var det en berättigad fråga, för här fanns potential. Tiorumsvillan på 250 kvadratmeter visade klart och tydligt att den var ståtlig på tiden då det begavs sig, för mer än hundra år sedan. Här fanns den tidstypiska punschverandan som dominerade huset, och alla husets fyra kakelugnar samt spegeldörrar fanns väl bevarade. Dock var det väldigt förfallet, både golv, väggar och tak saknades på sina håll. 

Utgångspriset låg på 300 000 kronor. Vill du titta in i huset? Se här! 

7. Övergivna torpet utanför Falun

Ödetorpet i dalarna som alla verkade vilja ha. Foto: Therese Zetterlund, Husfoto

Drömmer du om ett charmigt hus på landet med närheten till vatten? Ja, då är du inte ensam. Det här gamla dalatorpet i Ramnäs utanför Falun hade båda attributen – och ett stort renoveringsbehov. Men alla verkade vilja ha det.
– Det är otroligt mycket att göra på huset men finns mycket bevarad charm, sa Malin Bäckrud på Skandiamäklarna.

Och nog syntes det att torpet behövde en upprustning, men det var också ett hus där den gamla charmen var tydlig och lös igenom i tapeter, golv och möbler från förr. Mycket var slitet men bar på massor av berättelser. Den som tittade in kunde se att tiden näst intill stannat. Här fanns flera fina detaljer kvar, som en fin kakelugn i vardagsrummet, spröjsade fönstren och vackra snickerier – precis såna saker som charmar många spekulanter. 

Priset var satt till 260 000 kronor. Men för att få det lika charmigt som det en gång var skulle en hel del pengar även behöva läggas på renovering, vilket dock inte verkade vara något problem för spekulanterna. Mäklaren Malin Bäckrud berättade att många var intresserade av fastigheten och när denna artikel publicerades låg högsta budet på 900 000 kronor. Här kan du se mer av det charmiga torpet!

8. Stockholms minsta höghus – på en bakgård i Vasastan

”Stockholms minsta höghus” som det kallas har tre våningar och två rum och kök. Foto: Petter Fällström/Nero Interior/Vision Mäkleri

Det här gårdshuset mitt i Stockholm gjorde succé när LEVA&BO skrev om det i början av hösten. ”Stockholms minsta höghus” som det kallas har tre våningar och två rum och kök.
– Jag har under mina 15 år aldrig sett ett liknande boende, sa mäklaren Bodil Melander på Vision Fastighetsmäkleri.

Gårdshus är ofta populära eftersom de är få och sällan kommer ut till försäljning. Detta hus på 42 kvadratmeter var något extra speciellt, varken vi eller mäklaren hade sett något liknande tidigare. Huset på innegården i Vasastan är byggt utanpå den stora huvudfastigheten och är i tre våningar. Till skillnad från många andra gårdshus har detta alltid fungerat som bostad. 

– De flesta andra gårdshus som brukar stå som fristående hus på innegårdar har ofta varit gamla stall och sedan fungerat som förråd och cykelrum. Huset som är från 1886 ska ha varit ett bostadshus redan från början, troligtvis åt tjänstefolk, berättade mäklaren Bodil Melander. 

Utgångspriset låg på 4,5 miljoner kronor. Här kan du titta in i det unika gårdshuset! 

9. Charmiga ödehuset hade stått tomt i decennier

Det söta huset i Lekhyttan utanför Örebro var till salu för 775 000 kronor. Foto: Tomas Arvidsson, Bostadsfotografen

Det här charmiga huset hade stått tomt i decennier när det kom ut till försäljning under hösten. Huset hade börjat förfalla och var i stort behov av renovering – men otroligt vackert var det med sin magiska veranda med otroliga snickarglädje.

Det är inte svårt att förstå att folk blev nyfikna på det vackra gamla sekelskifteshuset i Lekhyttan utanför Örebro. Förutom den fantastiska fasaden fanns här flera tidstypiska detaljer bevarade, så som kakelugnar och vedspis. Ett riktigt drömhus för den som gillar byggnadsvård. Här krävdes mycket renovering för att återställa det i fint skick. Men att huset hade stått obebott i många år var ingen nackdel enligt mäklaren.

– Att huset varit i Törnrosasömn under de senaste decennierna är positivt. Inget vatten och avlopp gör risken för läckage mindre, sa Per-Anders Andersson, mäklare på Värhulta Gårdsmäklare.

Utgångspriset låg på 775 000 kronor. Här kan du se mer av det vackra huset!

10. Ödegård på Österlen – ett Ernst-projekt

Östergården på Österlen tros vara byggd omkring 1850-talet. Foto: Diakrit / Mäklarna Ekström & Co

Det är många som drömmer om en skånegård på Österlen. Efter att Ernst Kirchsteiger rustade upp en i ”Sommar med Ernst”, kanske intresset för att hitta ett eget sommarprojekt på Österlen blev ännu större.
Hur som helst var det både många läsare och spekulanter som var nyfikna på den här gården.

Östergården som den kallas, ligger i utkanten av byn Östra Herrestad och tros vara byggd omkring 1850-talet. Den vackert snidade smidesgrinden som ledde in till huset var täckt av mossa och yvigt gräs bredde ut sig över stenarna på innergården. Ingen hade bott i huset på länge och invändigt var underhållet eftersatt. För den som tog över gården skulle det krävas en hel del arbete. 

– Hen som bodde i gården har haft en stor kärlek till sina katter som har fått bo fritt i bostaden och de har även utfört sina behov i bostaden. Vi har låtit sanera bostaden men tyvärr sitter nog en hel del lukter kvar i trägolv och väggar, berättade mäklaren Lina Lundberg, på Mäklarna Ekström & Co.

Trots skicket blev gården en av de mest klickade bostäderna när den lades ut till försäljning på Hemnet. Utgångspriset låg på 1,9 miljoner kronor. Här kan du se mer av gården! 

Nyfiken på 2019 års bäst klickade hus? Här kan du se hela listan!

LÄS MER: Kända personer som sålt sina läckra hem 2020

LÄS MER: Häftiga ödehus och ruckel som varit till salu 2020

Se även: