8 övergivna hus och ruckel – kusliga husen till salu nu

Följ med spökjägarna in i övergivna byggnaderna i Sverige

Övergivna hus fascinerar många. Vi har hittat åtta obebodda hus som är till salu nu, flera till vrakpris.

Här hittar du allt från ett helt ödelagt kvarter till en igenvuxen villa – och även några riktigt fina hus som lämnats åt sina öden.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

1. Helt kvarter till salu i Sorsele

Foto: Svensk Fastighetsförmedling Hemavan

Utgångspriset för de elva bostäderna tillsammans är 450 000 kronor.

För ungefär en halv miljon kronor kan du lägga beslag på ett helt kvarter med totalt elva bostäder. Husen uppfördes på 70-talet och har framför allt varit pensionärsboende, men under senare år har de varit svåra att hyra ut, enligt bostadsbolaget SorseleBo som säljer fastigheten.

Den totala boarean för husen är 481 kvadratmeter, och tomtarean är totalt 5 100 kvadratmeter. Området har nära både till Sorsele centrum och till naturen med Vindelälven.

Just nu står husen alldeles öde i väntan på att någon ska rusta upp dem.

– Husen behöver renoveras, men jag tror verkligen man kan göra något riktigt bra här, säger mäklaren Lollo Vedbring.

Utgångspriset för de små stugorna var 450 000 kronor. Just nu pågår budgivningen och högsta bud ligger för närvarande på 510 000 kronor.

HÄR kan du se mer av kvarteret! 

2. Renoveringsobjekt i Dalarna som är över 100 år gammalt

Foto: Stockholm Marbella Fastighetsbyrå

Fastigheten står obebodd och bara väntar på nya ägare.

Här krävs en rejäl renovering.

Huset har fått nytt tak under sommaren och ett rum har renoverats. I övrigt är det här torpet i Vansbro i Dalarna i stort behov av renovering. Det har säkert varit charmigt en gång i tiden, men nu står det tomt och sömnigt och väntar på att någon ska orka köpa sig ett riktigt projekt.

Huset är på 130 kvadratmeter fördelat på fyra rum och tomten på närmare 8 000 kvadratmeter. Utgångspriset är på 425 000 kronor.

HÄR kan du se mer av huset! 

3. Ödehuset i skogen söder om Stockholm kostar 2 miljoner

Foto: Patrik Svebssib

Huset ligger enskilt på en höjd i Glömsta.

Det fallfärdiga huset i Glömsta, söder om Stockholm, har inte glömts bort. Men enligt mäklaren var det länge sedan som någon sov i det igenbommade huset. Nu är till salu för 2 miljoner kronor.

Mycket för en tomt med ett litet hus i dåligt skick, kan tyckas. Men närheten till skog, vandringsleder, fiske och civilisation är det som satt prislappen, enligt mäklaren Erik Nelson.

Huset är på 45 kvadratmeter. Det byggdes på 40-talet och är i stort behov av renovering. I bostadsannonsen saknas bilder från huset insida, eftersom det är en rivningsstuga och inte så mycket av betydelse att dokumentera. Tomten är på drygt 3 000 kvadratmeter och tidigare ägare har haft tillstånd att bygga ett hus på 55 kvadratmeter i stället för det som står där i dag.

Läs mer om ödethuset i skogen HÄR! 

4. Helrenoveringsobjekt i Osby

Foto: Allbo Nordica Mäklarhus AB

Huset som bara lämnats åt sitt öde.

295 000 kronor. Det är allt det här sexrumshuset på 115 kvadrat i Osby kostar. Men då är det också ett helrenoveringsobjekt som är rejält eftersatt och i dåligt skick. Taket är dessutom fuktskadat. Här är det helt enkelt mycket som behöver fixas.

Det byggdes 1930 och har många gamla detaljer bevarade, såsom spegeldörrar och eldstäder. Men huset har enligt mäklaren varit obebott de senaste sju åren och ser ut att bara ha lämnats åt sitt öde. Tomten är igenvuxen. Diskmaskinen står öppen. Pärmar, dokument och sladdar ligger lite varstans. Till och med städskåpet står öppet och är fullt av prylar.

5. Obebodd och sliten 30-talsvilla i Uppsala

Foto: Mäklarfirman Widerlöv & Co

Ingen har tagit hand om det här huset på ett tag. Det märks. Det är rejält eftersatt och betraktas som ett renoverings- eller till och med rivningsobjekt. Men det syns också att huset har, om man ska prata mäklarspråk, potential.

30-talshuset är på 136 kvadratmeter fördelade på fem rum, och tomten är på 1 029 kvadratmeter.

6. Igenvuxet och nedgånget i Vänersborg

Foto: Mäklarhuset Vänerseborg

Den igenvuxna tomten vittnar om att det här huset i Vänersborg står tomt. På senare tid har ingen bott här. El finns indraget, men har varit frånkopplat länge och måste därför återanslutas. Vatten och avlopp saknas. Huset är alltså både i behov av renovering och att bli helt färdigställt för att bli ett bostadshus.

Här hänger en tavla på sned, smutsiga mattor ligger i en hög och i golvet i ett rum är det ett stort hål. Golvet har även sjunkit ned ordentligt och lämnat en rejäl glipa mellan golv och vägg till nästa rum. Huset säljs som det är, inklusive lösöre.

Till huset hör både gäststuga, utedass och förråd, men allt är så eftersatt det är stort renoveringsbehov. Huset är på 70 kvadratmeter och har tre rum. Tomten är stor, nästan 1,2 hektar. Utgångspriset var 300 000 kronor, men budgivningen är i gång och högsta bud ligger just nu på 510 000 kronor.

7. Öde hus i Tingsryd med enorm mark

Foto: Egendomsbyrån Tingsryd

Till det här ödelagda huset hör en tomt på 13,5 hektar.

Det är länge sedan någon bodde här i huset i Tingsryd. Det är visserligen städat och tömt, men det är rejält nedgånget. Slitna väggar och slitna golv, öppna spisar som inte ser ut att kunna användas.

Tvåvåningshuset är på 180 kvadratmeter och har en prislapp på 1 350 000 kronor. Priset handlar nog mycket om marken som hör till huset – nämligen 13,5 hektar.

8. 1800-talsgård i Sundsvall – ett rivningsobjekt

Foto: Svensk Fastighetsförmedling Sundsvall

Gården har anor från 1800-talet och ligger fint på en sluttning.

Den som vill ha ett rivningsobjekt att rädda har här ett stort projekt. Det här är en gård från 1870-talet som ligger vackert på en sluttning i Indal norr om Sundsvall. Nedanför sluttningen ligger Indalsälven.

Läget är fint. Men huset står tomt och väntar på att någon ska ta sig an det. Många av rummen är i stort behov av upprustning. Övervåningen är stor men går just nu inte att nyttja i bostaden – det har enkla fönster och det är öppet till nock, helt oisolerat. 

LÄS MER: 12 övergivna och lämnade hus där allt finns kvar 

LÄS MER: Pampiga lyxhus – här är Sveriges dyraste villor 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer