Just nu finns det en hel pampiga, vackra, flotta, lyxiga gårdar till salu på Hemnet. Vi har samlat några favoriter. Här är Björkviks gård på Värmdö. Foto: Magnusson Mäkleri

7 vackra och pampiga gårdar som är till salu just nu

Drömmer du om att flytta in i en pampig gård så finns just nu flera vackra gårdar, framför allt herrgårdar, till salu på Hemnet.

Allt från ett slottsliknande hus känt från tv till en vacker sekelskiftesgård vid vattnet och en pampig 40-miljonersvilla i Stockholms skärgård.

Här har vi samlat några favoriter.

1. Pampig gård i Avesta, Dalarna

Det gula huset ligger i Näckenbäcken, Avesta, och är till salu för 10 miljoner kronor, ett pris som gör det till ett av Dalarnas dyraste hus. Men då ingår också 32 hektar mark och flera byggnader. Foto: Johan Spinnell

Åtta flotta rum och 354 pampiga kvadratmeter. Det här huset i Avesta är ett av Dalarnas dyraste hus just nu. Och det är allt annat än en vanlig villa.

I början av 1900-talet byggdes det gula herrgårdsliknande huset åt en lokal grosshandlare. Sedan har det varit i samma familjs ägo fram till 2017 när nuvarande ägare tog över huset. Mellan 2017 och 2019 har den nuvarande ägaren renoverat hela bostaden och förvandlat den från ett eftersatt och slitet hus till ett hem i riktig toppstandard. Numera är huset i fantastiskt skick och känns exklusivt och lyxigt.

– Jag själv tycker att det är ljuvligt. När man kör av från stora vägen och ser hur huset tornar upp sig, pampigt och gult på en liten höjd får man gåshud, säger Markus Elias, mäklare på Historiska Hem.

Priset för det flotta huset är 10 miljoner kronor, ett ovanligt pris för ett hus i Avesta – men då är det ju inte heller något vanligt hus. Huset har en yta på 354 kvadratmeter fördelade på åtta rum. Det finns totalt sex kakelugnar plus ytterligare eldstäder. Rummen är mysiga och lyxiga. Det finns även en källare på 50 kvadratmeter med tvättstuga, allrum, förråd och ett badrum.

1 av 6: Matsalen på entréplan är på 50 kvadratmeter och har två kakelugnar. Foto: Johan Spinnell
2 av 6: Maskinerna är påkostade och i ett hörn finns en sexkantig utbyggnad med skafferi. Foto: Johan Spinnell
3 av 6: I köket finns en braskamin. Foto: Johan Spinnell
4 av 6: På övervåningen finns fyra inredda sovrum. Foto: Johan Spinnell
5 av 6: Badrum på nedre plan med utgång till uteplatsen. Foto: Johan Spinnell
6 av 6: Två mindre sovrum är placerade i kattvindarna. Foto: Johan Spinnell

Titta in och se mer av huset HÄR! 

2. Pampigt och lyxigt i skärgården på Värmdö

Snacka om strandnära – här har man både sandstrand, klippor, badhus med bastu och en hamnanläggning. Foto: Magnusson Mäkleri

400 kvadratmeter fördelat på 12 rum och en tomt på 1,8 hektar. Välkommen till Björkviks Gård i Björksala, Värmdö. Det här är herrgården för den som vill bo flott – och har 40 miljoner kronor över.

Den här ståtliga herrgårdsbyggnaden uppfördes 1909 men har en månghundraårig historia och har blivit ett landmärke i trakten. Från huset är det vattenutsikt från de flesta rum. Här finns vackra golv, mäktiga fönsterpartier och stämningsfulla eldstäder. I huset finns både matsal, bibliotek, orangeri och gästrum med privat badrum och separat entré.

Förutom det magnifika huset som renoverats till ett fint skick, finns även vattnet alldeles intill – något som passar den som drömmer om att bo strandnära perfekt. Här finns nämligen 200 meter strandlinje, en hamnanläggning, sandstrand, klippor och badhus med bastu. Dessutom har man en strandstuga och eget fiskevatten.

Gården säljs med vissa inventarier och kostar 40 miljoner kronor.

1 av 6: Utsikten från fönstren är magisk. Foto: Magnusson Mäkleri
2 av 6: Här finns stora sällskapsytor. Foto: Magnusson Mäkleri
3 av 6: Totalt är huset på 400 kvadratmeter. Foto: Magnusson Mäkleri
4 av 6: Även från sovrummen är utsikten magisk. Foto: Magnusson Mäkleri
5 av 6: Från ett av sovrummen är det utgång till egen balkong. Foto: Magnusson Mäkleri
6 av 6: Vem skulle tacka nej till det här? Foto: Magnusson Mäkleri

3. Villan på Mörkö från ”Det sitter i väggarna”

Huset ligger vid Engsholms slott på Mörkö och byggdes 1916 till slottets trädgårdsmästare. Foto: Johan Spinnell & Dana Ozollapa

Det sörmländska huset är över 100 år och har figurerat i SVT:s populära program ”Det sitter i väggarna”. Sedan i juni ligger det ute på Hemnet för 9 miljoner kronor.

Historikern Christopher O'Regan och byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg åkte till det det gamla huset i Ängsholm för att spela in ett avsnitt av ”Det sitter i väggarna” 2015.

Tvåvåningshuset ligger vid Engsholms slott på Mörkö, en timme med bil söder om Stockholm, och har tidigare varit hem åt slottets trädgårdsmästare. Huset byggdes 1916, likt flera andra byggnader vid det sörmländska slottet.

Det sträcker sig över drygt 300 kvadratmeter, varav omkring en tredjedel räknas som biarea, och har nyligen renoverats. Den nuvarande ägare har bland annat satt in en pampig kakelugn som ger värme i vardagsrummet.

1 av 4: Totalt finns det sju rum i huset. Foto: Johan Spinnell & Dana Ozollapa
2 av 4: I vardagsrummet står en tidsenlig kakelugn från Rörstrand. Foto: Johan Spinnell & Dana Ozollapa
3 av 4: Villan är 230 kvadratmeter, fördelat på sju rum. Foto: Johan Spinnell & Dana Ozollapa
4 av 4: Köket med öppen spis ligger på entréplan, likt matsalen som även den har öppen spis. Foto: Johan Spinnell & Dana Ozollapa

HÄR kan du se mer av huset! 

4. Ståtliga Harvestad gård i Linköping

Den här herrgården har 13 rum – och 17 eldstäder. Foto: Christoffer Nordgren, Esoft

17 eldstäder och en historia från 1350-talet. Det är visst något speciellt med Harvestad gård som är till salu för 18 miljoner kronor.

Har du alltid drömt om att bo på en herrgård med historia, och där man kan få känslan av att bo i ett slott? Titta då på det här. Huvudbyggnaden på Harvestad gård är 771 kvadratmeter stor. Tomten på drygt 9 000 kvadratmeter är lummig och liknar en park. Här finns ytterligare ett fristående bostadshus.

Herrgården har 13 rum och vackra sekelskiftesdetaljer, som exempelvis taklister och dörrhandtag. Det nuvarande huset byggdes 1850 eftersom det tidigare huset brann ner. Fastigheten har dock anor från medeltiden då delar av suterrängplan kan dateras till 1350-talet.

1 av 6: Till och med i husets entré finne en öppen spis. Foto: Christoffer Nordgren, Esoft
2 av 6: I huset finns flera sällskapsytor. Foto: Christoffer Nordgren, Esoft
3 av 6: Biljardrum – med kakelugn. Foto: Christoffer Nordgren, Esoft
4 av 6: Köket. Foto: Christoffer Nordgren, Esoft
5 av 6: Totalt har huset 17 eldstäder. Foto: Christoffer Nordgren, Esoft
6 av 6: Vinkällare. Foto: Christoffer Nordgren, Esoft

5. Stribergs gods – största stället på Hemnet?

Stribergs Gods är något utöver det vanliga med sina 1 000 kvadratmeter. Foto: FishEye

Flyglarna till höger och vänster om det slottsliknande huset matchar många villor när det kommer till storlek. Det gör inte 1800-talshuset i mitten.  Stribergs Gods är något utöver det vanliga med sina 1 000 kvadratmeter.

Vi hittar den pampiga herrgården med två flyglar, egen damm och flera hektar mark i Nora, tre mil norr om Örebro. Förra gången gården såldes var 2010. Då låg utgångspriset på 6,8 miljoner kronor. Nästan tio år senare står gården åter redo för nya ägare. Tvåbarnsfamiljen som bor där nu är redo att släppa den för nästan det dubbla priset. För hela 14 950 000 kronor. 

Men att värdet stigit med drygt 100 procent under det senaste decenniet har en förklaring. Renovering. De nuvarande ägarna har renoverat flera rum, badrum och kök i trevåningshuset med anor från 1875. Huset är på hela 1 000 kvadratmeter, vilket gör det till det största huset till salu på Hemnet just nu, och har minst sagt en hel del rum. Totalt 35 stycken.

1 av 4: En ”riddare” vakar över andra våningen vid balkongen som vetter ut mot gården. Foto: FishEye
2 av 4: I huset finns charmiga detaljer som öppna spisar, gamla dörrar och trägolv. Foto: FishEye
3 av 4: I dag är huset på 1 000 kvadratmeter inrett i tidsenlig stil. Foto: FishEye
4 av 4: I ett av sovrummen förhöjer den öppna spisen mysfaktorn. Foto: FishEye

HÄR kan du få se mer av huset!

6. Modernt och gammalt på samma gång – disponentvilla i Harg, Nyköping

Huset är byggt 1880 och även om interiören avslöjar en hel del sekelskiftesdetaljer är det en mycket modern känsla. Foto: Christian Boo

Den som gärna vill bo i ett hus med historia men samtidigt inte vill tumma på moderniteter kan ha hittat rätt nu. För 9,6 miljoner kronor får man Dispontentvillan i Harg – en otroligt trendig villa byggd 1880.

I matsalen finns en kakelugn, i vestibulen står en öppen spis, huset har stora fönster, vackra dubbeldörrar, fina parkettgolv, takstukaturer och rosetter. Här finns också originalmålningar – och mycket, mycket annat.

Samtidigt har huset en trendig interiör med modern färgsättning och skandinavisk design.

Huset är på 560 kvadratmeter fördelade på 12 rum. Tomten är också stor – 1 964 kvadratmeter, och det är en fantastisk utsikt över vattnet från bland annat altanen.

1 av 7: Utgång till altanen – som ligger mot vattnet. Foto: Christian Boo
2 av 7: Härlig yta för middagar. Foto: Christian Boo
3 av 7: Köket är stort och ljust och modernt likt övriga huset. Foto: Christian Boo
4 av 7: Dubbeldörrar in till ett av husets sovrum. Foto: Christian Boo
5 av 7: Huset har 12 rum och är på 560 kvadratmeter. Foto: Christian Boo
6 av 7: Härlig tapet på toaletten under trappan. Foto: Christian Boo
7 av 7: Huset har en pampig entré. Foto: Christian Boo

7. Anrik herrgård i Tibro

Genom den vackra allén kommer man fram till den ståtliga herrgårdsbyggnaden. Foto: Fastighetsbyrån

För 11,9 miljoner kronor kan du köpa en av Skaraborgs mest anrika herrgårdar. Ruders Egendom är nämligen till salu – med 3,5 hektar tomt.

Här är fastigheten som har anor från 1600-talet. Byggnadsåret för huvudbyggnaden är 1823, men 2014-2015 har hela egendomen genomgått ett omfattande byggnadsvårdsprojekt för att återställa byggnaderna i ursprungligt skick. 

Det går utmärkt att driva verksamhet, till exempel B&B, men också att bo här privat. Huset har 18 rum och är på totalt 650 kvadratmeter, inklusive vindsutrymmet som är om cirka 150 kvadratmeter och går att inreda.

Till fastigheten hör också tre annexbyggnader, carport, magasin, brygghus och dammhus.

1 av 6: Flott entré till huvudbyggnaden. Foto: Fastighetsbyrån
2 av 6: Huset har totalt 18 rum. Foto: Fastighetsbyrån
3 av 6: För några år sedan gick hela egendomen igenom ett omfattande byggnadsvårdsprojekt. Foto: Fastighetsbyrån
4 av 6: Nu har hela fastigheten renoverats för att återställas i ursprungligt skick. Foto: Fastighetsbyrån
5 av 6: Priset för egendomen är 11,9 miljoner kronor. Foto: Fastighetsbyrån
6 av 6: Totalt är byggnaden på ungefär 650 kvadratmeter. Foto: Fastighetsbyrån

LÄS MER: Kända personer som sålde sina flotta sina hem 2019 

LÄS MER: Rosa huset gömmer en helt sagolik inredningsdröm 

Aktuellt just nu