Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Hemma hos>Hitta hem

Publicerad 14 aug 2015 10:46

5 tips för att skolstarten inte ska bli så dyr

Skolväska, kläder och aktiviteter. För många försvinner pengarna fort när det är dags för skolstart.

Skolväska, kläder och aktiviteter. För många försvinner pengarna fort när det är dags för skolstart.

1/3

Foto: Shutterstock

<span>Det behöver inte kosta mycket pengar att börja skolan. Second hand och att byta saker med andra kan man komma långt med.</span>

Det behöver inte kosta mycket pengar att börja skolan. Second hand och att byta saker med andra kan man komma långt med.

2/3

Foto: Shutterstock

&quot;För ett barn kan det vara häftigt att ärva en äldre kompis kläder eller cykel, medan en förälder kanske skäms&quot;, säger privatekonomiska experten Annika Creutzer.

"För ett barn kan det vara häftigt att ärva en äldre kompis kläder eller cykel, medan en förälder kanske skäms", säger privatekonomiska experten Annika Creutzer.

3/3

Foto: Shutterstock

Kläder, aktiviteter, ryggsäckar - skolstarten blir för många en dyr historia.

Men så behöver det inte vara.

– Man kan handla på second hand eller byta kläder med andra, det finns många sätt att hålla kostnaderna nere, säger privatekonomiska experten Annika Creutzer.

Inför skolstarten florerar det många tankar och känslor – och ofta även pengar. För en hel del barnfamiljer kan hösten bli kostsam.

– Det är mycket som kan behöva bytas ut – barn växer ofta ur kläder under sommaren, de kanske behöver nya gympaskor och många har även aktiviteter som kostar pengar, säger den privatekonomiska experten Annika Creutzer.

 

LÄS OCKSÅ: Tips och inspiration på smarta saker till skolstarten

Byt kläder med andra

Men det finns sätt att slippa tömma plånboken. Annika Creutzer rekommenderar att köpa kläder i andra hand, men även att byta kläder och saker med andra.

– Man kan själv byta och sälja det som är urvuxet och på många ställen arrangeras det kläd- och prylbytardagar, säger hon.

En faktor som skrämmer upp kostnaderna tror Annika Creutzer är att vuxna gärna vill klä upp sina barn.

– För ett barn kan det vara häftigt att ärva en äldre kompis kläder eller cykel, medan en förälder kanske skäms, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Gör en nostalgisk kaktus av gurka och geléhallon

"Lägger hellre kronorna på semestern"

Någon som inte låter summorna inför skolstarten skena iväg är tvåbarnsföräldern Lovisa Svensdotter. Förutom avgiften för SL-kortet har hon valt att lägga pengarna på andra saker än kläder och prylar.

– Jag lägger hellre de kronorna på semestern och gör något roligt tillsammans med barnen, säger hon.

Hon funderar över varför andra föräldrar väljer att spendera pengar på saker inför skolstarten.

– Kanske handlar det om att peppa barnen med nya prylar, eller så är det bara det vanliga konsumerandet – att folk tycker att det är roligt att köpa grejer, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Tips och inspiration när du ska inreda barnrummet